22 °C Budapest
Father working on his laptop while his newborn baby girl sleeps on his shoulder

Forronganak a magyar vasutasok: ezért vannak teljesen kiakadva, ennek rossz vége lesz

2024. július 27. 14:32

A Vasutasok Szakszervezete (VSZ) szerint a MÁV-nál bevezetett távmunkatiltás nem felel meg a munka törvénykönyve előírásainak, különösen a 8 éven aluli gyermeket nevelő munkavállalók esetében. A szakszervezet az Építési és Közlekedési Minisztériumot (ÉKM) kérte, hogy fontolják meg a távmunkára vonatkozó szabályok enyhítését- írta meg a Telex.

Június végén derült ki, hogy júliustól az ÉKM betiltja az otthoni munkavégzést a MÁV-nál. Lázár János minisztériuma azt reméli, hogy ezzel javulni fog az elvégzett munka minősége. A szakszervezet azonban úgy véli, hogy az intézkedés váratlan volta miatt sok munkavállalót nehéz helyzetbe sodor, ráadásul nem is fér el mindenki az új irodaházban.

Egy olvasónk arról számolt be, hogy különösen a 8 éven aluli gyermeket nevelő MÁV-alkalmazottak vannak nehéz helyzetben. Sokan ugyanis arra számítottak, hogy nyáron is home office-ban dolgozhatnak, ezért nem kértek bölcsődei vagy óvodai ügyeletet. Most viszont nem tudják megoldani a gyermekfelügyeletet.

Horváth Csaba, a Vasutasok Szakszervezetének szervezetpolitikai alelnöke szerint a 2023. január 1-jétől hatályos munka törvénykönyve (Mt.) kimondja, hogy a munkavállaló gyermeke nyolcéves koráig kérheti például a távmunkában foglalkoztatást is. Ha ezt kéri, akkor a munkáltatónak 15 napon belül írásban kell nyilatkoznia. Az elutasításnak pedig szigorú követelményeknek kell megfelelnie: valósnak, világosnak és okszerűnek kell lennie.

A MÁV egységesen arra hivatkozik:

  • Az ÉKM megtiltotta az otthoni munkát.
  • A benti munkavégzés növeli a hatékonyságot.
  • A papíralapú dokumentálási elvárások lassúak.
  • A kisgyermekek felügyelete megosztja a figyelmet.
  • A szakszervezet szerint ezek az érvek nem állják meg a helyüket:

"Nincs tanulmány vagy felmérés arról, hogy az irodai jelenlét valóban növeli-e a hatékonyságot" - tette hozzá Horváth Csaba, majd hangsúlyozta, hogy

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az IT-szakemberek például végképp nem végeznek papír alapú munkát. A gyermekfelügyelettel kapcsolatos indokolás ellentmondásos, hiszen pont azért került bele ez a lehetőség az Mt.-be

- magyarázta. Folyosói pletykák szerint szeptember 1-jétől megszüntetnék a rugalmas munkaidőt is. Ez azt jelentené, hogy mindenkinek reggel 8-tól délután fél ötig bent kellene lennie. Ezt azonban sem az ÉKM, sem a MÁV nem erősítette meg hivatalosan.

A héten egyeztetések zajlottak: Nagy Bálint államtitkárral és Bartol Tamás helyettes államtitkárral tárgyaltak többek között arról is, hogy függesszék fel szeptember közepéig az otthoni munkavégzés tilalmát és vizsgálják meg annak hatásait. Bár egyelőre nincs tömeges felmondásról szó, Horváth Csaba szerint sok vasutas nézelődik már más munkahelyek után. Az Építési és Közlekedési Minisztérium egyelőre nem reagált kérdéseinkre. A MÁV annyit közölt: mindenkinek van helye az új irodában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.08.27 16:15
Noha lehet, hogy azt gondolod, hogy önmagad tisztelete és megbecsülése egyenlő az öntelt, visszatasz...
coachco  |  2024.08.27 11:36
Egy híres német cukrász dinasztia lánya nehéz döntés után szakít a családi elvárásokkal és inkább or...
hrdoktor  |  2024.08.26 07:08
Az allergiaszezon kutatási eredmények szerint a munkavállalók 25%-a számára kihívást jelenthet, függ...
perfekt  |  2024.07.31 14:38
Általános rendelkezések A PERFEKT Gazdasági Tanácsadó, Oktató és Kiadó Zártkörűen Működő Részv...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 8. vasárnap
Mária, Adrienn
36. hét
Szeptember 8.
Kisboldogasszony
Szeptember 8.
A Magyar dal napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 7. 19:17