31 °C Budapest
Érett idősebb felnőtt felnőtt üzletember vezető főnök vezérigazgató végrehajtó csoport üzleti emberek ülnek együtt konferencia tárgyalóteremben a modern modern irodában fényes napsütéses napfény beszélgetés megvitatása tervezés szervezés stratégia jól öltözött öltöny és nyakkendő csapatmunka együttműködés sokszínűség multietnikus problémák megoldások egység városkép belvárosban városi

Az angol már a múlt: kiderült, ezek a nyelvek most aranyat érnek a munkaerőpiacon

2024. július 28. 19:02

Ismét mozgalmas hét áll mögöttünk: alábbi összefoglalónkban összegyűjtöttük a 30. hét legfontosabb, legérdekesebb, legolvasottabb cikkeit a Pénzcentrumról. Ha elolvasnád a teljes cikket, kattints a címére vagy a képes ajánlóra.

Az angol már a múlté: kiderítettük, ezek a nyelvek most aranyat érnek a munkaerőpiacon

Abban talán mindenki egyetért, hogy az idegennyelvek ismerete az élet számos területén jelent előnyt és kiváltságot - az egyik legkézenfekvőbb példa a munkaerőpiac lehet, ahol az anyagi és szakmai előrehaladást is nagyban befolyásolja a nyelvek ismerete. Arról nem is beszélve, hogy már egy állásinterjún is előnnyel indul az, aki magabiztos nyelvtudást tud felmutatni. Kérdés, hogy az angol, mint világnyelv, mennyire számít még mindig valóban előnynek és hogy mik azok a feltörekvő nyelvek, amik 2024-ben a legpiacképesebb tudást biztosítják. Ebben a cikkben a Pénzcentrum többek között ezekre a kérdéseke kereste a választ.

Csak néhány boltnál működik a legális készpénztrükk: elég komoly pénzt spórolhat, aki itt vásárol

Egy éve indult el Magyarországon az úgynevezett cash-back rendszer, azaz a boltok kasszáinál elviekben mindenkinek lehetősége lenne havonta kétszer, maximum 40 ezer forint készpénzt felvenni, méghozzá díjmentesen. Ám tavaly júliusban elég hűvös volt a fogadtatás a nagy üzletláncok részéről, és ez a hozzáállás őszre sem változott érdemben. Most újra megkérdeztük a kiskereskedelem legnagyobb szereplőit, hogy állnak a dologhoz: kiderült, sok minden nem változott, továbbra is csak egyetlen nagy boltlánc kínálja fel a lehetőséget a vásárlóknak. A háttérben az ügyre rálátóktól megtudtuk, hogy többek között a magas adminisztrációs és biztonsági költségek miatt ódzkodhatnak tőle a piaci szereplők - hiszen több készpénzt kellene mozgatni és raktározni, ha a kasszák ATM-ként is működhetnek.

Óriási meglepetés érheti a magyar nyugdíjasokat a bolti kasszáknál: ennek rengetegen fognak örülni

Mint arról korábban a Pénzcentrum is beszámolt, júniusban ismét lassult az infláció a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva. Az árindex a májusi 4,0 százalékkal szemben 3,7 százalékra mérséklődött, ezzel a pénzromlás mértéke visszacsökkent az idén áprilisban is mért szintre. Ugyanakkor az öregségi nyugdíj átlagos összege 231 651 forintról 232 269 forintra emelkedett (+618 forint). Mindezen változások tükrében ismét megvizsgáltuk, hogy az átlagos öregségi nyugdíjból kiindulva mekkora mennyiségeket lehetne jelenleg megvásárolni az általunk kiválasztott tíz termékből. Mindenképpen pozitívumnak mondható, hogy hat termék esetében emelkedett a nyugdíjból hazavihető mennyiség. Ezen felül egy termék esetében stagnált, illetve három termék esetében csökkent megvásárolható termékek mennyisége idén júniusban.

Nagy újdonság élesedett a Spar-boltokban: ennek rengeteg magyar vásárló örülhet

Július közepétől a vásárlást igazoló blokkok digitálisan is elérhetőek a MySPAR alkalmazásban - közölte a boltlánc.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Módosították az uniós vészforgatókönyvet: elfogy az ivóvizünk, ez bizony a pokol lesz

Egy uniós úgynevezett „kék megállapodás” (Blue Deal) létrehozását szorgalmazza a Régiók Európai Bizottsága (CoR): a szakemberek ugyanis úgy vélik, hogy a vizet stratégiai prioritásként kell elismerni a 2028–2034 közötti időszakra vonatkozó többéves pénzügyi keretben. Hogy miért? A vízszennyezésnek, a vízhiánynak, az árvizeknek és a biológiai sokféleség csökkenésének a kezelése érdekében hosszú távú stratégiára van szükség a vízügyi reziliencia terén. Az intézkedéseknek ráadásul figyelmet kell fordítania egy-egy adott tagállam helyi és regionális sajátosságaira. A megállapodás elsősorban mezőgazdasági és vidékfejlesztési szempontból kiemelt fontosságú, ahogy azt a bizottság a 161. plenáris ülésén hangsúlyozta.

Vizsgálódik a NAV, ennek nem lesz jó vége: sokan ráfázhatnak a szabálytalanságokra

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a rendelkezésre álló adatbázisok, adatszolgáltatások és beszámolók alapján, több szempontból vizsgálja a gazdaság szereplőit. A Győr-Moson-Sopron vármegyei ellenőrök ezúttal cégek osztalékfizetéseit ellenőrizték.

Elképesztő, mi derült ki az Ötöslottó 4 milliárdos főnyereményéről: erről jobb, ha sorsolás előtt tudsz

Az Ötöslottón ma este már 4,043 milliárd forint a várható főnyeremény, ami minden idők hatodik legnagyobb Ötöslottó-nyereménye lesz, amennyiben elviszi valaki. Bár egy ekkora összeg szinte bárki életét örökre megváltoztatná, nemzetközi összehasonlításban mégsem számít igazán nagy főnyereménynek, hiszen jelenleg is van olyan lottójáték a világon, ahol a várható jackpot a 119 milliárd forintot is meghaladja. Az alábbiakban összeszedtünk néhány játékot, amelyek főnyereményei igazi multimilliárdossá teszik az embert.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.08.27 16:15
Noha lehet, hogy azt gondolod, hogy önmagad tisztelete és megbecsülése egyenlő az öntelt, visszatasz...
coachco  |  2024.08.27 11:36
Egy híres német cukrász dinasztia lánya nehéz döntés után szakít a családi elvárásokkal és inkább or...
hrdoktor  |  2024.08.26 07:08
Az allergiaszezon kutatási eredmények szerint a munkavállalók 25%-a számára kihívást jelenthet, függ...
perfekt  |  2024.07.31 14:38
Általános rendelkezések A PERFEKT Gazdasági Tanácsadó, Oktató és Kiadó Zártkörűen Működő Részv...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 8. vasárnap
Mária, Adrienn
36. hét
Szeptember 8.
Kisboldogasszony
Szeptember 8.
A Magyar dal napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. szeptember 8. 07:33