13 °C Budapest
Tired, burnt-out mother with baby in her arms and out of focus children run around. Mother is sitting on floor in living room, among vacuum cleaner, laundry and children running around.

Brutális kór jelent meg a frissen szült anyák körében: ebből még óriási baj lehet

2024. augusztus 30. 18:14

A szülői stressz egy jelentős közegészségügyi probléma: egy friss dokumentum szerint a szülők túlterheltek és kiégettek a világ "szédítő tempója" miatt, ami negatívan hat mind a gyermekek, mind a társadalom egészségére.  

Az anyák és apák ma több időt töltenek munkával és gyermekgondozással, mint korábban, ami a partnerrel töltött minőségi idő, az alvás és a szabadidő rovására megy. Emellett az online térben fenntartott "összehasonlítás kultúrája" is hozzájárul a szülők kimerültségéhez és kiégéséhez.

Egy amerikai sebész főorvos, Dr. Vivek Murthy egy új tanácsadói jelentésben hívta fel a figyelmet a problámára Dr. Murthy hangsúlyozza a kultúraváltás szükségességét: "Itt az ideje, hogy a szülői munkával töltött időt a fizetett munkával egyenrangúan értékeljük és tiszteljük, felismerve a gyermeknevelés kritikus jelentőségét a társadalom számára."- jelentette a CNN.

A dokumentum konkrét javaslatokat fogalmaz, többek között országos fizetett családi és egészségügyi szabadságprogramot, a gyermekgondozás pénzügyi támogatásának megerősítését, valamint a munkáltatók által nyújtott rugalmasabb munkafeltételeket sürget.

"Különbség van aközött, hogy valamit fontosnak mondunk, és aközött, hogy prioritássá tesszük" - nyilatkozta Dr. Murthy a CNN-nek. "Ha valóban prioritássá akarjuk tenni a szülők támogatását, akkor komoly kultúraváltásra van szükség az országunkban."

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 14. szombat
Szeréna, Roxána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?