Fekete-fehér alacsony látószögű nézet egy bérház közepén az ég tetején

Kiderült az igazság: csak kevesek kiváltsága lesz az 5%-os lakhitel Magyarországon?

2024. október 21. 21:32

Megkezdődött az egyeztetés a lakáshitelekre érvényes önkéntes 5%-os THM plafonnal kapcsolatban. Ha a legutóbbi banki javaslatoknak megfelelő konstrukció lépne életbe, akkor Budapesten ez a lehetőség nem lesz elérhető - olvasható a Bankmonitor közleményében.

Már néhány hete bejelentette a kormány, hogy 5%-os önkéntes THM plafont szeretne életbe léptetni a lakáshitelekre. Megkezdődött a bankokkal az egyeztetés, az már jelenleg is jól kivehető, hogy a pénzintézetek nem szeretnék ezt a lehetőséget általánosan, minden ügyfélre bevezetni.

A portfolio.hu oldalon megjelent információk alapján a pénzintézetek az alábbi feltételek mellett nyújtanának 5%-os THM értéken lakáshitelt:

  • Fiatalok lakásvásárlásához, lakáscéljához kapcsolódjon a kölcsön.
  • Az igénylők első lakásvásárlását, lakáshoz jutását finanszírozzák meg ilyen módon a hitelből.
  • Az ingatlan alapterülete ne haladja meg az 50 négyzetmétert.
  • Zöld, energiatakarékos ingatlan legyen a hitelcél.
  • Az ingatlan négyzetméterára 1 millió forint alatt legyen.

Mindegyik kritérium eléggé szűkíti azt az ügyfélkört, aki elérhetné ezt a kedvezményes kamatozású megoldást. De ezen feltételek közül is érdemes kiemelni kettőt: kizárólag az 1 millió forint alatti négyzetméterár mellett lehetne megvenni energiahatékony ingatlanokat.

A KSH adatai alapján a fővárosban 2024. I. negyedévében az újépítésű lakások átlagos négyzetméterára 1 477 000 forint volt, egy átlagos használt lakás egyetlen négyzetméteréért 918 ezer forintot kellett fizetni. A szakértők szerint azóta még emelkedtek is az ingatlanárak, jelenleg már az 1 millió forintot is meghaladhatja egy átlagos használt lakás négyzetméterára Budapesten.

Azt pedig látni kell, hogy a "zöld" energiatakarékos lakások jellemzően az új építésű, illetve a magas minőségű használt ingatlanok közül kerülhetnek ki. Ezeknek az ára pedig jellemzően átlagon felüli.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Vidéken azért jobb a helyzet, a használt ingatlanok átlagos négyzetméterára 512 ezer forint volt idén az első negyedévben, az új építésű ingatlanok átlagos négyzetméterára pedig 1 163 000 forint. Természetesen ebben az esetben is igaz, hogy az energiahatékony otthonok jellemzően drágábbak az átlagnál. Ugyanakkor az országos átlagban a fővárosi lakásárak is benne vannak, ami felfelé torzítja a képet. Vagyis vidéken azért még lehetnek olyan lakások, amik megfelelnek ezeknek a elveknek.

Azt mindenképpen ki kell hangsúlyozni, hogy még csak ötleteket, javaslatokat láthatunk, olvashatunk az 5%-os THM plafonnal kapcsolatban. A kormány oldaláról inkább a széleskörű bevezetésről lehet hallani, míg a bankok csak egy nagyon szűk ügyfélkör számára tennék elérhetővé ezt a lehetőséget. Várhatóan a végeredmény egy köztes megoldás lehet, ugyanakkor arra a Bankmonitor szakértői kis esélyt látnak, hogy az új THM plafon minden hiteligénylő számára elérhető legyen.

Éppen ezért a lakásvásárlás előtt állóknak érdemes megnézniük azt is, hogy jelenleg milyen feltételekkel lehet kölcsönt igényelni. A THM plafonnal kapcsolatos híreket pedig érdemes fokozottan nyomon követni: azoknak mindenképpen érdemes gyorsan dönteni, akikre nem lesz érvényes ez az intézkedés.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. október 21. 23:12
Bár az RTL elhappolta az MTVA elől az UEFA Bajnokok Ligája közvetítési jogokat, ennek ellenére mégis...
Bankmonitor  |  2024. október 21. 16:16
Ha feltöröd az önkéntes nyugdíjpénztáradat, akár magasabb hozamot is elérhetsz, mint korábban. Van e...
Holdblog  |  2024. október 21. 07:56
A globális energiaigény növekedéséből és az energiamixünk jelenlegi állapotából arra következtet Zsi...
Kasza Elliott-tal  |  2024. október 20. 19:00
Pénteken eladtam a MARA részvényeimet, és most égeti a zsebemet a pénz, be kellene fektetni és terme...
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 22. kedd
Elõd
43. hét
Október 22.
cAPS lOCK vILÁGNAP
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?