Ki segítsen rajtunk? Az állam vagy az OTP?

Pénzcentrum
2011. augusztus 12. 04:44

Saját mentőcsomagot dolgozott ki devizahiteleseinek az OTP. Az állami megoldáshoz kísértetiesen hasonlító, annak alternatívájaként választható elképzelés némileg magasabb szinten rögzítené a törlesztési árfolyamokat. Az OTP a svájci frankot 200, az eurót 265 forintos árfolyamon rögzítené. A kormány által kínált árfolyamnál magasabb rögzített árfolyam azt jelentené, hogy három év "türelmi idő" után kevésbé növekednének az adósok terhei. Az OTP által kínált árfolyamrögzítésre 2012. március 31-ig lehet jelentkezni. De ez mennyivel jelent kisebb terhet, mint az állami megoldás? Ennek jártunk utána.

Némileg több idő áll így az OTP-s ügyfelek rendelkezésére dönteni, mint az állami rendszer esetén, ahol a határidő december 31. De az OTP által kínált lehetőség is választható már augusztus 12.-től. A felmerülő díjak is hasonlóak lesznek, 15 -30 ezer forint közjegyzői díj és 3600 forintos földhivatali lekérdezési.

Az OTP-s megoldásban szereplő magasabban rögzített árfolyamok miatt a törlesztőrészlet kisebb mértékben csökkenhet a 36 hónap alatt. Viszont ennek köszönhetően a gyűjtőszámlán felhalmozott tartozás is kisebb lesz a futamidő végén. Így a 36 hónap utáni törlesztőrészlet növekedés is kisebb, ami valószínűleg kiegyensúlyozottabb törlesztési pályát tesz majd lehetővé.

Mennyi is az annyi?

A kalkuláció során feltételeztük, hogy az árfolyamrögzítés ideje alatt a gyűjtőszámlán 6 százalékos kamattal gyarapodik a tartozásunk, a védelem lejárta után pedig 10 százalékkal. Mindezen feltételezések mellett 3 lehetséges jövőbeni árfolyam mellett is megnéztük, mi történik a most fennálló 8 millió forintos tartozásunkkal az OTP-s árfolyamrögzítés alatt. A táblázatokban a THM-ek és hátralévő futamidők függvényében mutatjuk be, miként alakulnak a havi törlesztő összegek és az elkülönített számlán felhalmozott tartozás.

270-es árfolyamon, OTP-s lehetőség

Ahogy láthatjuk, a feltételezett 270-es árfolyam mellett egy átlagosnak mondható hitel esetén (15 éves hátralévő futamidő és 6 százalékos kamat mellett) a felhalmozott tartozás 847 ezer forint, ami 240 ezerrel kevesebb, mint az állami rendszerben ugyan ilyen feltételek mellett felhalmozott tartozás. A futamidő végén a törlesztőrészlet sem 16, hanem 12 százalékkal nő a jelenlegihez képest. Így kevésbé lehet szükség később újabb átütemezésre, futamidő hosszabbításra.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Elmondható tehát, hogy nem sokban különbözik a két lehetőség egymástól. A magasabb értéken rögzített árfolyamnak köszönhetően viszont kisebb az esélye a nagyobb eladósodásnak a 36 hónapos futamidő alatt. Bármelyik lehetőség csak azok számára lehet alternatíva, akik a jelenlegi árfolyamok mellett csak nagy nehézségek árán tudják törleszteni hitelüket. Viszont sokaknak a 200-as árfolyam már bőven elegendő védelmet nyújt, ha nem akarnak nagyobb, gyűjtőszámlán felhalmozott tartozásért cserébe 180-on törleszteni, nekik lehet jó választás az OTP mentőterve az államival szemben.

270-es árfolyamon, állami árfolyamrögzítés


 

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. szeptember 20. 21:24
Vettem ma megint MARA-t 15 dollárért, jelentős mennyiséget a meglévőhöz képest, a gyors meggazdagodá...
Összkép  |  2024. szeptember 20. 21:16
Mit adott nekünk az Európai Unió? 36, szakmai hátterében és értékrendjében jelentősen eltérő szakért...
MEDIA1  |  2024. szeptember 20. 13:17
Országjárásra indul Kadarkai Endre, aki Párral szemben című színpadi talkshowjában legendás párosokk...
KonyhaKontrolling  |  2024. szeptember 20. 10:06
Azok, akik jobban megnézik az IB költségeit, rájönnek, hogy nem olyan könnyű árazási csomagot válasz...
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 21. szombat
Máté, Mirella
38. hét
Szeptember 21.
ENSZ nemzetközi békenap
Szeptember 21.
A hála világnapja
Szeptember 21.
Alzheimer világnap
Szeptember 21.
A magyar termék napja
Szeptember 21.
A magyar dráma ünnepe
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?