Close up shot senior woman lying on bed, covering her face with pillow, trying to get through life during Covid 19 pandemic depression stress sleeping night

Szörnyű dolog derült ki a magyarok alvásáról: ami most egyes munkahelyeken történik, abba tömegek rokkanhatnak bele

2024. szeptember 26. 14:45

"Baj van. Nem jól alszik az emberiség" - mondta G. Németh György a Magyar Alvás Szövetség elnöke a Pharma Norddal közösen szervezett sajtótájékoztatón, melyen az alvás legaktuálisabb kérdéseiről esett szó. A szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy modern világunkban mekkora kihívássá vált a jó alvás, hogy az alvásminőség milyen nagy mértékben befolyásolja az életminőséget és a teljesítményt. A témának külön aktualitást ad az a törvénytervezet, amely megszüntetné sok munkakörben a munkaalkalmassági vizsgálatot, ez megfelelő pillanat lehet a munkaadók számára, hogy a dolgozói egészségprogramok részévé tegyék az alvás vizsgálatát. 

Porzsolt Péter a Pharma Nord country managere felvezetőjében kitért rá, hogy az alvás kérdését különösen aktuálissá teszi a tény, hogy 2024. szeptember 1-től lépett érvénybe a változtatás a foglalkozás-egészségügyi vizsgálatok kapcsán. A vonatkozó BM rendelet szűkítette azoknak a munkaköröknek a listáját, amelyek esetében kötelező a vizsgálat. A részletszabályok még nem ismertek, azonban ez forradalmi változás lehet a munkahelyi egészség szempontjából. Itt a lehetőség a munkaadók számára, hogy újragondolják, vagy megalkossák dolgozói egészségprogramjaikat. A Magyar Alvás Szövetség új programja ezt hivatott segíteni: a munkaalkalmassági vizsgálatok közé emelnék az alvásvizsgálatot, illetve -terápiát.

Az éjszakai, vagy váltott műszakban dolgozók éppen az alvásritmus folyamatos megzavarásának okán különösen veszélyeztetettek, a WHO már több évtizeddel ezelőtt kockázati tényezőnek minősítette az ilyen munkarendet. Már azt is számos kutatás bizonyította, hogy kapcsolat van a daganatos megbetegedések és a váltott műszak között. Azonban általában a megszokott, nappali nyolcórás munkarendben dolgozók alvására egészen eddig kevés figyelem irányult. Pedig elengedhetetlen a jó munkahelyi teljesítményhez a jó alvás - hangzott el a sajtótájékoztatón.

G. Németh György beszélt a a Health System Hungary programról, egy új szemléletű egészségrendszerről, mely segíthet a felelős vállalatoknak a megváltozott jogszabályi környezettől függetlenül gondoskodni a dolgozók egészségéről. A programhoz természetesen nemcsak alvásvizsgálat tartozik, de hangsúlyos szerephez jut, amely eddig alig volt jellemző a foglalkozás-egészségügyi vizsgálatokra. Miközben a dolgozók teljesítményét az alvás minősége rendkívüli mértékben befolyásolja. 

A Magyar Alvás Szövetség elnöke arról is beszélt, hogy a modern kori ember alvásával óriási problémák vannak. Rámutatott, hogy jelenleg átlagosan 1 órával alszunk kevesebbet, mint az emberek 100 éve, és egy fél éve a gyermekek is megjelentek az alvásközpontokban. Amíg korábban alvásproblémás gyermekkel nem találkoztak, az okoseszközök mellett felnövő generáció tagjainál már ebben a korban jelentkeznek a gondok. Kitért még a társadalmi közérzet romlására is:

A jövő jobban nyomaszt minket, mint valaha

- mondta G. Németh György, hozzátéve: ez természetesen az alvásunkra is kihat. 

Erdélyi Alíz dietetikus, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) főtitkára előadásában kitért rá, hogy az alvászavar halmozottan veszélyes a nőkre bizonyos kor felett. A menopauza okozta egészségügyi problémák, illetve az alvászavarok okozta gondok nagyon hasonlóak, egymást erősíthetik és dominóeffektust indíthatnak el. Ezek közül kiemelte az elhízást, a 2-e típusú cukorbetegséget és a szív- és érrendszeri megbetegedéseket. 

A dietetikus szakember kitért a melatonin fontosságára, melynek fontos szerepe van többek között az alvásszabályozásban is. A melatonin termelődéséhez elengedhetetlen a jó alvás és a megfelelő táplálkozás. Akárcsak a menopauza, a tartós alvásproblémák is a melatonin szint csökkenéséhez vezetnek, mely egy sor egészségügyi problémát idézhet elő - amilyen az elhízás is. A melatonin és előanyagai számos élelmiszerben megtalálható, amilyen például a tej, tejtermékek, zabpehely, a magyar meggy, vagy a borszőlő héja. 

Dr. Bódizs Róbert PhD pszichológus, alváskutató előadásában beszélt a technológiai eszközeink világos és sötét oldaláról. Kutatások eredményeit ismertetve hangsúlyozta, hogy a kék fényű képernyők - mint a tévé, monitor, mobil, stb. - hatására szignifikánsan csökken a melatoninszint, minőségi alvásidő, a kék fény filterrel ellátott képernyők, vagy egy papíralakpú könyv olvasásával összevetve. A fénynek kardinális szerepe van a cirkadián ritmus fenntartásában, a mesterséges kék fény felboríthatja ezt a rendszert. 

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A szakértő hangsúlyozta, hogy nemcsak a melatoninnak, hanem például a kortizolnak - stresszhormonnak -, testhőnek is van cirkadián ritmusa, így az egészség szempontjából elengedhetetlen, hogy ez ne boruljon fel. A kutatási eredmények abba az irányba mutatnak, hogy a technológiai eszközök használatának sokkal nagyobb hatása van az egészségünkre, mint amennyire általában komoly hatást tulajdonít azoknak az ember. 

Dr. Bódizs Róbert kitért a technológia jó oldalára is: az alvásvizsgálatok alkalmazzák a legújabb vívmányokat, hogy minél természetesebb környezetben és kevesebb kellemetlenséget okozva figyelhessék meg a páciensek alvási szokásait. A jelenleg rendelkezésre álló eszköztár magas labda az alváskutatásban, melyet érdemes kihasználnia a szakmának - mondta a szakember. 

Új munkaegészségügyi program indul

A szeptembertől érvényes új foglalkozás-és munkaegészségügyi szabályok alkalmazása újragondolásra készteti a munkaadókat. Lehetőség nyílik arra, hogy a költségtakarékosabban, hatékonyabb megoldásokat alkalmazva gondoskodjanak munkavállalóik egészségéről. Erre hívja fel a figyelmet a Magyar Alvás Szövetség által javasolt Health System Hungary módszer, amely az új jogszabályi környezet adta lehetőségek figyelembevételével kíván hozzájárulni az egészségtudatos vállalatok dolgozóinak egészségéhez, egyben munkateljesítményük megőrzéséhez és fejlesztéséhez.

A megfelelő alvás elengedhetetlen a hatékony munkavégzéshez, az alváshiány vagy a rossz alvás károsítja a koncentrációt, csökkenti a reakcióidőt, növeli a stresszt – csökkenti a munkateljesítményt. Az alvás, munka, teljesítmény összefüggéseire hívja fel a figyelmet a Magyar Alvás Szövetség, egyben bemutatta az új foglalkozás- és munkaegészségügyi programját, a Health System Hungary-t, amelyet elsősorban a munkaadóknak ajánl.  

Az Alvásszövetség és a Szinapszis kutatása szerint a magyar lakosság 60%-a reggel fáradtabban ébred, mint ahogy lefeküdt, ami jelentősen csökkenti fizikai és szellemi teljesítőképességüket. „A jó alvás és a munka közötti egyensúly megtartása különösen fontos a munkaadók számára. Az új egészségprogram arra ösztönzi a vállalatokat, hogy támogassák dolgozóikat az egészségesebb életmódban, például rugalmas munkaidő vagy alvástámogató programok bevezetésével” – hangsúlyozta G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke.

Nemzetközi kutatások is alátámasztják, hogy azoknál a munkavállalóknál, akik eleget és jól alszanak, javítja a munkával való elégedettséget és a termelékenységet. Az olyan országokban, mint Hollandia vagy Ausztria, ahol jobb az alvás és a munka egyensúlya, magasabb a munkavállalói elégedettség és alacsonyabb a stresszszint. Az alvásproblémák kezelése hozzájárul a munkateljesítmény javításához, a krónikus alváshiány ugyanis komoly egészségügyi kockázatokat hordoz.

A Pharma Nord-dal közösen tartott sajtótájékoztatón az alvás szakemberek megerősítették: a jó alvás nélkülözhetetlen része az egészséges életmódnak, számos összetevője közül az alvás és a táplálkozás kapcsolatáról  Erdélyi Alíz, a Magyar Dietetikusok Szövetségének főtitkára, , kiemelten  a változókori hormonegyensúly megváltozásának az időszakára; Bódizs Róbert alváskutató pedig az alvás-ébrenlét fiziológiai hatásainak a következményeire hívta fel a figyelmet, kiemelve a több műszakos munkarendben dolgozók megfelelő alvás szükségleteit. 

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 27. péntek
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Kutatók éjszakája
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?