16 °C Budapest
Worried young woman working at home

Pedagógus béremelés: fontos adatsor látott napvilágot, erről jobb, ha minden érintett tud

2024. augusztus 22. 14:31

A mai kormányinfón Gulyás Gergely bejelentette, hogy januárban érkezik a pedagógusok következő béremelése: a bruttó fizetésük 670-680 ezer forintról várhatóan bruttó 820 ezer forintra fog emelkedni. Mekkora segítséget jelent ez a változás azoknak a tanároknak, akik lakáshitelt szeretnének felvenni? A Bankmonitor szakértői utánajártak.

A 2024. augusztus 22. tartott kormányinfón Gulyás Gergely beszélt a pedagógusok béremeléséről. A bejelentés alapján a tanárok jelenlegi átlagbére bruttó 670-680 ezer forint körül lehet, ez a tervek szerint januártól bruttó 820 ezer forintra emelkedhet.

De hogyan érintheti ez a béremelés azokat, akik lakást szeretnének vásárolni és ehhez hitelre is szükségük lenne? Először is érdemes megnézni, hogy ez a bruttó bér mekkora nettó fizetésnek felel meg. A Bankmonitor szakértői ehhez egy online kalkulátort használtak.

Ha nem jogosult kedvezményekre a munkavállaló, akkor a jelenlegi durván 675 ezer forintos bruttó bér nettó 448 875 forintnak felel meg. Míg a januártól várható bruttó 820 ezer forintos fizetés nettó 545 300 forintnak felel meg. Vagyis mintegy 96 ezer forinttal többet vihet haza havonta egy átlagos pedagógus jövőre.

Lakáshitel szempontjából lényeges, hogy a fizetés mekkora részét fordíthatja az adós kölcsöne törlesztésére, a Bankmonitor a számítás során abból indult ki, hogy ez az arány 40%. A kölcsön futamideje 20 év, míg a kamat 6,39%. 

A fenti feltételezések alapján a jelenlegi bérből 179 550 forint mehetne a hitel törlesztésére, ami közel 24,3 millió forint 20 éves futamidejű lakáshitel törlesztésére lenne elég. Januártól a megemelt bérből 218 120 forint mehetne törlesztőrészletre, ami 29,5 millió forint 20 éves futamidejű lakáshitel havi részletének felel meg.

Vagyis a pedagógusok a várható béremelés miatt 5,2 millió forinttal több lakáskölcsönt kaphatnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Fontos kihangsúlyozni, hogy ez a számítás csak a jövedelem terhelhetőségét vette alapul, a jelzáloghitelekhez azonban szükséges egy megfelelő értékű és állapotú ingatlanfedezet is. Természetesen a jövőben esetleges kamatváltozások befolyásolják az eredményt: ha például emelkednek a kamatok, akkor kevesebb lakáshitelre lenne elég a kérdéses jövedelem.

A kérdéses béremelkedés a diplomás átlagbér várható alakulása alapján lett meghatározva, annak 80-át tenné ki a pedagógusok bére. A diplomás átlagbér jövőre várhatóan bruttó 1 025 000 forint lesz, amivel nettó 36,8 millió forint lakáscélú jelzáloghitel igényelhető. Vagyis egy átlagos diplomás még mindig érdemben jobb hitelfelvételi helyzetben lesz, mint egy tanár. Ettől függetlenül a pedagógusok béremelése érdeminek tekinthető.

Várjanak a tanárok a hiteligényléssel?

Joggal merülhet fel ez a kérdés, de sajnos erre nem lehet egyszerű választ adni. Nem lehet ugyanis pontosan tudni, hogyan fognak alakulni a hitelkamatok és az ingatlanárak az elkövetkező időszakban.

Két dolog azonban egyértelműen kijelenthető:

  • Jövőre megnyílhat a lehetőség azon tanárok számára, akik lakáscéljukat eddig nem tudták megvalósítani, mert a fizetésük túl kevés hitelösszeg felvételét tette lehetővé.
  • Érdemes lehet belevágni azon pedagógusoknak a hitelfelvételbe, akik eddig úgy érezték a törlesztésen felüli jövedelmükből nem biztos, hogy hosszú távon ki tudnak jönni. Feltéve, ha a jövő évre várható béremeléssel az anyagi helyzetük, biztonságuk helyreáll. Ezt azonban alaposan át kell gondolni, mert még az átmeneti túlvállalás is komoly nehézségeket okozhat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.08.27 16:15
Noha lehet, hogy azt gondolod, hogy önmagad tisztelete és megbecsülése egyenlő az öntelt, visszatasz...
coachco  |  2024.08.27 11:36
Egy híres német cukrász dinasztia lánya nehéz döntés után szakít a családi elvárásokkal és inkább or...
hrdoktor  |  2024.08.26 07:08
Az allergiaszezon kutatási eredmények szerint a munkavállalók 25%-a számára kihívást jelenthet, függ...
perfekt  |  2024.07.31 14:38
Általános rendelkezések A PERFEKT Gazdasági Tanácsadó, Oktató és Kiadó Zártkörűen Működő Részv...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 12. csütörtök
Mária
37. hét
Szeptember 12.
Programozók napja
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?