20 °C Budapest
virus 3d illustration

Jöhet az újabb világjárvány? Minden, amit az mpox miatt kihirdetett vészhelyzetről tudni kell

2024. augusztus 16. 19:02

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ismét globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett az mpox nevű vírusfertőzés miatt, amely szoros érintkezés útján terjed. A fertőzés elsősorban influenzaszerű tüneteket és súlyos bőrelváltozásokat okoz, és különösen veszélyes lehet a legyengült immunrendszerű emberek számára. Mutatjuk, mit lehet eddig tudni.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bejelentette, hogy az mpox nevű vírusfertőzés kitörése, amely szoros érintkezés útján terjed, globális egészségügyi vészhelyzetet jelent.

A Reuters most összeszedte, mit lehet tudni a helyzetről, és körüljárta, kell-e tartanunk egy újabb járványtól.

Mi az az mpox?

Az mpox egy vírusfertőzés, amely influenzaszerű tüneteket és gennyes elváltozásokat okoz. Bár általában enyhe lefolyású, halálos is lehet. A gyermekek, a terhes nők és a legyengült immunrendszerrel rendelkező emberek, például a HIV-fertőzöttek, nagyobb kockázatnak vannak kitéve a szövődmények szempontjából.

A WHO közegészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította a betegség legutóbbi kitörését, miután a Kongói Demokratikus Köztársaságban először azonosított mpox vírus új ága más szomszédos országokba is kezdett terjedni. Az mpox szoros fizikai érintkezés, beleértve a szexuális kapcsolatot is, útján terjed, de nincs bizonyíték arra, hogy könnyen terjedne a levegőben. Az új ág globális aggodalmat keltett, mert úgy tűnik, könnyebben terjed emberről emberre.

 Mi az a globális egészségügyi vészhelyzet?

A "nemzetközi jelentőségű közegészségügyi vészhelyzet" (PHEIC) a WHO legmagasabb szintű riasztása. Akkor jelentik be, amikor betegségek új vagy szokatlan módon terjednek, és célja, hogy mozgósítsa a nemzetközi együttműködést és finanszírozást egy kitörés megfékezésére. A WHO bejelentése az Afrika Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok (Africa CDC) korábbi, hasonló jelzése után történt meg ezen a héten.

Miért jelent újra veszélyt az mpox?

Két évvel ezelőtt a WHO vészhelyzetet hirdetett, amikor a betegség egy formája, a IIb klád, globálisan terjedni kezdett, főként férfiak között, akik férfiakkal létesítenek szexuális kapcsolatot. Az akkori kitörést sikerült ellenőrzés alá vonni, miután a viselkedésváltozás, a biztonságos szexuális gyakorlatok és a vakcinák segítettek a veszélyeztetettek védelmében sok országban.

Az mpox azonban évtizedek óta közegészségügyi probléma Afrika egyes részein. Az első emberi esetet 1970-ben regisztrálták Kongóban, és azóta is rendszeresen előfordulnak kitörések. A jelenlegi kitörés, amely Kongó legrosszabbja, 2023 januárja óta 27 000 esetet és több mint 1100 halálesetet eredményezett, főként gyermekek körében.

Jelenleg az mpox két törzse terjed Kongóban: a vírus endémiás formája, az I. klád, valamint egy új ág, az Ib klád, ahol a "klád" a vírus egy formáját jelenti. Az új ág mostanra Kelet-Kongóból Ruandába, Ugandába, Burundiba és Kenyába is eljutott. Svédország csütörtökön jelentette az új forma, az Ib klád első esetét Afrikán kívül. A WHO szóvivője szerint az eset megerősíti a partnerség szükségességét, és az ügynökség továbbra is ellenez minden utazási korlátozást, amelyek az mpox terjedésének megállítását céloznák.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Pakisztán pénteken szintén megerősített egy mpox-vírusos esetet egy beteg esetében, aki egy öbölbeli országból tért vissza, bár nem volt világos, hogy az új variánsról van-e szó, vagy arról a kládról, amely 2022 óta globálisan terjed.

Mi lesz most?

A tudósok remélik, hogy a vészhelyzeti bejelentések felgyorsítják az erőfeszítéseket, hogy több orvosi eszközt és finanszírozást juttassanak el Kongóba, hogy segítsenek az ottani hatóságoknak a kitörés kezelésében. Jobb megfigyelésre van szükség a vírus tanulmányozásához és a terjedés megakadályozásához. Azonban 2022-ben a WHO 34 millió dolláros felhívása az mpox elleni küzdelemre nem hozott eredményt a donorok részéről, és hatalmas egyenlőtlenség volt abban, hogy ki férhetett hozzá a vakcina dózisokhoz. Az afrikai országok nem férhettek hozzá a globális kitörés során használt két vakcinához, amelyeket a Bavarian Nordic és a KM Biologics gyártott. Két év elteltével ez továbbra is így van, bár vannak erőfeszítések a helyzet megváltoztatására, mondta a WHO szerdán, amikor dózis adományokat kért a készletekkel rendelkező országoktól.

Az Africa CDC közölte, hogy terve van a dózisok biztosítására, anélkül hogy részleteket közölt volna, de jelenleg a készletek korlátozottak.

Kell aggódni az mpox miatt?

A halálozási arány változó, és nagymértékben függ a legbetegebb betegek számára elérhető egészségügyi ellátástól. A Kongóban tapasztalt kitörés során az I. és Ib klád esetében az arány körülbelül 4% volt. A globálisan elterjedt II. klád sokkal kevésbé volt halálos. Azonban az mpox nem a COVID-19. Vannak olyan eszközök, amelyek bizonyítottan működnek a terjedés megállításában és a veszélyeztetettek segítésében, és nem terjed olyan könnyen.

A kihívás most az, amit a vészhelyzeti bejelentések is kiemelnek, hogy biztosítsák, hogy ezek az eszközök eljussanak azokhoz, akiknek a legnagyobb szükségük van rájuk, Kongóban és a szomszédos országokban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 11. szerda
Teodóra
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?