13 °C Budapest

Válság volt, van, lesz...

Pénzcentrum
2008. október 19. 08:00

Ugyan mindig az a legrosszabb az adott pillanatban, amit éppen át kell élnünk, s a saját bőrünkön kell tapasztalni a hatásokat, ennek ellenére az elmúlt 100 évben nem a jelenlegi az egyetlen, melyet átélünk, s bizony mindegyik igen súlyos következményekkel járt, legalábbis a Fortune magazin összeállítása erről tanúskodik.

A 100 éves történeti áttekintés első epizódja 1907-ben történt, a pánikban tömegesen ostromolták meg a pénzintézeteket, a tőzsde mélyrepülésnek indult, s mély recesszióba esett az amerikai gazdaság. A pánik megállítása érdekében végül J.P.Morgan hívta össze a pénzügyi vezetőket.

A kongresszus ennek kapcsán hozta létre az Egyesült Államok központi banki rendszerét, a Federal Reserve Systemet 1913-ban annak érdekében, hogy gátat vethessenek a további pánikok kialakulásának.

A következő válság a Nagy Válság néven is emlegetett 1929-1933-as időszak, amely az 1929-es tőzsdezuhanással vette kezdetét. Egy évvel ezután kezdődtek a bankcsődök, melyek csak Roosevelt 1933-as hivatalba lépésével szűntek meg. A GDP 26 százalékkal csökkent, a munkanélküliség pedig elérte a 24 százalékot. Megoldásként ekkor hozták létre az FDIC-t, a SEC-et és egyéb pénzügyi intézményi felügyeletet.

A következő válságra szerencsére kicsit többet kellett várni, az 1970-es években az olajárrobbanás okozott óriási problémákat, többek között az Amerikai Egyesült Államokban. Ehhez hozzáadódott még a Bretton Woods-i rendszer összeomlása, s a Fed hibás döntéseinek sorozata is. Az új Fed elnök, Paul Volcker szigora mély recessziót okozott.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Az 1980-as évek látványos fejlődését követően Japán ingatlan- és részvénypiaca kipukkant, hosszan tartó gyengélkedést okozva. A japán kormány először tagadta a helyzet súlyosságát, így a világ más országai láthatták, milyen fontos a gyors reakció.

Végül az 1990-es évek végén a thai baht összeesése indított el Kelet-Ázsiában egy pénzügyi fertőzést. Az IMF itt segítő kezet nyújtott, azonban a szigorú feltételeket széles szkepcitizmussal fogadták.

PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. október 18. 07:45
Nagyon szeretem a Facebook hirdetéseit, mert minden nap más titkot tudhatok meg a gazdaggá válásra....
MEDIA1  |  2024. október 17. 15:56
A jogtulajdonossal kötött exkluzív szerződés értelmében a focirajongók Magyarországon kizárólag az R...
Holdblog  |  2024. október 17. 09:08
Az erőltetett béremelések csak egy dologhoz vezetnek egy igen szűk munkaerőpiacon: inflációhoz. Zsid...
Kiszámoló  |  2024. október 16. 18:58
Tanácsadások alkalmával nagyon sokszor feljön témában, hogy az ügyfél lakást cserélne, leginkább azé...
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 18. péntek
Lukács
42. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?