18 °C Budapest
Készpénzes euró bankjegyek és jegyzetfüzet tőzsdei mutatókkal (pénz, gazdaság, üzlet, pénzügy, infláció, válság)

Még ma jön a 400-as euró? Elképesztő pofonok a magyar tőzsdén: brutál mínuszban az OTP, Telekom, Richter

2024. augusztus 5. 15:04

Az európai részvénypiacok hétfőn jelentős visszaesést mutattak az ázsiai piacokon tapasztalt meredek esések és az amerikai gazdaság lassulásától való félelmek hatására. Londonban az FTSE 100 index 2,1%-kal, Párizsban a CAC-40 2,2%-kal, míg a frankfurti DAX 2,4%-kal esett vissza - jelentette a BBC. A globális tőzsdéket érintő aggodalmakat a múlt héten közzétett gyenge amerikai munkaerőpiaci adatok tovább fokozták. A magyar tőzsdén is kemény az esés, a forint árfolyama a 400-as szinthez közelít az euróval szemben.

Az európai részvénypiacok hétfőn jelentős csökkenést mutattak, miután az ázsiai piacokon tapasztalt meredek esések és az amerikai gazdaság lassulásától való félelmek felerősödtek. Londonban az FTSE 100 index 2,1%-kal csökkent, míg Párizsban a CAC-40 2,2%-kal, a frankfurti DAX pedig 2,4%-kal esett vissza - írja a BBC.

Korábban az ázsiai piacok is komoly veszteségeket könyvelhettek el. A japán Nikkei 225 index például 12,4%-kal, azaz 4451 ponttal zuhant. Ez a drámai esés azt követően történt, hogy pénteken az Egyesült Államokban közzétett gyenge munkaerőpiaci adatok aggodalmat keltettek a világ legnagyobb gazdaságának állapotával kapcsolatban.

Hétfőn koradélután a forint árfolyama már közelíti a 400-as szintet az euróval szemben. Az OTP 5% mínuszban áll, a Magyar Telekom 4,7 %-os esésben állt 3 óra előtt, a Mol és a Richter míusza is átlépte már a 2 százalékot a nap folyamán.

Eközben a jen erősödik az amerikai dollárral szemben, amióta a Bank of Japan (Japán Központi Bank) múlt héten kamatot emelt. Ez drágábbá tette a tokiói részvényeket a külföldi befektetők számára. Tajvan, Dél-Korea, India, Ausztrália, Hongkong és Sanghaj tőzsdéi egyaránt esztek. A vártnál gyengébb amerikai gazdasági adatokat felerősítették a spekulációkat arról, hogy az USA gazdasága lassulhat.

Aggodalomra ad okot továbbá az is, hogy a technológiai vállalatok - különösen azok, amelyek mesterséges intelligenciára (AI) összpontosítanak - részvényei túlértékeltek lehetnek. Az Intel például jelentős elbocsátásokat jelentett be és csalódást keltő pénzügyi eredményeket közölt.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az amerikai Nasdaq index - amely nagyszámú technológiai céget tartalmaz - rekordmagasságot ért el múlt hónapban. Eközben Warren Buffett veterán amerikai befektető Berkshire Hathaway cége nyilvánosságra hozta, hogy eladta Apple-részvényeinek mintegy felét. A Dow Jones ipari átlag szintén 1,5%-ot esett pénteken.

A kriptovaluták sem maradtak érintetlenül: Bitcoin ára például február óta legalacsonyabb szintre esett vissza körülbelül 50 ezer dollárra.

Az amerikai részvényárfolyamok pénteki erőteljes esése mögött gyenge foglalkoztatási adatok álltak. Júliusban mindössze 114 ezer új állást teremtettek Amerikában - jóval kevesebbet a vártnál -, miközben munkanélküliségi ráta is emelkedett

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
BÉT: emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 172,03 pontos, 0,24 százalékos emelkedéssel 72 415,44 ponton zárt csütörtökön.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. szeptember 9. 14:59
A Tisza Párt elnöke közleményben jelentette be hétfőn délután, hogy sajtópert nyert a Mandiner című...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 9. 14:38
Régen nagyon rossz volt, minden vagyon a kiváltságos kevesekhez vándorolt, a királyok és földesurak...
KonyhaKontrolling  |  2024. szeptember 9. 08:47
A napokban nagyon sok Youtube hirdetést kaptam, amiben egy humanitárius katasztrófa nevében kérték a...
Buxelliott  |  2024. szeptember 8. 11:08
Letört a 72800-as szint, ami értelmezésemben azt jelenti, hogy immár sokkal nagyobb az esélye a déli...
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 9. hétfő
Ádám
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?