25 °C Budapest
Egy fiatal nő új lakásba költözik

Ennyiből kezdhetsz új életet Ausztriában: tömegével vágnak bele a magyarok, megunták a banánt

2024. július 2. 13:05

Januárról júniusra jelentősen növekedett a külföldi munkavállalók száma Ausztriában. Az idei évi adatok alapján a kint dolgozók között a magyarok most is előkelő helyet foglalnak el a listában, a németek után tőlünk mentek a legtöbben az osztrákokhoz dolgozni, még lakosságarányosan is a dobogóra került az országunk. Az Österreichische Sozialversicherung oldalára felkerülő adatokat elemeztük és annak is utána néztük, hogy milyen kiadásokkal kell számolni, ha valaki úgydönt, hogy akár időlegesen vagy végleg kiköltözik az osztrákokhoz. 

A Pénzcentrum figyelemmel kíséri az osztrák statisztikai és a munkaügyi hivatal oldal által közölt statisztikákat, azt illetően, hogy mennyi külföldi munkavállaló dolgozik Ausztriában és mely szektorokban mutatkozik hiány vagy éppen telítettség. Legfrissebb elemzésünkben megnéztük, hogy  megnéztük az idei év január-február-március  időszak adataihoz képest júniusra hogyan változtak az adatok, különös tekintettel a magyar munkavállalókra. 

A legtöbben a jobb anyagi helyzet és jövő reményében kitartanak az igen forgalmas és megterhelő idényszezonokban és kimennek dolgozni az osztrákokhoz a nyári időszakban is. A következő táblázatban az osztrák Stellenmonitor oldalán elérhető legfrissebb adatokból készítettünk egy összeállítást. 

A fenti ábrán tehát az ágazatokban kialakuló munkaerőhiányokat láthatjuk, az utolsó oszlopban pedig a 2 hónap közötti százalékos eltérést. Az látható, hogy januárról-júniusra a legtöbb szektorban még inkább megnő a hiány, de legjelentősebb növekedést az elektrotechnika, elektronika, távközlés, informatika (49,63%), a mezőgazdaság, kertészet, erdőgazdálkodás, környezetvédelem (55,34%) és az textil, ruházat, divat, bőr (45,22%) területein láthatjuk. De igen 20% fölött van ez az érték a szociális munka, egészségügy, vendéglátás és autóipar, fémipar esetén is. 

Több cikkünk is megjelent már, hogy vendéglátóhelyek, hotelek magyar munkavállalók jelentkezését várják ilyen kisegítő, takarító, szobalány pozíciókba. Ez is jól mutatja, hogy nagyon készülnek mekkora szükség van a nyári szezonban a külföldi munkaerőre és igyekeznek minél jobb ajánlatokkal csábítani a munkavállalókat, hogy teljes alkalmazotti létszámmal induljon a turista időszak. 

Külföldi munkavállalói statisztikák 

Nem csak a magyarok számára vonzó célpont Ausztria, több környező ország állampolgára dönt úgy, hogy bevállalja az igen húzós nyári hajtást. A külföldi munkavállalók száma januárról júniusra jelentősen nőtt, míg márciusban sem lépte át az összes külföldi munkavállók száma az 1 milliót, júniusra ez az érték 1 003 736 főre bővült. 

A következő oszlopdiagramon kigyűjtöttük azokat az országokat, ahol a legmagasabb arányban mutatkozott ideiglenes kivándorlás a vizsgált hónapokban (január, február, március, június). 

Jól látható, hogy hazánk igen előkelő helyet foglal el a listában, a németek után a magyaroktól mentek ki a legtöbben dolgozni az osztrákokhoz.  Az ábráról az is látszik, hogy januárról júniusra jellemzően növekvő tendencia figyelhető meg az összes ország esetén. Németország dominanciája nem meglepő, a meglévő anyanyelvi szintű nyelvtudás és az ország lakosság számának ismeretében.

De a pontosabb kép érdekében fontos kiemelni, hogy a fenti ábrán látható adatok nem lakosságarányosak. Nem meglepő tehát, hogy Németország az élmezőnyben helyezkedik el, hiszen az ábrán szereplő országok közül messze az egyik legnagyobb népességgel rendelkező. Ahhoz viszonyítva pedig már jól látszik, hogy a magyar adatok jóval kiemelkedőbbek. Lakosságarányosan egyébként Bosznia-Hercegovina áll az első helyen, a teljes népességszámának közel 5%-a választotta 2024-ben első az osztrák munkaerőpiaci lehetőségeket, de a horvát és magyar értékek is igen magasak. Előbbi esetén ez az érték 4,5, míg hazánk esetén 3,91% állampolgár döntött Ausztria mellett. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Kiköltözés 

Sokak számára az sem ördögtől való gondolat, hogy ne csak a szezonmunkák idején éljen az osztrákoknál, hanem ideiglenesen vagy akár végleg kiköltözzön a szomszédba. Az Ausztriába való kiköltözés sok magyar számára vonzó lehetőség, köszönhetően a közeli földrajzi elhelyezkedésnek, a magasabb életszínvonalnak és a kedvezőbb munkaerőpiaci körülményeknek. Azonban a folyamat nem mentes a kihívásoktól és jelentős kiadásoktól. A költözéssel járó nehézségek közzé tartozik például aA német nyelvtudás legalább alapszintű ismerete, amely ha nem is elengedhetetlen, de elég hasznos a mindennapi életben való boldoguláshoz és a munkahelyi sikerhez. Bár sok osztrák beszél angolul, a helyi nyelv ismerete nélkülözhetetlen a beilleszkedéshez és a jobb álláslehetőségekhez.

További nehezítő körülmény lehet a megfelelő lakhatás megtalálása. Az osztrák ingatlanpiacon nehéz  megfelelő lakást találni, különösen a nagyvárosokban, mint Bécs vagy Graz. A magas kereslet és a korlátozott kínálat miatt a bérleti díjak is jelentősen magasabbak lehetnek, mint Magyarországon. Az albérletek esetében gyakran kérnek kauciót, amely akár három hónap bérleti díjnak megfelelő összeg is lehet, így azzal már a kiköltözés elején érdemes számolni.

De ezeken felül akadnak még olyan aprónak tűnő adminisztratív feladatok is, amellyel lehet előre nem is számol az ember, úgy mint a lakcímbejelentés, munkavállalási engedélyek, biztosítási ügyek és egyéb bürokratikus feladatok időigényesek és bonyolultak lehetnek. Az osztrák hatóságok szigorúan betartják az előírásokat, így minden dokumentáció és bejelentés pontos és időben történő elintézése kulcsfontosságú.

Ha a költségek felől közelítjük a kiköltözést az látható, hogy például Bécsben egy egyszobás lakás bérleti díja átlagosan 700-1 200 euró között mozog havonta (270 000-  470 000 forint), míg a kisebb városokban ez az összeg valamivel alacsonyabb lehet.  A rezsiköltségek (víz, áram, gáz, szemétszállítás) havonta további 150-250 euró kiadást jelentenek. De már magának a kiköltözésnek is vannak kiadásai, gondolhatunk itt egyből a különböző szállítási költségekre; a bútorok és egyéb ingóságok szállítása Magyarországról Ausztriába jelentős költséggel járhat, különösen, ha professzionális költöztető céget veszünk igénybe, de magának a utazásért is fizetni kell. 

Az adminisztratív költségek közzé tartozik például a lakcímbejelentés és egyéb hivatalos ügyek intézése, amely kisebb adminisztratív díjakkal járhat. Az osztrák egészségbiztosítási rendszerbe való belépés kötelező, amely havi fix összeggel jár, általában 200-300 euró között. Ezeken felül pedig további mindennapi költségek is vannak. Az élelmiszer és egyéb mindennapi szükségletek költségei Ausztriában általában magasabbak, mint Magyarországon. Egy átlagos élelmiszer-kosár havi költsége 250-400 euró között lehet, tehát kb. 100 000- 160 000 forint alaphangon. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.04 07:30
Sokan szeretik, de vannak, akik csak nehezen viselik el: a klíma használata évtizedek óta heves vitá...
laskainelli  |  2024.07.03 10:09
A szeretői viszony és a meglévő párkapcsolat között dönteni olykor nehéz és érzelmileg megterhelő. A...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 4. csütörtök
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem