25 °C Budapest
Chickenpox treatment - applying moisturizer to skin with pox in a child. Pediatric dermatology, skin condition, smallpox virus, skin care, antiseptic cream.

Orvosi mulasztás miatt halt meg egy bárányhimlős kisfiú: a szekszárdi kórház hazaküldte, pár nap múlva leállt a szíve

2024. szeptember 23. 09:44

2019-ben néhány nap alatt meghalt egy 2,5 éves, bárányhimlős kisfiú. A szekszárdi kórházban az egyre rosszabb állapotban lévő gyermeknél több szükséges vizsgálatot nem végeztek el, kedden pedig hazaengedték, noha pénteken már leállt a szíve. A család pert indított a kórház ellen, amely nem vállalta a felelősséget, és azzal érvelt, hogy a szülők által követelt sérelemdíj túlzott. A bíróságok azonban a család javára döntöttek, amit a Kúria is megerősített. Az érintett orvosok azóta nem dolgoznak a kórházban, büntetőeljárás nem indult az ügyben.

Az első- és másodfokú bíróság után a Kúria is kimondta, hogy orvosi mulasztás miatt halt meg egy 2,5 éves, bárányhimlős fiú 2019-ben. A 24.hu szerint 2019. február 22. és március 1. között több orvos is kezelte a gyereket, de az orvosi szakvéleményekre alapozott bírósági ítéletek szerint ezek elégtelenek voltak: a kisfiú állapota folyamatosan romlott, de nem végezték el a szakma szabályainak megfelelő vizsgálatokat, ezt többször is elmulasztották. Egy magára hagyott, majd egy konferenciára távozni kényszerült rezidens pedig a többi között a torokfájás enyhítésére használt, vény nélkül kapható Tantum Verdével kezelte a súlyosan beteg gyereket.

A lap szerint a beperelt intézmény a szekszárdi Tolna Vármegyei Balassa János kórház volt, ahova az ügyeletes gyerekorvos küldte be a fiút. Az intézmény először hazaküldte, majd miután a szülők visszavitték, a jó általános állapotára hivatkozva az orvosok nem végezték el rajta az alapvető vizsgálatokat és kezeléseket sem.

A bíróság által felkért szakértő szerint a folyamatosan romló állapotú gyerek halála elkerülhető lett volna.

Az első- és a másodfokú bíróság, illetve a Kúria is erre az álláspontra jutott. A kisfiú egy hét alatt került súlyos állapotba: a gyerekorvos február 22-én, pénteken szövődményes bárányhimlőt és heveny légcsőgyulladást diagnosztizált. Hétfőn az orvos lázat és súlyos kiütéseket észlelt, kedden pedig a fiú állapota tovább romlott, hányt és lázas volt, így kórházi felvételt javasoltak, bár kezdetben hazaengedték. Végül visszakerült a kórházba, ahol különböző vizsgálatokat végeztek, infúziót kapott, de a láza miatt további megfigyelés alatt tartották.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Csütörtökön a fiú állapota délelőtt még kielégítőnek tűnt, de az édesanya később jelezte, hogy a gyerek túl sokat alszik. Ezt követően az orvos sokkos állapotot észlelt, a fiú oxigént kapott, de állapota tovább romlott. Este átszállították a pécsi gyerekklinikára, ahol bakteriális szepszist és többszervi elégtelenséget diagnosztizáltak. Péntek reggelre a helyzete kritikusra fordult, és bár negyven percen át próbálták újraéleszteni, nem sikerült megmenteni az életét.

A család azért indított pert, mert szerintük a kórház megsértette a teljes és egészséges családban éléshez fűződő jogukat. A Szekszárdi Törvényszék 2022. március 25-én hozott ítéletet, az apának 12 millió, az anyának 15 millió, a két gyereküknek pedig 3–3 millió forint sérelemdíjat ítélt meg. A kórház a sérelemdíj iránti igényt eltúlzottnak találta, szerintük sem kezelési hiányosság, sem mulasztás nem volt megállapítható, így jutott el az ügy a Kúriáig. A portálnak a családot képviselő ügyvéd, Balas Ákos azt nyilatkozta, a per az orvosi műhiba perek kategóriájába tartozik, így önmagában „tucatper”, a jelentősége abban van, hogy a kórház teljes, mulasztásos felelősségét állapította meg a bíróság a szakvélemény alapján. Az Országos Kórházi Főigazgatóság szerint már egyik orvos sem dolgozik a kórházban. Az ügyben büntetőeljárás nem indult.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 23. hétfő
Tekla
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?