Budapest, 2024. szeptember 26.Autók haladnak a budai alsó rakparton 2024. szeptember 26-án. Az árvíz elvonultával újra járható a pesti és a budai alsó rakpart.MTI/Kocsis Zoltán

Figyelem, élesedik a kötelező jogosítványcsere: ez a végső határidő, nehogy lecsússz róla

2024. október 27. 19:02

Az év 43. hetén sem volt hiány hírekből. A héten Balásy Zsolttal beszélgettünk a forint kilátásairól, a gazdasági függetlenségről és arról is, hogy jó ötlet-e a nyugdíjmegtakarításból lakást venni. Írtunk még a nyugdíj előtti segélyről, valamint arról is, hogy mit kezdjen 6,5 milliárdos nyereményével az Ötöslottó legújabb nyertese. Javában folynak a tárgyalások a minimálbér emeléséről, a fejleményekről kérdeztük a feleket. Ja, és az ingyenes kéményseprést ne felejtsd el igényelni! A CashTag a héten az idősek jogosítványhosszabításának problémakörét járta körbe. De a kötelező jogosítványcseréről sem szabad megfeledkezni! Összegyűjtöttük a legfontosabb, legérdekesebb, legolvasottabb híreket, cikkeket az év 43. hetéből. Ha olvasnád a teljes cikket, kattints a címére, vagy a képes ajánlókra - és a heti kvízekről se feledkezz meg!

Az osztrák állampapír vagy a magyar éri meg jobban? Itt vannak az osztrák államkötvény hozamok, egyértelmű a helyzet

Alighanem már sokan eljátszottak a gondolattal, hogy a magyar állampapírok helyett vagy mellé esetleg a környező, szomszédos országok állampapírjaiba tegyék megtakarításaik részét vagy akár egészét. Nos, az ezen gondolkodó kisbefektetők számára jó hír, hogy Ausztriában a magyar állampolgárok számára is elérhető az osztrák állampapír. De hogyan állnak jelenleg az osztrák államkötvény hozamok? Melyikkel járunk jobban, az osztrák vagy a magyar állampapírokkal?

Balásy Zsolt: Magyarország független lesz, mint Szerbia, épp kiiratkozunk onnan, ahová jó tartozni

A forint útja az, hogy gyengülni fog, ha a fene fenét eszik is, csak a mértéke a kérdés - mondta a Pénzcentrumnak adott interjújában Balásy Zsolt, aki szerint most nem tudatos forintgyengítés áll az árfolyamromlás háttérben, hanem tisztán piaci folyamatok. A HOLD Alapkezelő hedge fund managere arról is beszélt, hogy a rekordmagasságokban járó zlotyiárfolyammal azt árazhatja a piac, hogy a lengyelek viszonya rendeződni látszik az Unióval, Magyarországé viszont nem. Hozzátette: az is nagy kérdés, mit fog kezdeni a lakosság a lejáró állampapírokból származó pénzével, szerinte ennek nagy hányada devizában köthet ki, ami szintén gyengítheti a forintot. Kijelentette: hosszútávú károkozás Magyarországnak az, hogy "kicsalogatják" és az ingatlanpiacra terelik a nyugdíjmegtakarításokat, "az intézkedés mutatja azt, hogy bajban van az ország" - fogalmazott. Interjú.

Élesedik a kötelező jogosítványcsere Magyarországon: pár hét maradt elintézni, ez a végső határidő

Utolsó előtti szakaszához érkezik a jogosítványok kötelező cseréje az EU-ban. Most azoknak van dolga, akik 1971 után születtek, és még mindig a régi típusú dokumentummal rendelkeznek. Nekik 2025. január 19-ig el kell intézniük a jogosítvány cseréjét.

Minimálbér-emelés 2025: friss hírek a tárgyalóasztaltól, aggódhatnak a magyar dolgozók?

Kimondottan előremutató egyeztetést folytattak a munkaadók és a munkavállalók képviselői Nagy Márton nemzetgazdasági miniszterrel a jövő évi minimálbér-emelést illetően - ezt a résztvevők egymástól függetlenül is megerősítették a Pénzcentrumnak. Egyetértés alakult ki abban, hogy nem szabad drasztikusan emelni a minimálbéreket, de eközben is dolgoznak azon, hogy 2028-ra ez az összeg ezer euró lehessen. Mint az érdekvédelmi képviselők elmondták: elérhető célként tekintenek erre, de egy kicsit mindenkinek lejjebb kell adni az igényekből már a jövő évi minimálbért illetően is.

Erre a fordulatra nem számított az Ötöslottó új milliárdosa: semmi perc alatt elúszhat a vagyon

Nem csak magyar állampapírba, hanem bőven többféle külföldi papírba is érdemes most befektetnie annak, aki megnyerte az Ötöslottó történetének legnagyobb nyereményét - mondta a Pénzcentrumnak Bence Balázs, a Portfolio Trader kereskedési vezetője, befektetési szakoktató. Szerinte ugyanakkor a tőkepiac túl lehet a növekedési zenitjén, és egyáltalán nem biztos, hogy ez most a legjobb befektetés - de most a huzamok éppen még jók ahhoz, hogy fialtassuk a pénzt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Így spórolhatsz akár 40 százalékot idén a síbérlet árán: egyszerű a trükk, mindenkinek működik

A síelés komoly krízisben van: a globális felmelegedés és a hóhiány jelentős hatással van a tél turizmusra, miközben a bérletek árai drámaian emelkednek. Népszerűsége ettől függetlenül nem csökken, a síelés az európai idegenforgalmi ágazat 7%-át teszi ki, a kontinensen évente körülbelül 400 millió ember keresi fel terepeket. Ám nagy kérdés, hova mehetünk még, ahol hó is van és megfizethetőek az árak. Most összegyűjtöttük a legolcsóbb síterepeket, és mutatjuk, hogy lehet akár 40%-os kedvezménnyel is hozzájuthatunk a bérletekhez. Míg a tavalyi szezonban átlagosan 10 százalékkal emelkedtek a bérletek árai, addig idén visszafogottabb volt a drágulás, 3-5 százalékos.

Mélyen a zsebükbe kell nyúlnia a családi ház tulajdonosoknak: rengeteg embert érinthet a rendszerhiba

Gyakran előfordulnak olyan váratlan esetek, amikor az ingatlant kereső megtalálja a megálmodott házat és az eladóval is sikerül megállapodni, ám az adásvétel mégis meghiúsul. Ennek számos oka lehet legyen szó hitelezési vagy fizetés ütemezési problémákról, tulajdonjogi összeférhetetlenségekről vagy éppen a kevésbé gyakori építésügyi, ingatlanjogi anomáliákról, amelyek akadályozzák a tranzakció megvalósulását. A legnagyobb baj, hogy sok esetben ezekről kevés ismerettel rendelkezünk és észrevétlenül sétálunk a súlyos pénzekbe kerülő csapdákba.

Kiderült a súlyos igazság a magyar csapvízről: térképen a legveszélyesebb települések 2024-ben

Magyarországon a háztartások 98 százalékában van vezetékes víz, azonban csak a települések 60 százalékán megfelelő minőségű az ivóvíz a népegészségügyi központ Vízhigiénés laboratóriáumának adatai alapján. A legtöbb helyen indikátor paraméterek miatt kifogásolt minőségű az ivóvíz, de előfordul kémiai szempontból, vagy eseti bakteriológiai kifogásolt víz is.

Címlapkép: Kocsis Zoltán, MTI/MTVA

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 27. vasárnap
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. október 27. 16:13