Tired stress woman staff worker sweat from hot weather in summer working in warehouse goods cargo shipping logistics industry.

Senki nem ment meg több millió magyart? Súlyos egészségkárosodás vár rájuk: erre nem voltak felkészülve

2024. július 18. 18:40

A Meteorológiai Világszervezet 2023-as jelentése szerint a szélsőséges hőség okozza a legnagyobb halálozást az összes szélsőséges időjárási jelenség közül - írja a Washington Post.

Ahogy megszokhattuk, szinte minden évben rekordhőmérséklet és irgalmatlan páratartalom közepette kezdődik a nyár, az illetékes hatóságok és egészségügyi szakértők rendszeresen riadót fújnak a rendkívüli hőség miatt.

A szélsőséges hőmérsékletet  a szakértők összefüggésbe hozták számos egészségügyi problémával, mint például szív- és érrendszeri betegségek, a krónikus vesebetegségek és a légzési elégtelenség. A hőség indokolatlanul megterhelheti a szerveket: a szív gyorsabban pumpál, hogy a véráramlás a bőrbe jusson; a vizék keményebben dolgoznak, hogy megőrizzék a szervezet vízkészletét. Különösen veszélyeztetettek azok, akik már meglévő betegségekkel küzdenek.

A hő okozta halálesetek azonosítása és nyomon követése azonban kihívást jelent, még az Egyesült Államokban is nehéz átfogó országos adatokat szerezni erről. A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) adatai szerint 2021-ben 1563-an haltak meg hőség miatt, míg 2022-ben ez a szám 1702-re nőtt. Idén pedig ideiglenesen már 2297 esetet regisztráltak.

A CDC jellemzően csak jóval a nyár után teszi közzé az éves hőség okozta halálesetek hivatalos számadatait. Az arizonai Maricopa megyében idén eddig hat halálesetet regisztráltak; további 111 eset vizsgálata folyamatban van. A CDC szerint ezeknek az eseteknek nyomon követése főként halotti bizonyítványokon keresztül történik. Ha valaki sürgősségi osztályon meghal hőguta vagy más hővel kapcsolatos betegség miatt, akkor ezt hivatalosan is rögzítik.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 676 013 millió forintot igényelnél 84 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 47 769 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 47 901 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Egyes esetek azonban kevésbé egyértelműek lehetnek. Például ha valaki szívmegállást szenved egy hőhullám alatt, nehéz eldönteni, hogy mennyiben járult hozzá ehhez maga a forróság. Szakértők szerint pontosabb módszer lehetne az úgynevezett "többlethalálozás" mérése. Ez azt jelenti, hogy elemzik egy adott napon jellemzően hányan halnak meg normális körülmények között, majd összevetik ezt azokkal az adatokkal, amikor magasabb volt a hőmérséklet.

Az ilyen becslésekhez szükséges adatokhoz nehéz hozzájutni - mondta Gregory Wellenius -, aki társszerzője volt egy többlethalálozásról szóló tanulmánynak. Kristie L. Ebi professzor szerint fontos lenne pontosabb információkat kapni ahhoz, hogy megfelelően tervezhessenek és kommunikálhassanak magas hőmérsékletű szélsőséges időjárás esetén.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 1. vasárnap
Egyed, Egon
35. hét
Szeptember 1.
Bányásznap
Szeptember 1.
A nagyszülők napja
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. augusztus 31. 19:19