14 °C Budapest
Vakcina vakcinázáshoz, orvosi immunizálás a betegek kezelésére olyan betegségek ellen, mint a coronavírus, covid-19, méhnyakrák, hpv, kanyaró, agyhártyagyulladás, pertussis, tüdőgyulladás, tetanusz vagy tífusz.

Veszélyes kór leselkedik a magyar gyerekekre: az életük a tét, ingyenes az ellenszer

2024. augusztus 29. 20:31

A 2024/2025-ös tanévben is önkéntesen kérhetik a 12. életévüket betöltött, 7. osztályos tanulók szülei az ingyenes HPV elleni védőoltást gyerekük számára a beleegyező nyilatkozat kitöltésével - olvasható a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) közleményében. Az idén 10. éve bevezetett iskolai kampányoltás keretében mindezidáig közel 425 ezer tanuló részesült védőoltásban, amely a humán papillomavírus 9 típusa ellen nyújt védelmet.

A HPV elleni védőoltást - a  korábbi tanévekhez hasonlóan  - idén is iskolai kampányoltás keretében adják be.  Az oltásra jogosultak szülei, gondviselői egy írásos nyilatkozat kitöltésével igényelhetik gyermekük részére a Gardasil oltóanyag beadását. A védőoltás a HPV 7 olyan típusa ellen alakít ki védettséget, amelyek a leggyakrabban okoznak daganatos megbetegedést, továbbá a vírus 2 olyan típusa ellen is védelmet nyújt, amelyek a nemi szervi szemölcsök kialakulásáért felelősek. 

Az oltóanyag biztonságos és hatásos, segítségével visszaszorítható a magas kockázatú HPV vírus okozta megbetegedések kialakulása. A 7. évfolyamos lányok számára már a 2014/2015-ös tanévtől kezdődően térítésmentesen elérhető a HPV elleni védőoltás, a 2020/2021-es tanévtől kezdődően pedig már a fiúk is kérhetik a védőoltás beadását. A HPV elleni védőoltás igénybevételi aránya a lányok körében évek óta 80% körüli, a fiúknál 68%-os.

A védettség kialakulásához 2 oltásra van szükség 6 hónap különbséggel, amennyiben az oltási sorozat megkezdésekor az oltandó nem töltötte be a 15. életévét. Az első oltás idején 15 éves életkort betöltött 7. évfolyamba járó gyermekek immunizálásához 3 dózis szükséges. Amennyiben a szülő a kampányoltási időszakon kívül igényelné gyermeke számára a vakcinát, a gyógyszertárban térítés ellenében szerezheti be.

A HPV jelenléte nagyon gyakori, mindkét nem esetében az emberek akár 85%-a is átesik élete során a vírusfertőzésen. Magas kockázatú típusai akár több éven keresztül is fennmaradnak a szervezetben és később komoly egészségügyi problémákat okozhatnak. A szexuális élet megkezdése előtt beadott védőoltás már korán felkészíti az immunrendszert arra, hogy a vírus megjelenésekor minél gyorsabban termeljen ellenanyagot, így a felnőtt korban ajánlott szűrővizsgálattal együtt hatékony védelmet nyújt a beoltottnak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az NNGYK arra biztatja a szülőket, hogy beszélgessenek gyermekükkel a védőoltás jelentőségéről. A felelősségteljes döntés meghozatalakor kérjék a védőnők, háziorvosok véleményét. Fontos, hogy minden esetben megbízható forrásból tájékozódjanak. Kérdés esetén hívják az ingyenes, 1812-es telefonszámon elérhető Egészségvonalat vagy látogassanak el az https://egeszsegvonal.gov.hu/ weboldalra.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 14. szombat
Szeréna, Roxána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. szeptember 14. 07:02