akciók, akciós, lidl, aldi

Az ősz csúcstermékeivel robbant akciót a Lidl és az Aldi: 1-2 napig lesz elérhető, nagy roham várható

2024. október 16. 17:29

A Lidl a szelídgesztenyét, az Aldi a kökényt árazza le brutálisan a 42. héten. Az akciók mindkét esetben nagyok, de csak 1-2 napig lesznek elérhetők.

Ahogy azt már megszokhattuk a diszkontok kevéssé ülnek a babérjaikon. Ezúttal két nagy versenytárs, a Lidl és az Aldi akciós szóróanyagában is találtunk egy-egy exkluzív, kifejezetten az évszakhoz méltó akciót. A Lild akciós ajánlata nem más mint a szelídgesztenye, amit október 19-20-án 3990 forint helyett 2990 forintos kilós áron lehet majd megvásárolni. Viszont csak Lidl Plus kártyával.

Ezzel párhuzamosan az Aldi a kökénnyel száll be a különleges termékek csatájába, ők ugyanis ezt a terméket akciózták le brutálisan. Egészen pontosan a diszkont hálózatában október 19-én, szombaton egy 150 grammos csomag 699 forint helyett 399 forintba fog kerülni. A kökény ráadásul hazai termés és frissen szállítják.

Forrás: boltok 42. heti akciós kiadványaiForrás: boltok 42. heti akciós kiadványai

Mit érdemes tudni a szóban forgó termésekről?

Jó, ha tudod a gesztenyéről

A szelídgesztenye (Castanea sativa) a Földközi-tenger térségében gyakran termesztett makktermésű növény, valószínűleg Délkelet-Európa hegyvidékeiről származik. A rómaiak terjesztették el a Kárpát-medencében és a Brit-szigeteken is. Termése, az édeskés gesztenye, egy tüskés burokban, a kupacsban fejlődik, amelyet eltávolítva hozzáférünk a kemény héjú makkhoz, amely téli csemegének számít.

A rómaiak a gesztenyét a görög Kasztanaia városáról nevezték el, és tartós táplálékként nagyra becsülték, különösen a légiók hadjáratain. A „gesztenye” magyar szó valószínűleg a török „k’estane” kifejezésből ered, és egészen a 17. századig a szelídgesztenyére utalt, míg a vadgesztenye később érkezett Magyarországra. A szelídgesztenye fák egy része elvadult, de néhány római kori gesztenyeliget ma is megtalálható például a Börzsönyben és az Alpokalján. Az érett gesztenyét szeptember végétől október végéig szüretelik, és a boltokban február végéig kapható.

Mi a különbség a vadgesztenye és a szelídgesztenye között?

A tévhitekkel ellentétben a vadgesztenye nem a szelídgesztenye „elvadult” verziója, egy teljesen különálló növényről van szó. Míg a szelídgesztenye a bükkfafélék családjába tartozik, addig a vadgesztenyét a szappanfafélék családjába soroljuk. A vadgesztenyék az egész északi félgömbön elterjedt növények, itthon, a Kárpát-medence térségében általában a közönséges vadgesztenyével és a hússzínű vadgesztenyével találkozhatunk. A szelídgesztenye közkedvelt, ízletes csemege, a vadgesztenye termése viszont mérgező, emberi fogyasztásra nem alkalmas – ellenben árnyékot adó díszfaként az egyik legnépszerűbb kerti- és parknövényként tartjuk számon.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mit érdemes tudni a kökényről?

A kökény termése sötétkék, gömbölyű bogyó, nagy magja a gyümölcshússal van összenőve. Szeptember végétől novemberig lehet gyűjteni. Csak néhány fagyos éjszaka után veszíti el fanyar és savanyú ízét. Ha azonban erre várunk, lemaradhatunk róla, mert a madarak is imádják, ezért érdemes az érett gyümölcsöket minél hamarabb leszedni, és otthon a mélyhűtőbe eltéve biztosíthatjuk a faggyal járó teljes érettséget.

Nyersen is fogyaszthatjuk, de készíthetünk belőle gyümölcslevet, chutney-t vagy akár pálinkát is. A szárított kökényt gyógyteának is használják. Bimbójából vértisztító, fogyást elősegítő teát főznek. A virágzata teaként hashajtó, a terméséből készült lekvár viszont hasfogó. Népi gyógyászatban vérnyomáscsökkentőként is használják.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 16. szerda
Gál
42. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. október 16. 15:02