Close-up of some Hungaryan forint banknotes.

Erre a fordulatra nem számított az Ötöslottó új milliárdosa: semmi perc alatt elúszhat a vagyon

2024. október 21. 19:00

Nem csak magyar állampapírba, hanem bőven többféle külföldi papírba is érdemes most befektetnie annak, aki megnyerte az Ötöslottó történetének legnagyobb nyereményét - mondta a Pénzcentrumnak Bence Balázs, a Portfolio Trader kereskedési vezetője, befektetési szakoktató. Szerinte ugyanakkor a tőkepiac túl lehet a növekedési zenitjén, és egyáltalán nem biztos, hogy ez most a legjobb befektetés - de most a huzamok éppen még jók ahhoz, hogy fialtassuk a pénzt.

Mint a Pénzcentrum is beszámolt róla, szombaton este, egy szerencsés játékos a telitalálattal a minden idők legnagyobb lottónyereményét, 6 613 905 020 Ft-ot vihette haza az Ötöslottón. A telitalálattal minden idők legnagyobb hazai lottónyereményét lehetett megnyerni, így a nyertesnek - akinek kilencven napon belül a nagynyerteseknek fenntartott vonalon kell jelentkeznie - most igencsak kellemes gondjai adódnak: el kell döntenie, mire fogja költeni a nyereményét, vagy éppen azt, hogy hogyan fektesse azt be úgy, hogy még több pénzt csináljon ebből a jelentős tőkéből.

A megtakarításokkal, befektetéssel kapcsolatban igen sokan és sokfélét szoktak mondani, úgyhogy az újdonsült nyertesnek igencsak főhet a feje, hogy hogyan kezdjen neki a hatalmas nyeremény fialtatásának. Sorra szoktak ilyenkor olyan cikkek születni, milyen luxuskiadások válnak elérhetővé azután, hogy a nyertes felveszi a nyereményét, de a szakemberek ilyenkor inkább óvatosságra intenek. Megkérdeztük egyiküket, hogy ha valaki komolyan gondolja a befektetést, akkor merre induljon el, hogyan állítsa össze a befektetési portfólióját? Hogyan biztosítsa, hogy a lehető legjobb formákat tudja kiválasztani, és milyen arányban ossza el a pénzt?

Nem mindennapi kombinációval vitték el a giganyereményt

Szombaton este egy magyar Ötöslottó-játékosnak élete talán legszebb pillanata jött el, mikor este nyolc óra előtt kihúzták az ötödik nyerőszámot is, és biztossá vált, hogy újdonsült milliárdos lett. Emlékeztetőül, a számok a következők voltak:

3; 10; 12; 13; 33.

Ezzel az öt számmal valaki minden idők legnagyobb Ötöslottó nyereményét viheti haza, 6,61 milliárd forintot nyert a szerencsés játékos.

Fejben már mindenki legalább egyszer elköltötte ezt a hatalmas összeget, vagy legalább minimális elképzelése van arról, hogy mit kezdene vele, ha az övé lehetne. Szerencsére egyre többen gondolkodnak azon, hogy befektetnék a pénzt annak érdekében, hogy még az unokáinak se legyenek anyagi gondjai.

Mibe fektessük most a pénzt?

A terv tehát megszületik, de vajon mivel járunk a legjobban, ha befektetésben gondolkodunk? Bence Balázs, a Portfolio Trader kereskedési vezetője, befektetési szakoktató szerint leginkább a tengerentúli piacokon érhetünk el komoly hozamokat.

Hosszú távon gondolkodva, 15 évnél nagyobb befektetéseknél a nyugati, főleg USA-beli tőkepiacok minden más befektetési formát péppé vertek a hozam tekintetében. Egyelőre semmi nem azt mutatja, hogy egy globális világrészvény-portfolió ne tudna hosszú távon továbbra is a legjobb lenni a hozam tekintetében.  Ha az elmúlt éveket nézzük, akkor az AI-láz, valamint idén a kamatcsökkentési várakozások is, a lehetőség, hogy mégse lesz gazdasági recesszió az USA-ban együttesen 20% feletti hozamokat hoztak például az amerikai tőzsdeindexek esetén

- kezdte válaszát Bence Balázs, mikor arról kérdeztük, mivel járhat a legjobban a friss lottómilliárdos, ha befektetésekben gondolkodik.

Persze azért azt is leszögezte, hogy meseszerűnek tűnik az emelkedési ráta, örökké ez sem fog tartani - és az is lehet, hogy már a holtponton túl is jutottunk.

Az ilyen száguldás azért hosszú távon nem fenntartható. Tehát a válasz a kérdésre, hogy tényleg a tőkepiac-e a legjobb befektetés? – az a válasz, hogy az volt. De amikor ezen már sokan rágódnak, akkor vélhetően a java már bőven mögöttünk van

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

- fogalmazott a szakértő.

Osszuk meg a pénzt több termék között

Bence Balázst arra is megkértük, hogy fejben tegyen össze egy olyan befektetési portfóliót, ami kellően diverzifikált ahhoz, hogy akkor is maradjon a befektetésből bőséggel, ha egyik vagy másik annyira nem jönne be. Mielőtt erre rátért, elmondta azt is, hogy ő most hová nem tenne egyetlen fillért sem. Kitért emellett arra is, hogy a nemsokára lezajló amerikai elnökválasztás is hatással lehet még a hozamokra - igaz, csak akkor, amikor az új elnököt majd január huszadikán beiktatják hivatalába.

Hosszú távon maradhat a tőkepiaci dominancia a magas hozamok tekintetében, akkor is, ha most szállsz be (legalábbis a múlt tapasztalata alapján). Pár év távlatában gondolkodva a giga megugrás után azért jöhet majd egy kis gőzkiengedés. Például az  új elnök beiktatása környékén, amikorra minden várakozás már beépült az árfolyamba. A nagyon hype-olt egyedi részvényekbe 2-3 éves távlatban gondolkodva én most nem tennék pénzt. Ilyen az Nvidia vagy a Microsoft, hogy csak kettőt említsek

- fogalmazott a Portfolio Trader kereskedési vezetője.

Most pedig akkor jöjjön a lényeg: milyen arányban osszuk meg a pénzt a befektetési termékek között a saját portfóliónkban? Bence Balázs elmondása szerint a következőképpen csinálná (olyan portfóliót készítve, amit legalább 15 évig tartani tervezünk):

  • 15% magyar állampapír;
  • 10% eurós állampapír, osztrák, német (van olyan befektetési szolgáltató, ahol online is megvásárolható);
  • 25% feltörekvő piaci ETF. Ez főleg Ázsiát, Indiát, Kínát, Latin-Amerikát, kis mértékben Kelet-Európát lefedő részvénycsokor. Ez akkor lehet jó, ha valaki ódzkodik Kínától, van olyan verziója, amiben Kína nincs benne, én azonban a saját portfoliómból nem hagynám ki Kínát;
  • 20% Európai ETF, például az Stoxx 600 indexet követő, amibe angol és nyugat-európai részvények vannak. Az angol részvénypiac még szerintem most is kifejezetten olcsónak mondható;
  • 25% - USA, mondjuk egy S&P500 indexet követő ETF. Az USA részvénypiac bár átlagosan drága, de egy globális portfolióból nem lehet kihagyni;
  • 5% - Bitcoin

Mi lesz, ha Trump nyeri a választást?

Az, hogy az amerikai elnökválasztás kimenetele befolyásolhatja a részvénypiacokat, nem csak Bence Balázsnak jutott eszébe, a Pénzcentrumnak adott interjújában Balásy Zsolt, a HOLD Alapkezelő hedge fund managere is beszélt erről. Szerinte ugyan azt nem lehet megjósolni, hogy Donald Trump vagy Kamala Harris győzelme után lesz-e jobb világ a befektetőknek, de vannak olyan sémák, amelyeket már most el lehet felejteni.

Pont mostanában láttam egy elemzést, ami egy tőkepiaci képtelenség: arról szólt, hogy a tőkepiacoknak mindkét jelölt elnöksége csak rossz lesz. Az lehetetlen, mert ha tényleg így gondolná a piac, akkor esni kéne most azonnal mindennek, olyan nincs, hogy Donald Trump az lesz elnök és esik a piac, de ha Kamala Harris nyer, akkor is. Nem tudom, hogy melyiküktől lesz inkább jó világ a befektetőknek. Lehet, hogy van egy olyan beidegződés, hogy a Trumpból már láttunk négy évet és az jót tett a részvényeknek, volt például adócsökkentés, de a másik oldalon meg ott van, hogy mennyire izolálná az Egyesült Államokat például vámokkal, mennyire barmolná szét a világkereskedelmet, vagy a világ békéjét, hogyha esetleg a NATO-ban irányváltást akarna elérni. Igazság szerint én nem várok semmilyen komolyabb piaci mozgást az elnökválasztástól

- mondta Balásy Zsolt. A vele készült teljes interjút, amiben a magyar gazdasági kilátásokról is bővebben beszélt, itt olvashatod el újra:

KATTINTS! Friss hírek, nyerőszám kereső ÖTÖSLOTTÓ aloldalunkon

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. október 21. 23:12
Bár az RTL elhappolta az MTVA elől az UEFA Bajnokok Ligája közvetítési jogokat, ennek ellenére mégis...
Bankmonitor  |  2024. október 21. 16:16
Ha feltöröd az önkéntes nyugdíjpénztáradat, akár magasabb hozamot is elérhetsz, mint korábban. Van e...
Holdblog  |  2024. október 21. 07:56
A globális energiaigény növekedéséből és az energiamixünk jelenlegi állapotából arra következtet Zsi...
Kasza Elliott-tal  |  2024. október 20. 19:00
Pénteken eladtam a MARA részvényeimet, és most égeti a zsebemet a pénz, be kellene fektetni és terme...
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 22. kedd
Elõd
43. hét
Október 22.
cAPS lOCK vILÁGNAP
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?