Cropped of female doctor examining patient. Medical professional checking womans back with stethoscope in clinic.

Hivatalos: rengeteg magyar kap jövőre behívót, nem lehet kibújni alóla

2024. június 26. 09:30

Életmentő szűrővizsgálatok válnak hamarosan kötelezővé – írja az Economx. 2025-től kezdődően méhnyak, emlő, valamint vastag- és végbélszűréssel is kötelezően orvoshoz kell járulnia a magyaroknak. A módosítás célja a halálos daganatos betegségek elleni prevenció.  

Nemrég adtuk hírül, hogy a kormány a kötelező szűrővizsgálatok bevezetését fontolgatja, ez immár nem csak feltételes mód: az új szabályozás 2025. január 1-jén lép hatályba, és kötelezővé teszi a meghatározott évenkénti szűrővizsgálatok elvégzését. Ha az állampolgár, vagy annak törvényes képviselője nem teljesíti ezt a kötelezettséget, az egészségügyi államigazgatási szerv határozattal rendeli el a szűrővizsgálatot, amely azonnal végrehajthatóvá válik.

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvénymódosítás többek között tartalmazza a Batthyány-Strattmann László Alapítvány létrehozását is. Ez az alapítvány a Magyarországon szakmailag elfogadott, de társadalombiztosítási támogatással nem rendelhető gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök árához fog  támogatás nyújtani méltányossági alapon, ha azt a beteg kérvényezi.

Az alapítvány működését az egészségbiztosításért felelős miniszter felügyeli, és 2025. január 1-jétől kezdi meg a méltányossági eljárások során a döntéshozatalt. Az akkor folyamatban lévő méltányossági ügyekben még az egészségbiztosító fog eljárni.

Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász a portál kérdésére azt mondta:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Magyarországon aggasztóan kevesen vesznek részt rendszeres szűréseken. A szakmai bizonyítékok alapján rendszeres szűrővizsgálatok biztosítása előnyös a társadalom számára, mivel a súlyos és gyakran előrehaladott daganatos betegségeket későn diagnosztizálják, ami az ellátórendszer túlterheléséhez és az egészségügyi költségek növekedéséhez vezet.

A módosítás azért is indokolt, mert nemzetközi viszonylatban Magyarország az egyik legrosszabb helyzetben van az OECD országok között a rendszeres szűrések tekintetében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 29. szombat
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem