A válság ellenére is költünk: egyre többet használjuk bankkártyánkat!

Pénzcentrum
2010. január 27. 15:02

Jól szerepelt a Visa betéti kártya a 2009-es évben: a kártyás költések összértéke 6,3 százalékkal, az eladáshelyi tranzakciók száma pedig 10 %-kal nőtt egy év alatt. Itthon még ennél is látványosabb növekedést produkáltak a kártyabirtokosok - derül ki a Visa Europe mai napon közzétett eredményeiből.

Növekvő kártyaforgalom

Európában a Visa kártyával lebonyolított tranzakciók összértéke 3,7 százalékkal nőtt tavaly, így elérte a 856 milliárd eurót, mindezt 7,2 milliárd kártyahasználatot jelentett 2009 során. A tranzakciószám 11,3 százalékos növekedése azt mutatja, hogy egyre kisebb összegek esetén is hajlandóak vagyunk készpénz helyett kártyánkat használni, amit Mark Antipof, a Visa Europe regionális területi vezetője kifejezett üdvözítőnek tart.

Ami a külföldi kártyahasználatot illeti, szintén növekedett a költések értéke, vagyis az emberek ismét egyre többet költenek üzleti utakra és külföldi üdülésre, a 2008-as év hatalmas visszaesése után.

Hitelkártyához ritkábban nyúltunk

A Visa statisztikái szerint a betéti kártyás fizetés bizonyult a legkedveltebb fizetési módnak, ugyanis a Visa kártyás költések 70 százaléka debit kártyáról történt. Emellett jelentősen bővült az e-kereskedelem is, amely éves szinten 37,4 százalékos emelkedést mutatott, 20 százalékot képviselve a Visa európai kártyás költéseiből.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ami a hazai viszonyokat illeti, Kurt Tojner, a Visa Europe Magyarországért és Ausztriáért felelős területi vezetője elmondta: "A magyarországi fogyasztó máshogy viszonyul ma már a kártyás vásárlásokhoz. A tranzakciók száma az előző évhez képest jelentősen, 11,9%-kal emelkedett, tehát nem dolgoztunk hiába, sikerült az értékesítési pontokon történő kártyás fizetést a magyarországi kártyabirtokosok körében népszerűsíteni."

Ami a tranzakciók átlagos értékét illeti: Európai átlagot tekintve tavaly 4,1 százalékkal, 50 euróra csökkent POS termináloknál elköltött összeg, ami tehát azt jelenti, hogy már kisebb értékű vásárlások esetén is hajlandók vagyunk kártyával fizetni. Itthon az átlagos költési érték természetesen alacsonyabb, 29,4 százalékos, ami 1,9 százalékkal csökkent 2008-hoz képest.

A hitelkártya használat visszaszorulását mutatja, hogy tavaly mintegy 0,3 százalékkal csökkent ezen plasztikok száma, és a velük lebonyolított költések értéke is 1,4 százalékkal csökkent.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. szeptember 16. 19:40
A TV2 bejelentette, hogy október 26-án immár ötödik évadával érkezik a Dancing with the Stars, amely...
Holdblog  |  2024. szeptember 15. 17:57
Bár a következő 10 évet még a világranglista első 50 helyén szeretné tölteni Marozsán Fábián, már a...
Kasza Elliott-tal  |  2024. szeptember 15. 16:49
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 15. 13:33
A gyenge kereslet miatti félelem padlóra küldte az olaj árát, hároméves mélypontra zuhant a kőolaj á...
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 16. hétfő
Edit
38. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?