16 °C Budapest
Közelkép egy kaukázusi férfiról, aki számológéppel ellenőrzi a pénzügyeket, és otthonról dolgozik egy laptop segítségével. Másolási lehetőség.

Megjött a feketeleves: jövőre sem kaphatnak fizetésemelést ezek a magyar dolgozók

2024. október 17. 09:44

Jövőre is kimaradhatnak az érdemi fizetésemelésből a rendvédelmi igazgatásban dolgozók. Helyzetük rendezését a költségvetés teherbíró képességétől tették függővé - írja a 24.hu.

A rendvédelmi igazgatásban dolgozók jövőre sem számíthatnak jelentős fizetésemelésre, annak ellenére, hogy keresetük már most is rendkívül alacsony. A helyzetük javítása a költségvetés teherbíró képességétől függ.

Bár a Belügyminisztérium saját bevallása szerint kiemelten fontosnak tartja a rendvédelmi alkalmazottak bérezésének javítását, Pintér Sándor belügyminiszter olyan törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, amely nem garantál érdemi illetményemelést a következő évre.

A belügyi salátatörvény részeként benyújtott új bértábla szerint 2025-ben is csak az illetménysávok felső határát emelnék, míg az alsó határ változatlan maradna. Ez az idei tapasztalatok alapján azt sugallja, hogy általános béremelés helyett csak egyedi esetekben lehet számítani fizetésnövekedésre.

A minisztérium is elismeri, hogy az új illetménytábla nem jelent automatikus béremelési kötelezettséget. A javaslat indoklásában ez áll: "Indokolt a rendvédelmi igazgatási alkalmazottak illetménye felső korlátjának módosítása (a felső határok 14 százalékos megemelésével). A módosítás illetményemelési kötelezettséggel nem jár, ugyanakkor a rendvédelmi szerv költségvetési lehetőségének függvényében megteremti a lehetőséget az illetmény emelésére."

A rendvédelmi alkalmazottak bérhelyzete már több mint két éve stagnál, az elszabadult infláció ellenére sem kaptak fizetésemelést. A Belügyminisztérium korábban úgy nyilatkozott, hogy "a béremelés kérdése folyamatosan napirenden van, azt a költségvetés teherbíró képessége határozza meg".

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az érintettek egy rövid ideig reménykedtek a helyzetük javulásában, amikor egy "béremelés" tárgyú körlevelet kaptak, amelyhez egy Excel-táblázatot is csatoltak. Ebben a személyes adataik és jelenlegi bruttó bérük mellett egy "javasolt bér" oszlop is szerepelt, amit azonban a feletteseknek kellett kitölteniük. A most benyújtott törvényjavaslat azonban lehűtötte a várakozásokat.

Jelenleg a rendvédelmi alkalmazottak átlagos bruttó illetménye 437 ezer forint, ami 200 ezer forinttal marad el a Központi Statisztikai Hivatal által mért országos bruttó átlagkeresettől. Az új illetménytábla szerint még a felsőfokú munkakörökben is lesznek olyan kategóriák, ahol minden fizetési fokozat alsó határa megegyezik a garantált minimálbérrel.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.10.14 09:55
Az önmagunkkal való őszinte szembenézés fontos része a személyes fejlődésnek. Először talán nem esik...
hrdoktor  |  2024.10.14 09:55
A munkahelyi teljesítményünket is jelentősen ronthatják az egyik leggyakoribb szembetegség, a heveny...
perfekt  |  2024.09.30 14:40
Ha gazdaságtudományi diplomával rendelkezel, és érdekel a mérlegképes könyvelői szakma, a Perfektnél...
coachco  |  2024.09.16 21:06
Ki tudja, mi az a necuke? Az is egy műalkotás, akárcsak a fenti kép, amelyet a Kerekdomb Fesztiválo...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 17. csütörtök
Hedvig
42. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?