25 °C Budapest
Two dosing pens of a fictitious Semaglutide drug used for weight loss (antidiabetic or anti-obesity medication) on a blue background.

Brutális adat jött ki az elhízás elleni orvosságokkal kapcsolatban: ezekkel azért van baj

2024. július 1. 16:15

Nemrég tudósok egy csoportja azonosított két neuroncsoportot az agyban, amelyek az étkezés előtti és utáni teltségérzetért felelősek. Ez új megvilágításba helyezi a legújabb elhízás elleni gyógyszerek, működését, amelyek már étkezés előtt is jóllakottságot idéznek elő - tudósított a Nature Magazin.

A tudományos kutatások új eredményeket hoztak az elhízás elleni gyógyszerek hatásmechanizmusának megértésében. Nemrég számoltunk be egy forradalmi gyógyszerről, amely minden eddiginél hatékonyabban lép fel az elhízás ellen.

Most egy friss tanulmány, amely a Science folyóiratban jelent meg, két különböző neuroncsoportot azonosított az agyban, amelyek kulcsszerepet játszanak az étkezés előtti és utáni teltségérzet kialakításában. Ez a felfedezés új perspektívát nyit az elhízás kezelésében alkalmazott gyógyszerek működésének megértésében.

A vizsgálat során a tudósok rámutattak arra, hogy bizonyos elhízás elleni gyógyszerek képesek előidézni a teltségérzetet még étkezés előtt is. Ezek a gyógyszerek a glükagonszerű peptid-1 (GLP-1) hormont utánozzák, amely befolyásolja az agyi aktivitást és csökkenti az étvágyat. 

A kutatók kísérleteket végeztek egerekkel és emberekkel egyaránt. Az egereknél mesterségesen stimulálták és gátolták a DMH neuronjait, ami befolyásolta az állatok étkezési viselkedését. Az embereknél pedig olyan résztvevőket vizsgáltak, akik liraglutidot szedtek elhízás kezelésére. Megfigyelték, hogy ezeknél az embereknél az étel látványa is elegendő volt ahhoz, hogy teltségérzetet keltsen.

A tanulmány szerint két különböző neuronpopuláció felelős a teltségérzetért: egyikük az étkezést megelőzően aktív, míg a másik csak evés közben válik aktívvá. Ez alátámasztja azt az elképzelést, hogy létezik anticipatív és evést követő teltségérzet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezen eredmények fontosságát több szakértő is kiemeli. Allison Shapiro szerint ezek a megfigyelések beleillenek abba az elképzelésbe, hogy két típusú teltségérzet létezik. Karolina Skibicka hozzáteszi, hogy ezek a felfedezések rávilágítanak arra is, hogy egy adott agyterületen belül is eltérő funkciókat láthatnak el az agyi neuronok.

Amber Alhadeff professzor hangsúlyozta annak fontosságát, hogy ezeket az eredményeket mind állatkísérletekben, mind emberi vizsgálatokban megerősítsék. Ez segít jobban megérteni és finomítani az elhízás elleni gyógyszerek alkalmazását.

Összegezve, ez a kutatás jelentős lépést jelenthet az elhízás kezelése terén alkalmazott terápiák fejlesztése felé. Lehetőséget nyújt arra, hogy jobban megérthessük és célzottabban alkalmazzuk ezeket a gyógyszereket annak érdekében, hogy hatékonyabb kezeléseket biztosíthassunk az érintettek számára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 3. szerda
Kornél, Soma
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm