Orvos, hogy egy oltás a vállán a beteg tizenéves lányok személy, influenza oltás injekció a kar, coronavírus, covid-19 vakcina betegség előkészítése az emberi klinikai vizsgálatok vakcinázás lövés

A COVID után újabb betegséget tagadnak tömegesen: hihetetlen, mire képes az emberi őrültség

2024. augusztus 13. 19:01

Az elmúlt hónapokban aggasztó jelenségre figyelhettünk fel: teret nyertek az AIDS-konteók, köszönhetően néhány befolyásos személyiségnek és platform által terjesztett összeesküvés-elméleteknek. Joe Rogan, a világ egyik legnépszerűbb podcastere, februárban több millió hallgató előtt állította, hogy a "partidrogok" fontos tényezői az AIDS kialakulásának - tudósított az MTI Tech Review.

Az utóbbi időben az AIDS-tagadás mozgalommá formálódása figyelhető meg, főként a koronavírus-járvány okozta bizalmatlanság hátterében. Az ilyen tagadó elméletek, amelyek azt állítják, hogy az AIDS-et nem a HIV vírus okozza, vagy hogy a HIV egyáltalán nem is létezik, már évtizedekkel ezelőtt megdőltek, de a közegészségügy iránti újabb gyanakvás új életet lehelt beléjük. Joe Rogan, a világ legnépszerűbb podcastere, és vendége, Bret Weinstein is elősegítették ezen tévhitek terjedését azzal, hogy hamis információkat osztottak meg az AIDS-ről és annak kezeléséről.

Az AIDS-tagadás mögött álló mozgalom a COVID-19 járvány idején jelentős mértékben felerősödött, amikor sokan elkezdték megkérdőjelezni a közegészségügyi intézkedéseket és az orvosi tudományba vetett bizalmat. Ez a bizalmatlanság terjed a közösségi médiában és különféle platformokon, amelyek lehetővé teszik ezeknek a veszélyes elképzeléseknek a széleskörű elérését. Az ilyen álhírek és összeesküvés-elméletek, ha elég nagy tömegekhez jutnak el, súlyosan veszélyeztethetik az AIDS kezelését és a megelőzést célzó intézkedéseket.

A technológiai platformok, mint a Spotify és Amazon, szerepe sem elhanyagolható a tagadás terjedésében, mivel ezek a platformok nem lépnek fel határozottan az orvosi tévinformációk terjesztése ellen. Az AIDS-tagadók, akik korábban a COVID-19 járványhoz kapcsolódó összeesküvés-elméleteket terjesztették, most hasonló módszerekkel igyekeznek hitelteleníteni a HIV és AIDS körüli tudományos konszenzust. A jelenség komoly veszélyt jelenthet a közegészségügyre, különösen, ha politikai szinten is támogatásra talál.

Az AIDS-tagadás újjáéledése arra figyelmeztet, hogy a közegészségügyi intézményekbe vetett bizalom megrendült, és sürgető szükség van arra, hogy hatékonyabb módszereket találjunk a tévinformációk megfékezésére, mielőtt azok további károkat okoznának az egészségügyi rendszerekben és a betegellátásban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 11. szerda
Teodóra
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?