17 °C Budapest
Midsection of female doctor with swab test sample during COVID-19 crisis. Female medical professional is holding test tube in hospital. She is wearing protective suit.

Egyre rosszabb kilátások a magánegészségügyben: ennek is a betegek fizethetik meg az árát

2024. augusztus 7. 09:05

 A magyar magánegészségügyi szektor jelenleg több oldalról is nyomás alatt áll, mivel a verseny nemcsak a betegekért, hanem a szakemberekért is egyre élesebb. A legfrissebb adatok szerint a szektor nyereségessége romlik, ami részben a szűkös humánerőforrásnak és a magas szakemberi béreknek köszönhető - írja a Portfolio.

Bár a betegek beáramlása növekvő tendenciát mutat, ami kedvez az árbevételnek, a humánerőforrás hiánya miatt a magánegészségügy továbbra is nyomás alatt maradhat. Pozitív fordulat csak akkor várható, ha a szolgáltatók a megnövekedett költségek egy részét át tudják hárítani a betegekre. Nemrég mi is írtunk arról, hogy mekkora összegeket kell kifizetnie a magyaroknak, ha soron kívül akarnak bejutni valamilyen kezelésre.

A portál elemzése szerint bár a szektor válságállónak bizonyult, de nem teljesen védett a gazdasági recesszióval és a csökkenő reálbérekkel szemben. 2023-ban a magán egészségügyi szolgáltatók stabil árbevételnövekedést értek el, azonban a nyereségesség csökkent. Néhány szolgáltató, mint például a Dr. Rose, a Wáberer és a Kardirex, növekedésben kiemelkedtek, vagy egyedi piaci szegmensben működtek, mint a FirstMed. A szektorban a növekedést, valamint az új fejlesztések finanszírozását friss tőkével és kedvező forrásbevonási lehetőségekkel lehetne fenntartani, de a befektetői érdeklődés jelenleg alacsony.

A jövőbeni kilátások tekintetében a humánerőforrás hiánya továbbra is jelentős kihívást jelent. Az orvosok magas alkupozíciója és a bérköltségek növekedése miatt a szolgáltatók arra kényszerülnek, hogy a költségeket vagy a tulajdonosok hozamelvárásainak mérséklésével, vagy a betegek számára magasabb vizitdíjak bevezetésével ellensúlyozzák.

A kereslet stabilizálódása és enyhe növekedése azonban azt mutatja, hogy a magánegészségügyi szolgáltatások iránti igény továbbra is fennáll, még gyengébb gazdasági környezetben is. Az állami szabályozások és a finanszírozási változások szintén meghatározó szerepet játszanak a szektor jövőjében, ami új lehetőségeket és kihívásokat hozhat a magánegészségügyi szolgáltatók számára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 10. kedd
Nikolett, Hunor
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?