27 °C Budapest
Business colleagues in a meeting, or Financial advisor or lawyer with couple explaining options. The agent is using a computer. All are well dressed. They sitting in an office meeting room. They are looking quite serious

Teljesen új utat választ sok fiatal a karrierépítéshez: nem bajlódnak a szamárlétrával

2024. július 24. 12:01

Egyre inkább trend a horizontális karrier, vagyis amikor a magasabb pozíció helyett arra fókuszál valaki, hogy egymástól különböző szakterületeken gyűjtsön ismereteket és tapasztalatokat – vallja a K&H HR vezetője. Ezzel ugyanis szerteágazó tudás és komoly kapcsolati rendszer építhető fel, de egyúttal az önmegvalósításra is lehetőséget ad, és még a cégek is nyerhetnek vele.

A karrier évtizedeken át egyet jelentett a ranglétra megmászásával – vagyis amikor a munkavállalók a pályakezdő pozíciótól lépkednek felfelé a menedzseri, majd vezetői szintig, függetlenül attól, hogy milyen szakterületen vagy iparágban dolgoznak. Ez azonban mára gyökeresen megváltozott. Bár most is van, aki számára az előmenetelt a magasabb pozíció jelenti, azonban egyre több olyan munkavállaló akad, aki horizontális, azaz szakterületeken átívelő pályafutást épít. Valójában itt is haladásról, fejlődésről van szó, azonban míg a hagyományos, lineáris pálya során egy adott szakterületen sajátít el valaki egyre mélyebb ismereteket vagy szerez vezetői képességeket, addig a horizontális karrier esetében új diszciplína, osztály, tevékenységi kör megtanulása a cél.  

Nem csoda persze, ha nem mindenkinek egyértelmű, hogy mit is jelent a horizontális tanulás, hiszen korábban nem igazán volt népszerű, ha valaki több területen is ki akarta próbálni magát. Ahogyan azonban a gazdasági környezetben a stabilitás mellett a gyors változásokra reagálás képessége is fontos lett, úgy a cégek is egyre nagyobb értéket látnak abban, ha a munkatársak széleskörű tudással rendelkeznek. Ez ugyanis lehetővé teszi azt a gyors reagálást, változást, amit a piac ma már megkíván. Sőt, az is előfordulhat, hogy a több év munkában eltöltött idő után megváltozik a munkavállalók igénye, jobban megismerik önmagukat, és rájönnek, hogy egy másik terület jobban illeszkedik hozzájuk.

A horizontális karrier egy igazi win-win helyzet a dolgozók és a cégek számára, ezért mi a K&H-nál régóta támogatjuk. A kollégák lehetőséget kapnak arra, hogy több szakterületen, projektben, csapatban kipróbálják magukat, így megtalálhatják azt, ami igazán érdekli őket, amiben a legjobbak és amiben tovább tudnak és akarnak fejlődni. Ezzel olyan jövőálló tudást szereznek, ami növeli a munkaerőpiaci értéküket, hiszen egy interjú során valószínűleg azt a jelöltet fogják választani, akinek az adott területhez kapcsolódó társterületeken is van már tudása, tapasztalata, kapcsolati rendszere

– emelte ki Medvey Leila, a K&H HR vezetője. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, a cégeknek is nyitottaknak kell lenni, sőt, akár konkrét eszközökkel is támogatni a dolgozók ilyen irányú ambícióit.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Ilyen lehet a belső felületeken, képzéseken, rendezvényeken történő tudásmegosztás a kollégák között, vagy egy olyan mentorprogram létrehozása, amikor nem pozíció, hanem egy adott szakterületen jártasság alapján történik a mentor kiválasztása. Egyéni szinten pedig a személyre szabott karrierterv támogathatja a fejlesztést, hiszen a horizontális karrier esetében gyakorlatilag nincs olyan egységes út, ami mindenkire ráhúzható.

„Ez az egyéni fejlődés azonban nemcsak a munkatársak önmegvalósítását jelenti, hanem a vállalat számára is három komoly értékkel bír. Egyrészt szélesebb tudástranszfer valósul meg, hiszen amikor valaki vállalaton belül egy új szakterületet megismer, azzal egyfajta „tudáshidat” képez a korábbi és az új szakterületei között. A megszerzett tudás egy részét a régi kollégáinak is átadja, miközben a számára új szakterületen a már meglévő ismeretei hozhatnak plusz információkat. A különböző szakterületeken való jártasság szélesebb perspektívát, rálátást is ad, ami ösztönzi a kreativitást, segíti, hogy egy-egy problémát új, innovatív módon oldjunk meg. Végül pedig a munkahelyváltás alternatívája lehet azok számára, akik meglévő feladataikba már beleuntak, így a tehetségek megtartásának is hatékony eszköze lehet” – emelte ki a HR vezető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.08.27 16:15
Noha lehet, hogy azt gondolod, hogy önmagad tisztelete és megbecsülése egyenlő az öntelt, visszatasz...
coachco  |  2024.08.27 11:36
Egy híres német cukrász dinasztia lánya nehéz döntés után szakít a családi elvárásokkal és inkább or...
hrdoktor  |  2024.08.26 07:08
Az allergiaszezon kutatási eredmények szerint a munkavállalók 25%-a számára kihívást jelenthet, függ...
perfekt  |  2024.07.31 14:38
Általános rendelkezések A PERFEKT Gazdasági Tanácsadó, Oktató és Kiadó Zártkörűen Működő Részv...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 7. szombat
Regina
36. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?