17 °C Budapest

Egyelőre tilos, de nem lehetetlen (újabb devizahitel jöhet)

Pénzcentrum
2006. január 11. 08:59

A hazai pénzintézeti vezetők szinte egyöntetű véleménye az, hogy a lakossági ügyfelekért folyó verseny hamarosan rákényszerít egy vagy több bankot, hogy jenhitelt dobjon piacra - ami egyébként több országban is tilos. - írja a Napi Gazdaság

A hazai pénzintézeti vezetők szinte egyöntetű véleménye az, hogy a lakossági ügyfelekért folyó verseny hamarosan rákényszerít egy vagy több bankot, hogy jenhitelt dobjon piacra - ami egyébként több országban is tilos. – írja a Napi Gazdaság
 
A piaci szereplők döntő többsége úgy véli, csak idő kérdése, és a lakossági szegmensben versenyző bankok valamelyike kijön a piacra az első jenhiteles konstrukcióval. A bankok lesik egymást, ám aligha véletlen, hogy mindeddig egyikük sem lépett erre a rögös útra. Mint a HVB Banknál figyelmeztettek: miközben kétségtelen, hogy mind az euró, mind a svájci frank esetében jelentősek a kamatemelési várakozások, a változások várható mértéke – a franknál 0,25, az európai fizetőeszköznél pedig fél százalékpontos kamatemelést valószínűsítenek ez évre a szakemberek – túl kicsiny ahhoz, hogy jelentősen változtatna a jelenlegi kamatréseken. A másik ok, ami visszariasztja a bankokat a jenhiteltől, az az – mondták el a CIB-nél –, hogy szemben az euróval és a frankkal, kontinensünkön bizony igen szűkösek a jenforrások.
Ha pedig ezt a problémát le is küzdjük, ott van még az árfolyam-volatilitás: míg az elmúlt egy évben a svájci frank 12 százalékos sávban mozgott, addig a jen kilengése 23 százalékos volt, ami rendkívüli mértékben megnöveli az árfolyamkockázatot. Emellett nem csekély további veszélyt jelent, hogy bár valóban rendkívül vonzó a rendkívűl alacsony irányadó kamat, a piac igen bizalmatlan ezzel a „mesterséges” kamatszinttel szemben. Piaci elemzők szerint Japán gazdasági stabilitását megingathatja az, hogy idővel a szigetországban mindenképp el kell kezdeni a rendkívül gyenge minőségű, ám annál jelentősebb méretű hitelkinnlevőség konszolidálását.

Pablo Fritz, az Inter-Európa Bank lakossági üzletágvezetője reméli, hogy a jenalapú devizahitelek piacra dobása kapcsán a kereskedelmi bankok példás önmérsékletet tanúsítanak majd. Elég csak az elmúlt évtized osztrák jenhitelbotrányára gondolni – aligha véletlen, hogy bizonyos európai országokban egyszerűen tilos a jenhitelezés – emlékeztet a szakember.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. szeptember 19. 17:04
Nagy Márton egyeztetett a Bankszövetséggel, a Nemzetgazdasági Minisztérium vezetője több pontban meg...
MEDIA1  |  2024. szeptember 19. 16:56
A grémium szerint veszélyeztette a Rádió 1 népszerű reggeli műsora a kiskorúak fejlődését. A testüle...
Holdblog  |  2024. szeptember 19. 07:56
Könnyű, de félrevezető, ha az évesített hozamokat vetjük csak össze az egyes alapok teljesítményének...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 18. 10:58
Nyakunkon a világvége, jönnek a migránsok, felrobbantanak minket és minden templomból mecset lesz, i...
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 19. csütörtök
Vilhelmina
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?