Menstruáció, rosszullét és gyomorfájás fekete nővel a hálószobában emésztési zavarok, görcsök és betegség miatt. Frusztrált, gázok és stressz a lány az ágyban a székrekedés, puffadás és bélproblémákért.

Lányok tömegei maradnak el a hazai oktatásból: a szegénység e változata igazán sokkoló

2024. október 22. 17:01

A humanitárius szervezet 2018 óta törekszik arra, hogy a menstruációs szegénységben érintett iskoláslányokat támogassa. A tét jelentős: az érintett fiatalok akár 50 tanítási napot is elmulaszthatnak azért, mert menstruációjukkor nem tudnak iskolába menni megfelelő körülmények és feltételek híján. A Magyar Vöröskereszt programjának köszönhetően a higiéniás termékadományok és edukációs programok révén 500 iskola tanulói számára érhető el a segítség évente.

Menstruációs szegénységnek azt a jelenséget nevezzük, amikor a havi vérzés idején a nőknek nem állnak rendelkezésükre azok a feltételek, amelyek segítségével a megszokott módon és körülmények között tölthetik ezeket a napokat. Nem csak a higiéniai termékekből lehet hiány: váltásfehérnemű, szappan vagy akár otthonon belüli folyóvíz sem mindig áll a rendelkezésükre. Ez a probléma a serdülő lányok esetén azt eredményezi, hogy tanévenként akár 50 napot is kimaradnak az iskolából. Ennek a jelenségnek a visszaszorítására szervezte meg a Magyar Vöröskereszt a Lányból nővé programját.

Egy 2019-ben végzett saját felmérésünkből kiderült, hogy valamilyen mértékig minden tizedik iskoláslány érintett a problémában” – hívja fel a figyelmet Váradi Mariann, a Magyar Vöröskereszt egészségfejlesztésért felelős országos vezetője, a Lányból nővé projektvezetője. – „Részleges megoldásként indítottuk el a programot, amelynek keretében 500 iskolát látunk el úgynevezett RedCrossBoxokkal. Ezekben a rászoruló lányok számára higiéniai termékek, edukációs anyagok találhatók. Az intézményektől azt kérjük, hogy ezek a tanári szobában kapjanak helyet, hogy a lányok természetesnek vegyék azt, hogy a problémáikat nem kell szégyellni. A menstruáció egy fontos élettani folyamat, és szabad segítséget kérni, ha szükségük van rá.

A szervezet tapasztalatai szerint a program működtetésében a befogadó intézmények dolgozói készséges partnerek, jól működő, szoros együttműködésben tudnak tenni a jó cél érdekében. A Lányból nővé program eddig évente több mint 20 000 fiatalnak segített abban, hogy azokon a napokon is felkészülten, megfelelő higiéniai körülmények között tudjon iskolába járni.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 22. kedd
Elõd
43. hét
Október 22.
cAPS lOCK vILÁGNAP
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?