21 °C Budapest
Budapest, 2022. október 22.Az Államadósság Kezelõ Központ Zrt. (ÁKK) bejárata a Tabán irodaházban, a fõváros I. kerületében, a Krisztina térnél.MTVA/Bizományosi: Róka László ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Hamarosan leáldozik a hazai slágermegtakarításnak? Sokat bukhat, aki rosszul taktikázik

2024. augusztus 2. 13:02

Óriási meglepetésre a keddi aukción a 3 hónapos diszkont kincstárjegy átlaghozama 5,87 százalékos volt, mindez azért is figyelemreméltó, mert hozzávetőleg 2 éve nem volt példa 6 százalék alatti hozamszintre. Tuli Péter, a HOLD Alapkezelő intézményi üzletág igazgatója szerint a hozemcsökkenést akár az életbe lépő szabályváltozások is okozhatták. Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója pedig kérdésünkre kifejtette: a piac által várt kamatok csökkenéséhez az elmúlt hetekben a nemzetközi kamatvárakozások csökkenése, a kormányzati hiánycsökkentő intézkedések bejelentése, illetve a vártnál jóval szerényebb második negyedéves GDP adat is hozzájárult.

Nagy meglepetésre a 3 hónapos diszkont kincstárjegy keddi (július 30.) aukcióján az átlaghozam 5,87 százalék volt, 20 bázisponttal alacsonyabb az előző aukción kialakult átlaghozamnál. Az esés meglepően nagy volt, illetve az átlaghozasm szintje is 6 százalék alá került, amelyre jó ideje (nagyjából bő 2 éve) nem volt példa.

Egyébként a heti rendszerességgel tartott 3 hónapos diszkontkincstárjegy-aukción az ÁKK 20 milliárd forintért vitt piacra állampapírt. Az elsődleges forgalmazók 62,1 milliárd forintnyi ajánlatából az ÁKK, megemelt értékesítéssel, 22,5 milliárdnyit fogadott el. Mindenesetre az MTI tudósítása is emlékeztetett:

a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama 2023 elején 13,94 százalék volt, 2022 elején 3,04 százalék, 2021 elején 0,31 százalék, 2020 elején pedig 0,01 százalék.

A szabályváltozás is ludas lehet?

Kérdésünkre Tuli Péter, a HOLD Alapkezelő intézményi üzletág igazgatója arról beszélt, akár a szabályváltozások is magyarázhatják a meglepő hozamesést:

Elképzelhető, hogy az életbe lépő, befektetési alapokat érintő szabályozás miatt nagyobb a kereslet a diszkont kincstárjegyek és azon belül is a rövid DKJ-k iránt - a likviditás nagyobb részét abban kell tartani

- mutatott rá a szakember.

Tuli Péter emlékeztetett: a hosszabb kötvényekben is volt egy kis, pozitív korrekció (azaz hozamcsökkenés), de ezzel párhuzamosan a múlt héten kamatvágás is volt Magyarországon.

Nagyobb mozgások már inkább a nemzetközi és hazai események függvényében várható: például FED és EKB kamatvágás, a hazai infláció alakulása, vagy a hazai gazdasági és makrogazdasági események alakulása

- tette hozzá.

Markáns a mozgás, ez állhat mögötte

A Pénzcentrum megkeresésére Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója arról beszélt: a mostani mozgás elég markáns, tekintettel arra, hogy eddig az idei évben a diszkont kincstárjegy hozamok csak jóval kisebb mértékben estek, mint a jegybanki alapkamat csökkentések összesített mértéke.

Ennek oka az, hogy a diszkontkincstárjegy hozamok hosszú ideig jelentősen alacsonyabban álltak, mint a rövid BUBOR kamatok (amit a jegybanki alapkamat mértéke jobban befolyásol). Ehhez az is hozzájárult, hogy a kormányzat különböző lépésekkel arra ösztönözte a piaci szereplőket, hogy több diszkontkincstárjegyet tartsanak. Év elején még bőven 10% felett álló jegybanki alapkamat mellett a 3 hónapos kincstárjegyek hozama 7% körül állt, a különbség pedig május-június környékére 60-70 bázispontra mérséklődött. Azonban az elmúlt hetekben láthatóan újra nagyobbra nyílt a különbség, a jegybanki alapkamat ismét közel 90 bázisponttal haladja meg az aukción kialakult három hónapos hozam mértékét

- fogalmazott. Mint hozzátette: a mozgás egyébként a határidős kamatláb-megállapodások piacán is érzékelhető.

A hat, illetve a kilenc hónap múlvai három hónapos kamatok a diszkontkincstárjegyek hozamához hasonló mértékű csökkenést mutatnak, és jelenleg 5,35-5,75%-os három hónapos kamatot áraznak a jövő év első negyedévének környékére. Ez az általunk arra az időszakra várt kamatszint alatt van

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- mondta Árokszállási Zoltán, aki szerint a piac által várt kamatok csökkenéséhez az elmúlt hetekben a nemzetközi kamatvárakozások csökkenése, a kormányzati hiánycsökkentő intézkedések bejelentése, illetve a vártnál jóval szerényebb második negyedéves GDP adat is hozzájárult.

Ugyanakkor, mint fogalmazott: egyelőre kérdéses, hogy milyen mértékben tudja a jegybank lekövetni kamatcsökkentésekkel a piaci várakozásokat, és ezek a várakozások tartósak maradnak-e. A forint árfolyama is érdemi gyengülést mutatott be az elmúlt napokban, márpedig az infláción belül a maginflációs tételek drágulása a következő hónapokban markáns maradhat, az MNB által is többször emlegetett, erőteljes szolgáltatásinfláció miatt. Ilyen körülmények között kérdéses, hogy további jelentős forintgyengülést meddig tolerálna az MNB, mivel az az inflációs kilátásokat veszélyeztetheti.

A mostani folyamatok, amennyiben tartósak maradnak, megágyazhatnak a korábban vártnál markánsabb kamatcsökkentéseknek, de egyelőre korai lenne ezt kijelenteni. Év végére egyelőre tartjuk 6,5%-os MNB-kamatra vonatkozó várakozásunkat, a fentiek miatt lefelé mutató kockázatokkal. Ennél persze a 3 hónapos diszkontkincstárjegy-hozam érdemben alacsonyabb lehet, várhatóan bőven 6% alatt lehet év végén

- ismertette az MBH Elemzési Centrum igazgatója.

A hosszabb lejáratú állampapírokat is elérheti?

Arra a kérdésünkre, hogy a folyamat átgyűrűzik-e a 6, illetve 12 hónapos kincstárjegyekbe, a szakember kifejtette: az átgyűrűzés érdeminek tűnik, egy éves lejáraton már 5,6% alatti hozamszintet látunk.

Az ennél hosszabb lejáratokba való átgyűrűzés mértéke kérdéses, mivel itt kiemelten kell figyelni például azt is, hogy az állampapírpiaci hozamfelárak jelenleg hol állnak, ezek hogyan alakulhatnak a következő hónapokban.  Az 5 éves hozamfelár a hasonló futamidejű német papírok felett jelenleg 375 bázispont körül, a 10 éves szegmensben valamivel 400 bázispont felett jár. Nem kizárt, hogy ez tovább szűküljön, ugyanakkor a 2022, 2023-as években ennél jóval magasabb felárat lehetett megfigyelni, tehát vannak akörül kérdőjelek, hogy ez a hozamfelár jelentősen tovább szűküljön a következő hónapokban

- magyarázta Árokszállási Zoltán, aki szerint akkor várható, hogy a hosszabb lejáratú állampapírok hozama jelentősen tovább essen, ha a most erősödni látszó kamatcsökkentési várakozások fennmaradnak, a forint további, jelentős gyengülése nélkül.

Bár erre van esély, de egyelőre ezt is inkább kockázatként érzékeljük. Az év végére egyelőre a jelenlegihez hasonló mértékű, 6,35%-os 10 éves állampapírhozammal számolunk

- mondta.

Címlapkép: Róka László, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
BÉT: emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 172,03 pontos, 0,24 százalékos emelkedéssel 72 415,44 ponton zárt csütörtökön.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. szeptember 8. 15:51
Rossz hetet zártak a tőzsdék, az egyik kiváltó ok az Nvidia esetleges trösztellenes feldarabolásáról...
Buxelliott  |  2024. szeptember 8. 11:08
Letört a 72800-as szint, ami értelmezésemben azt jelenti, hogy immár sokkal nagyobb az esélye a déli...
MEDIA1  |  2024. szeptember 7. 21:12
Az ATV bejelentette, mikortól lesz látható régi-új munkatársa, Somos András a Fórum műsorvezetőjekén...
Összkép  |  2024. szeptember 7. 14:55
Közép-Európa országainak gazdasága akkor tud tovább erősödni, ha részben eltérő geopolitikai és gazd...
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 9. hétfő
Ádám
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 9. 07:41