22 °C Budapest
modern nagy minimalista irodai belsőépítészeti tervezés 3d renderelés mock up

Friss hírek érkeztek az új visszaváltási rendszerről: több tízezer magyar érintett, nem lehet tovább halogatni

2024. szeptember 27. 16:36

Változatos módon alkalmazkodnak az irodaházak az új szelektív hulladékvisszaváltási rendszer okozta kihívásokhoz. A ballonos víztől a közös gyűjtésen és visszaváltáson át a RePontok irodai telepítéséig sokféle ötlet született az elmúlt hónapokban. A cél a munkavállalók környezettudatosságra ösztönzése és a példamutatás. Mindig van lehetőség a tudatosság további előmozdítására akár saját ötleteken keresztül is, mint például az ICON használtbútor újrahasznosítási kezdeményezése.

A mai világban az irodaház és a munkáltató cég környezettudatossága is HR-szempontnak minősül. A potenciális munkavállalók számára az iroda elhelyezkedése és felszereltsége, vagy a környéken található szolgáltatások mellett egyre inkább szempont az is, hogy a cég és a munkahely is tegyen a környezetvédelemért és fenntarthatóságért. Hogyan alkalmazkodhat egy irodaház az új szelektív hulladékvisszaváltási rendszerhez? Hogyan tudja ösztönözni egy cég a munkavállalókat a környezettudatos magatartásra? Milyen apróságokon múlhat az energiahatékonyság növelése az irodákban?

Az idei évtől alapvetően változott meg az újrahasznosítható hulladékok kezelésének rendszere Magyarországon. Az eddigi szelektív gyűjtés helyett az 50 forintos betétdíjon keresztül a visszaváltás ösztönzése komoly kihívás elé állítja a munkahelyeket, irodákat is. Minden üzemeltetőnek és bérlőnek megoldást kell találnia arra, hogy mi legyen a palackokkal és üvegekkel.

Számtalan jobbnál jobb megoldás létezik, van, ahol közösen gyűjtik és egy kijelölt munkatárs visszaviszi őket, és finomságot vesznek belőle. Az új rendszer arra ösztönzi a cégeket, hogy visszaváltható csomagolás helyett egyszerűbb, környezettudatosabb megoldásokat használjanak: ballonos víz, csapvíz kancsóval, tisztított víz. Olyan irodaházakról is tudni, akik már vizsgálják a RePont telepítését. Ez nyilván többletfeladat a bérlőnek a logisztikát és a takarítást illetően, ugyanakkor remek példamutatás a munkavállalók felé

- mondta Flück Róbert az ICON üzemeltetési igazgatója.

Magyarországgal és a szintén idén csatlakozó Írországgal együtt jelenleg 16 európai országban működik úgynevezett DRS (deposit return scheme - betét-visszatérítési rendszer). A legjobb eredményt Németország tudja felmutatni: ott 98 százalék a műanyag PET-palackok visszaváltási rátája. De ugyanez a szám északi szomszédainknál, Szlovákiánál annak ellenére is 92 százalék, hogy csak két éve vezették be a rendszert. A magyarországi szolgáltató, a MoHu azt vállalta, hogy három éven belül teljesíti a minimum 90 százalékos visszaváltási rátát.

Nem elég megállni a szelektív hulladékgyűjtésnél. Minden cég saját felelőssége, hogy akár önálló, példamutató megoldásokkal tegyen a fenntarthatóságért.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ilyen például az ICON használtbútor újrahasznosítási kezdeményezése. Ennek lényege, hogy a bérlők feleslegessé vált, de jó állapotú bútorait kedvezményes áron továbbadjuk. Ráadásul a teljes folyamatot a felméréstől a tervezésen át, a bútorok helyszínre szállításáig és elhelyezéséig átvállaljuk. Tapasztalataink azt mutatják, hogy az ilyen bútoraikat eladó és az azokat megvásárló cégeknél is nagy a népszerűsége ennek a környezettudatos megoldásnak

- mondta Flück Róbert.

A legnagyobb megtakarítást azonban nem az újrahasznosítással lehet elérni, hanem a felhasználás csökkentésével. A fenntarthatóság és a környezettudatosság szempontjából a legjobb energia, a fel nem használt energia. A hatékonyságot pedig meglepően kis lépésekkel segíthetik a munkavállalók is. Flück Róbert példaként említette, hogy még mindig gyakori, amikor légkondicionált helyeken ablakot nyitnak azért, hogy jobban mozogjon a levegő, miközben ez tudatossággal, a hűtőberendezések megfelelő használatával vagy akár egy külön ventilátor használatával is megoldható lenne. Az ilyen esetekben egy felelős üzemeltető, ha felismeri a problémát tehet javaslatot a megoldásra.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.09.26 13:44
Stresszes a munkája, éjszaka sem tud eleget pihenni és magas a vérnyomása? Ez az egyik lehető legros...
perfekt  |  2024.09.18 15:59
A munkavédelmi előadó olyan szakember, aki a munkavédelem területén segíti a vállalatokat és szervez...
laskainelli  |  2024.09.18 09:24
A hűtlenség a kapcsolatban hosszú időre megtörheti a bizalmat a két fél között. A bizalmat újra meg...
coachco  |  2024.09.16 21:06
Ki tudja, mi az a necuke? Az is egy műalkotás, akárcsak a fenti kép, amelyet a Kerekdomb Fesztiválo...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 27. péntek
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Kutatók éjszakája
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?