23 °C Budapest
Paks, 2023. december 5.Az MVM Paksi Atomerõmû Zrt. hármas és négyes reaktorcsarnoka 2023. december 5-én. Ezen a napon az Euratom elõírásainak megfelelõen az erõmûben bejelentették az Európai Uniónak a paksi atomerõmû további üzemidõ-hosszabbításának megkezdését. A bejelentéssel elkezdõdik az az egy évtizedes folyamat, amelynek eredményeként az erõmû üzemelési engedélye húsz évvel, 2052-57-ig hosszabbodhat meg.MTI/Kiss Dániel

Ezért a fizikai melóért jár álomfizetés Magyarországon: 830 ezret vihetnek haza a dolgozók

2024. október 10. 10:02

Több mint 830 ezer forintot vittek haza nettóban átlagosan a legjobban kereső magyarországi fizikai munkások - derült ki a KSH első féléves adataiból. Ez még a többi topkereső melóshoz képest is kiugró, de az talán megmagyarázza, hogy a Tolna megyében dolgozóké a csúcsfizetés, ennek pedig vélhetően köze van a paksi atomerőműhöz. Megnéztük, melyik megyében mennyit visznek haza a fizikai munkások, és egy országos összevetésben a top10 nemzetgazdasági ágat is összeszedtük. Kiderült, ha valaki jó szakmát választ, kimagaslóan kereshet egy-egy megyében.

Ahogyan előző cikkünkben beszámoltunk róla, Budapest továbbra is jelentősen hozzájárul az országos bérstatisztikák feljavításához: a KSH legfrissebb adatai szerint az idei év első felében a fővárosban a havi nettó átlagkereset 512 292 forint volt, míg az országos átlag ennél több mint 90 ezer forinttal alacsonyabb, 422 112 forint volt. Az első negyedévben még 88 ezer forint volt a különbség a budapesti és az országos átlag között, míg tavaly az egész évet nézve ez csak 80 ezer forint volt, vagyis egyre nagyobb a szakadék a főváros és az ország többi része között. Budapesten kívül csupán egyetlen megyében, Győr-Moson-Sopronban volt átlagnál magasabb a dolgozók összesített nettó átlagbére – havi 453 251 forint.

A statisztikai hivatal részletes adatai alapján korábban összeszedtük, hol és melyik nemzetgazdasági ágakban dolgoznak a legjobban és a legrosszabbul kereső magyarok - mint kiderült, a lista végén állók havi nettó átlagbére nem éri el a 2023-ra számított szegénységi küszöböt sem.

Az nem meglepő, hogy a legjobban keresőknél csak szellemi munkákat találunk, míg a legrosszabbul fizetettek pedig fizikai munkát végeznek. De mi a helyzet a többi fizikai melóssal? Most a megyei adatokban azt néztük meg, hogy mennyit is keresnek az egyes megyék fizikai dolgozói, és köztük is kik viszik haza a legmagasabb béreket átlagosan.

836 ezer a csúcs

Országos átlagban egy fizikai munkát végzó nettó 296 080 forintot vitt haza az első félévben. Megyei bontás szerint a fizikai munkások nettó átlagbére Győr-Moson-Sopronban volt a legmagasabb, 387 815 forint havonta, a második Komárom-Esztergom megye, ahol egy átlagos fizikai dolgozó az első 6 havi béradatok alapján nettó 345 084 forintot vitt haza havonta. Csak ezt követi Budapest, ahol 344 187 forint volt az átlag fizikai melós fizetése. A lista másik végén Szabolcs megye áll, ahol ezeknek a dolgozóknak a nettó átlagkeresete 237 989 forint volt 2024. első félévében. Nógrádban (nettó 252 653) és Békésben (nettó 259 045) sem érte el a nettó fizikai átlagbér a 260 ezer forintot.

A legjobban keresők zöme a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágban végez valamilyen fizikai munkát. A legmagasabb nettó átlagbérű dolgozók Tolnában voltak, ahol nettó 836 691 forintot vihettek haza átlagosan ebben az iparágban - a kiugró béradatnak minden bizonnyal köze van a paksi atomerőműhöz, illetve annak bővítéséhez is. A második hely a Csongrád megyei, bányászat, kőfejtésben dolgozóké, akik átlagosan nettó 586 762 forintot kerestek az első félévben. Ugyanezen ágazatban tevékenykednek a harmadik helyezettek, csak épp Jász-Nagykun-Szolnok megyében, ahol nettó átlagosan 547 245 forintot vittek haza.

A rangsor három legutolsó helyezett megyéjéből kettőben a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágban végzett fizikai munkát. Békésben itt 347 719 forint volt a nettó átlagbér, Szabolcsban 377 292 forint. Vas megyében a feldolgozóipar fizet a legjobban a fizikai munkásoknak, ott átlagosan nettó 379 981 forintot vittek haza a dolgozók, ez a megye legjobbja.

Az alábbi ábrán összevetettük a megyei átlagbéreket, a fizikai munkások átlagbérét és a legjobban keresők átlagkeresetét. Látható, hogy ha valaki jó szakmában csinálja a fizikai melót, akkor szinte mindenhol a megyei átlag felett kereshet, sőt bizonyos megyékben kimagasló bért vihet haza.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Alább pedig a top 10 nemzetgazdasági ág, ahol a legjobban keresnek a fizikai melósok. Érdekes, hogy még országos átlagban Budapest viszi a prímet, ebben a tekintetben csak negyedik. Győr-Moson-Sopron három nemzetgazdasági ágat is adott, Csongrád megye pedig kettőt.

Rengetegen a szegénységi küszöb alatt

A legrosszabbul keresők pedig, ahogyan a cikk elején is említettük, a fenti fizetéseknek a töredékét vihetik csak haza, de még egy átlagos fizikai melósbér is megváltás lehetne nekik. Ugyanis 2023-ban Magyarországon a szegénységi küszöb, amely a mediánbér 60 százalékát jelenti, havi 145 185 forintos fizetés volt. Azok, akik ennél kevesebbet kerestek, statisztikailag már a szegények közé tartoztak.

Ha ezt alapul vesszük, a legfrissebb adatok szerint öt megyében a legrosszabbul keresők átlagos nettó jövedelme az év első felében még a szegénységi küszöböt sem érte el. Ezekben az esetekben mind a "Humánegészségügyi és szociális ellátás" ágazat dolgozóiról van szó. Például Borsod megyében egy fizikai munkát végző dolgozó nettó átlagbére 116 877 forint volt az év első hat hónapjában, míg Szabolcsban ez az összeg mindössze 13 forinttal volt magasabb.

Emellett Nógrád, Hajdú-Bihar és Baranya megyékben is a szegénységi küszöb alatt maradt az egészségügyi és szociális dolgozók nettó átlagbére. Békés megyében ugyan meghaladta ezt az értéket, de csak éppen (nettó 147 104 Ft/hó). Összességében tehát a megyék egyharmadában a legrosszabbul fizetett munkavállalók átlagosan a szegénységi küszöb közelében vagy az alatt kerestek.

Címlapkép: Kiss Dániel, MTI/MTVA

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.10.05 19:45
Amikor egy párkapcsolatban megjelennek a mindennapi konfliktusok és egyre távolabb kerülnek a felek...
hrdoktor  |  2024.10.03 09:19
Az 5 és 10 kilométeres futótávok jól megvalósítható célok mind a kezdő, mind a középhaladó futók szá...
perfekt  |  2024.09.30 14:40
Ha gazdaságtudományi diplomával rendelkezel, és érdekel a mérlegképes könyvelői szakma, a Perfektnél...
coachco  |  2024.09.16 21:06
Ki tudja, mi az a necuke? Az is egy műalkotás, akárcsak a fenti kép, amelyet a Kerekdomb Fesztiválo...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 10. csütörtök
Gedeon
41. hét
Október 10.
A tojás világnapja
Október 10.
A látás világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?