28 °C Budapest
Woman makes online payments through laptop. Online payment by bank cards concept

Ketyeg a határidő: tömegesen szűnhet meg rengeteg magyar TB-je - itt vannak a részletek!

2024. július 25. 11:30

Július 24-én este lehullt a lepel a 2024-es felvételi ponthatárokról és minden jelentkező megtudhatja, hogy felvették-e a megálmodott képzésre. Ha nem sikerült bekerülni a felsőoktatási intézménybe vagy mégse ülünk iskolapadba szeptembertől, akkor viszont érdemes résen lenni. Aki nem szeretne orvosi ellátás nélkül maradni, annak a diákigazolvány lejártával TB-t kell fizetnie.

Közel 130 000 diák jövője dőlt el a ponthatár húzás napján. Ilyenkor az ünneplés vagy éppen a tervezés közepett könnyű elfeledkezni néhány fontos teendőről. A felvételit követően indul a hajsza az albérletpiacon, ezért érdemes már időben megoldani a szemeszter idejére a lakhatást. Amennyiben mégse vár nyitott kapukkal szeptembertől az egyetem (ha a pótfelvételi sem sikerült - erről cikk végi keretes írásunkban olvashatsz), akkor pedig az újratervezés részeként a biztosítási jogviszonyra is gondolni kell.

A diákigazolvány lejártával ugyanis az egykori tanulóknak a biztosítási jogviszonya is megszűnik. Erről a kötelezettségről könnyű elfeledkezni, hiszen, ha van munkaviszonyunk vagy amíg tanulók vagyunk nem nekünk kell gondoskodni a kifizetésről. Magyarországon az egészségbiztosítás egészségügyi szolgáltatásainak, vagyis az orvosi ellátásoknak az igénybevételéhez egészségügyi szolgáltatási járulékot, köznyelven TB-t kell fizetni.

Jelenleg az egészségügyi szolgáltatási járulék összege 2024. január 1-jétől 11300 Ft/hó, azaz 380 forint/nap, amelyet a bejelentkezés időpontjától kezdve havonta kell megfizetni.

Azoknak a diákoknak, akik a 2023-2024-es tanévben fejezték be tanulmányaikat, még október 31-ig érvényes a diákigazolványuk, ezt követően 45 nap után kötelesek maguknak fizetni a járulékot, ha nem kezdenek el dolgozni vagy ismét tanulni.

Ha nem érkezik az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettségről automatikus tájékoztatás, akkor a TB fizetéshez be kell jelentkezni és kitölteni a 24T1011U jelű adatlapot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal részére. A dokumentum bármely ügyfélszolgálaton beszerezhető, valamint letölthető a NAV honlapjáról. Erre tehát csak akkor van szükség, ha a NAV valamiért nem értesült a jogosultság megszűnéséről.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A bejelentkezéshez az alábbi dokumentumokra van szükség:

  • személyazonosításra alkalmas igazolvány
  • lakcímkártya
  • adóigazolvány
  • TAJ kárta
  • meghatalmazás, amennyiben nem az igénylő jár el az ügyben

A TB-t a  „NAV Egészségügyi szolgáltatási járulék beszedési számlájára” kell átutalni. A közlemény rovatban meg kell adni az adóazonosító számot. A járulékot bankkártyával, elektronikus bankkártyás fizetéssel vagy sárga csekken is be lehet fizetni, de a csekkes megoldást külön igényelni kell az ügyfélszolgálaton vagy online. A 11300 forintos összeget minden hónap 12-ig kell eljuttatni a NAV számlájára. Ha nincs időben elutalva a járulék, akkor késedelmi pótlékot számolhatnak fel, amelyet szintén ki kell fizetni.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 7. szombat
Regina
36. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?