Közeli felvétel idősebb nő fekszik az ágyon, arcát párnával takarva, próbálja átvészelni az életet a Covid 19 világjárvány depresszió stressz alvó éjszaka alatt

Felejtsd el az antidepresszánst: egészen új eszközt mutattak be a betegség kezelésére

2024. október 22. 17:44

A kutatók egy új, ígéretes eszközt mutattak be a depresszió otthoni kezelésére. A King's College London által vezetett nemzetközi kutatócsoport által kifejlesztett fejhallgató gyenge elektromos árammal stimulálja az agyat, ami a vizsgálatok szerint jelentősen javíthatja a betegek állapotát - írja a Daily Mail.  

A Egyesült Királyságban minden hatodik felnőttet érint a depresszió, és előfordulása növekvő tendenciát mutat. A jelenlegi kezelési módszerek, mint az antidepresszánsok és a pszichológiai terápiák, nem minden esetben hoznak teljes gyógyulást.

A Flow FL-100 névre keresztelt fejhallgató két elektródával rendelkezik, amelyek gyenge egyenáramot juttatnak a fejbőrbe. A készülék az agy azon területét célozza meg, amely a depresszióban szenvedőknél alacsony aktivitást mutat.

A kutatásban 174 beteg vett részt, akiknek fele a tényleges agyi stimulációban részesült, míg a kontrollcsoport csak rövid ideig kapott áramot az érzés utánzására. A résztvevők otthonukban használták az eszközt, miközben a tudósok videokapcsolaton keresztül felügyelték a folyamatot.

A kezelés az első három hétben heti öt alkalommal, majd a következő hétben heti három alkalommal, alkalmanként fél órán át tartott. Az eredmények azt mutatták, hogy a kezelés a betegek több mint felénél enyhítette a depresszió valamennyi tünetét a kísérlet végére.

Cynthia Fu professzor, a tanulmányi vezető szerzője kiemelte:

Tanulmányunk bebizonyította, hogy [az eszköz] egy potenciális első vonalbeli lehetőség, amely segíthet a rászorulóknak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Allan Young, a KCL Pszichiátriai, Pszichológiai és Idegtudományi Intézetében működő, affektív zavarokkal foglalkozó központ igazgatója hozzátette:

Ezek az eredmények nagyon izgalmasak, és jelentős hatással lehetnek a depresszió jövőbeli kezelésére. [...] Ez a vizsgálat azt mutatja, hogy ez a kezelés hatékony és jól tolerálható, így olyan betegek számára, akik jelenleg nehezen találják meg a számukra megfelelő lehetőségeket, létfontosságú új alternatívát kínál.

A kutatás eredményeit a Nature Medicine című folyóiratban tették közzé. Az új módszer ígéretes alternatívát jelenthet a depresszió kezelésében, különösen azon betegek számára, akiknél a hagyományos terápiák nem hoztak kielégítő eredményt.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 22. kedd
Elõd
43. hét
Október 22.
cAPS lOCK vILÁGNAP
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?