18 °C Budapest
Microscopy virus image of a group of covid-19 infecting human cells, scientific illustration based on the new coronavirus pandemic, shows the structure of virus lipid shell and protein spikes surrounded by cells inside the human body

Nagyon durva koronavírus-adatok szivárogtak ki: erre azért nagyon kevesen készültek fel

2024. március 28. 09:01

Napvilágot láttak a járványos megbetegedésekkel foglalkozó tekintélyes Robert Koch Intézet eddig nem publikált, a koronavírussal kapcsolatos jegyzőkönyvei, melyek felkavarták az indulatokat legmagasabb szintű német politikai körökben.

A járványos megbetegedésekkel foglalkozó tekintélyes Robert Koch Intézet (RKI) koronavírussal kapcsolatos, eddig ismeretlen jegyzőkönyvei felkavarták az indulatokat legmagasabb szintű német politikai körökben. A dokumentumokat egy blog hozta nyilvánosságra napokkal ezelőtt, ezekben általánosságban a járvány kockázati fokának értékelése, illetve annak kezelése szerepelt - írja az Infostart.

Egy 2020. márciusi értékelés viszont a média szerint több vonatkozásban is ellentmondásosnak tűnt, és felmerült az a gyanú hogy az nem szakmai mérlegelésen, hanem "külső szereplők" politikai utasításain alapult. Az RKI és tekintélyes orvostudományi egyesületek, illetve szakértők cáfolták ezt. Emlékeztettek arra is, hogy az illetékes német szervek nem egyedül döntöttek a járvány kockázati értékeléséről. Az RKI hivatkozott az intézet kockázatértékelési elveire, utalva arra, hogy figyelembe vették – illetve veszik – az adott járvány alakulásával kapcsolatos nemzetközi, valamint németországi helyzetet, továbbá a védekezési és kezelési intézkedések elérhetőségét.

A jegyzőkönyvek vitát váltottak ki politikai körökben: az ellenzéki CDU egyes vezető politikusai a kormányzati intézkedések megvitatását sürgették, amivel egyetértettek a kormánykoalíció vezető politikusai is, ők azonban többnyire a korábbi Merkel-kormányra hárították az ezzel kapcsolatos felelősséget.

Horst Seehofer, a korábbi Merkel-kormány belügyminisztere a Der Spiegelnek nyilatkozva kifejtette véleményét az ügyben. Elmondta, ma már nem egyezne bele néhány korábbi korlátozásba. Kritikusan fogalmazott a különösen éjszakai kijárási tilalmakról, amelyeknek szerinte aligha volt hatása a fertőzési láncok megszakítására. Hasonlóan fogalmazott egyes lakossági, illetev szakmai csoportok számára elrendelt, a vírus elleni védőoltási kötelezettséggel kapcsolatban is. Szerinte a jövőben nagyon óvatosnak kell lenni a kötelező védőoltások elrendelésével.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Merkel-kormány egykori egészségügyi felelőse, Helge Braun pedig úgy fogalmazott, hogy túl magasra becsülték a vakcinák hatékonyságát. Szerinte téves volt az a feltételezés, hogy a beoltott emberek teljes biztonságban lesznek – idézte az ARD a korábbi politikust.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem