Air conditioner inside the room is operating remote controller. Air conditioner with remote controller

Fogalma sincs sok magyarnak mi okozza ezeket a tüneteket: így mulaszthatók el könnyedén

2024. július 20. 16:57

Az elmúlt hetekben sorra dőltek a melegrekordok, sosem volt még ilyen sokáig érvényben hőségriasztás és az energiafogyasztás is csúcsot döntött. Nem csoda: éjjel-nappal dolgoztak a légkondik. Hétvégén jött egy kisebb enyhülés, de a következők napok ismét melegebbek lehetnek. Arra viszont érdemes figyelni, hogy a klímák túlhasználata egészségügyi panaszokat okozhat, ha nem küszöböljük ki a kellemetlen hatásait. Mutatjuk, mire érdemes odafigyelni a nyáron, ha folyamatosan megy a klíma.

Kedden este a 19.45 és a 20.00 óra közötti időszakban újabb rekordszintet, 7036 megawattot (MW) ért el a magyarországi villamosenergia-rendszer terhelése - közölte a rendszerirányító szerdán. Ezen a héten hétfőn is csúcsot regisztrált a Mavir, akkor 6951 MW volt a rendszerterhelés csúcsértéke, a keddi érték ennél 85 MW-tal magasabb - ez volt az utolsó friss közlés az áramfogyasztásról. Ez a nagy termelés feltehetően annak köszönhető, hogy a nagy hőségben csúcsra járatta a lakosság a légkondikat. Mivel a forróság időszaka sokáig elhúzódott, egyre többen tapasztalhatják a kellemetlen tüneteket, amelyeket a hosszan tartó klímahasználat okozhat.

Melyek a túl sok légkondicionálás mellékhatásai?

  • Száraz bőr: ha túl sok időt töltünk légkondicionált környezetben - ahol a levegő nedvességtartalma csökken -, a bőrünk kiszáradhat. Ez irritációt, hámlást, viszketést okozhat, ezért hideratáljuk a bőrünket.
  • Száraz szemek: a klíma nemcsak a bőrt, a szemet is kiszáríthatja, mely viszketést, irritációt okoz. Használjunk szemcseppet, műkönnyet.
  • Kiújuló bőrbetegségek: a száraz benti levegő súlyosbíthatja a már meglévő bőrproblémákat, mint például ekcémát, rosaceát, vagy pikkelysömört. A bőrbetegségekkel élők figyeljenek oda jobban annak kordában tartására, kezelésére.
  • Hajkárosodás: A légkondicionáló rongálja a hajat védő természetes olajat, mely szárazzá, törékennyé és töredezettebbé teheti a hajat. Ápoljuk, hidratáljuk hajunkat is, ha sokat tartózkodunk légkondis szobában.
  • Allergiák és fertőző betegségek: A nem megfelelően tisztított légkondicionáló rendszerek könnyen szétteríthetik allergéneket, mint a por, pollen és penész. A száraz levegőtől is erősödhetnek a szénanáthás tünetek. A bacik, vírusok, szintén könnyebben terjedhetnek légkondicionált környezetben.

Azt is fontos tudni, hogy bár nincsen olyan melegünk, mint kint, nem szabad elfelejteni, hogy fokozott folyadékbevitel szükséges nyáron. A kinti hőségből belépve egy légkondis környezetbe megfeledkezhetünk róla, hogy igyunk. Ezért jobb, ha külön ügyelünk rá, hogy ilyenkor is hidratáljunk, ne csak kívül, belül is.

A kellemetlen tünetek elkerülése érdekében a légkondicionált helységekben szellőztessünk rendszeresen, párásítsunk, ügyeljünk a klíma karbantartására.

Spórolás a cél? Erre figyeljünk!

Áramfogyasztás szempontjából jobban járunk, ha on-off készülék helyett olyan inverteres klímát választunk, amelyik többek között gazdaságos (eco) és éjszakai üzemmódra is állítható – javasolta a Praktiker szakértője. Okosmegoldásokkal is növelhető az energiahatékonyság: egyik hasznos kényelmi funkció, amikor mobilalkalmazáson keresztül távolból tudjuk ki-bekapcsolni és szabályozni a klímát. Ilyenkor például már hazaérkezés előtt takarékos üzemmódban el tudjuk indítani a hűtést, nem lesz szükség turbó funkcióra, amikor otthon vagyunk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Hagyományos megoldásokkal szintén rásegíthetünk a hűtésre és a spórolásra: árnyékoljunk redőnnyel, függönyökkel, és inkább hajnalban szellőztessünk. Egészségünkre nézve egyik legfontosabb szabály, hogy a kinti hőmérséklethez képest bent 4-5, de legfeljebb 8 fokkal legyen hűvösebb a levegő. Nagyon magas külső hőmérsékletnél sem javasolt 27-28 foknál alacsonyabbra állítani a klímát. A szakértő szerint minden egyes fok eltérés 20 százalékkal növelheti vagy csökkentheti az energiaszükségletet. Ennek ismeretében nemcsak a hőmérsékletet tudjuk tudatosan szabályozni, hanem áramfogyasztásunkat is.

A szakértő szerint sokat spórolhatunk olyan berendezéssel, amelyik flexibilis kompresszorral működik. Mivel az ilyen típusú készülék érzékeli a helyiség hőmérsékleti viszonyait, az automatikus ki- és bekapcsolás helyett állandó hőmérsékletet biztosít, ez pedig akár 30 százalékkal is csökkentheti az energiafogyasztást. Ráadásul a zajszintje is általában csupán 25 dB.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 6. péntek
Zakariás
36. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?