17 °C Budapest
Elképesztő veszteség: minden egyes elmaradt műtét 20 millió forintba kerül az országnak

Elképesztő veszteség: minden egyes elmaradt műtét 20 millió forintba kerül az országnak

2024. október 15. 09:44

Magyarországon kiemelkedően magas az elhízottak aránya, ami az egészségügyre is komoly terhet ró. A bariátriai műtétek hatékonyan segíthetnek a súlycsökkentésben, különösen a kórosan elhízott betegeknél, mégis csak magánellátásban elérhetők. Egészséggazdasági szakértők szerint az államilag támogatott beavatkozások nemcsak az egészségügyi állapotot javítanák, hanem gazdaságilag is megtérülnének.

Magyarországon az elhízás mértéke drámai méreteket ölt, különösen a jelentős súlyfelesleggel rendelkezőknél, akik aránya már az uniós átlagot is 48 százalékkal meghaladja. A kórosan elhízott betegek számára testsúlycsökkentő műtétek jelenthetnek megoldást, azonban ezek jelenleg csak magánellátásban érhetők el. Az egészségügyi szakértők szerint az állami finanszírozás bevezetése mind egészségügyi, mind gazdasági szempontból előnyös lenne. Minden el nem végzett műtét akár 20 millió forintos veszteséget okozhat, így az eljárások közfinanszírozása sürgető kérdéssé vált  - írja az economx.hu.

Az elhízás népegészségügyi probléma Magyarországon, ahol a túlsúlyosak és elhízottak aránya az egyik legmagasabb az Európai Unióban. A Med-Econ Humán Szolgáltató Kft. vezetője, Cseh Borbála szerint 2035-re a magyar lakosság 36 százaléka lesz túlsúlyos, és évente közel 5 százalékkal nő a túlsúlyos gyermekek aránya. A kóros elhízás gyakran 2-es típusú cukorbetegséggel és egyéb egészségügyi problémákkal társul, amelyek kezelésére a bariátriai műtétek hatékony megoldást jelentenek.

Bár a testsúlycsökkentő beavatkozások más országokban közfinanszírozottak, Magyarországon csak a magánszektorban érhetők el. Az Egészség-gazdasági Társaság (META) konferenciáján több előadó is hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) számára prioritásként kellene kezelni a bariátriai műtétek támogatását. Az eljárások nemcsak az elhízottak életminőségét javítanák, hanem jelentős költségmegtakarítást is eredményeznének a hosszú távú egészségügyi ellátások terén.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 15. kedd
Teréz
42. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?