White pills laid out on a light gray surface. Medical supplies.

Már a gyógyszert is külföldön veszik a magyarok? Durván olcsó ez a vény nélküli fájdalomcsillapító

G7
2024. július 31. 09:35

Már nemcsak élelmiszert divat a magyarok körében Szlovákiában vásárolni. Ugyanis, ha már valaki átmegy bevásárolni, akkor már más boltokba is betéved, más árucikkekeket is elkezdhet külföldről beszerezni. Ilyen például az autógumi, csempe, de a gyógyszer is - írja a G7. Összevetve az árakat a cseh és szlovák helyzettel, elmondható, hogy még a fájdalomcsillapítók is olcsóbbak külföldön.

A gyógyszerárak összehasonlítása nem könnyű feladat, hiszen megannyi márka, kiszerelés, adagolás és hatóanyag létezik. Azért ha össze akarjuk vetni azokat, akkor az árat le kell osztani azzal, hány tablettát tartalmaz a termék és hogy azokban mekkora a hatóanyaganyagtartalom. Csak így kapható meg egy egységár. A lap a szabadáras fejfájás- és lázcsillapítók csoportját hasonlította össze négy országban: Magyarország mellett Szlovákiában, Csehországban és Svájcban.

A nem-szteroid gyulladáscsökkentők csoportját Magyarországon nagyrészt öt hatóanyag fedi le. A láz- és fájdalomcsillapítók hatóanyaga lehet acetil-szalicilsav, diklofenák, ibuprofén, metamizol-nátrium és paracetamol. Az acetil-szalicilsav fajlagos fogyasztói ára több mint kétszerese Magyarországon, mint Csehországban, már Svájcban másfélszerese a magyar árszintnek. A diklofenák esetében még nagyobb a különbség: a magyar árszintnek csak harmada a szlovák és kevesebb, mint negyede a cseh átlagár. A svájci csaknem háromszorosa a magyarnak.

Az ibuprofén egységára pedig csaknem ötször annyi Svájcban, míg a szlovákoknál, cseheknél feleannyi, mint hazánkban. Egyedül a paracetamol hatóanyag, ami Magyarországon a legolcsóbb a lap gyűjtése szerint. Itthon népszerű hatóanyag még a metamizol-nátrium is, a többi országban azonban ez vényköteles, így azt nem tudták összehasonlítani. Mindenesetre általánosságban azt a következtetést lehet levonni, hogy a szabadáras láz- és fájdalomcsillapítók lényegesen olcsóbbak a cseheknél és a szlovákoknál, ellenben Svájban extrém drágák a magyar árakhoz képest.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 9. hétfő
Ádám
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?