Businessman well-dressed with empty wallet, no money

Hiába a heves harc: az új benzinmatek sem fogja vissza az éledező inflációt Magyarországon

2024. május 14. 13:04

Nem lepődtek meg különösebben a Pénzcentrum által megkérdezett elemzők azon, hogy ismét felfelé indult az infláció a KSH által közzétett adatok szerint. Török Zoltán, a Raiffeisen vezető elemzője szerint kizárt, hogy a benzin árának csökkenése segítsen ezen a helyzeten, Trippon Mariann a CIB-től pedig úgy véli, hogy még jövő ilyenkorig sem lehet meg a kormány által vágyott három százalékos inflációs céladat. De vajon nem tud-e ezen segíteni az, hogy a benzin ára szabályos zuhanórepülésbe kezdett?

Másfél év után újra eljött a folyamatos drágulás időszaka. 2024. áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,7%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Márciushoz viszonyítva átlagosan 0,7%-kal emelkedtek az árak, a járműüzemanyagok 3,5%-kal drágultak - erről a Pénzcentrum is beszámolt néhány napja.

Az elemzőket most arról kérdeztük, lehetett-e erre számítani, meddig tart ismét a drágulás, illetve hogy a kormány által "erősen ajánlott" benzinárcsökkentés befolyásolja-e, hogy mekkora lesz az infláció mértéke?

A szolgáltatások rakétáznak

19 hónap után újra azt kellett tapasztalnunk, hogy a pénztárcánkból nagyobb összegek vándoroltak ki, mint egy évvel korábban. Mint lapunk is megírta, az élelmiszerek ára 1,0%-kal nőtt, ezen belül a leginkább a cukoré (30,4%), a büféáruké (9,6%), a csokoládé és kakaóé (9,2%), a sertéshúsé (9,2%), az éttermi étkezésé (8,4%), valamint az alkoholmentes üdítőitaloké (5,8%). A termékcsoporton belül a tojás ára 20,3, a liszté 19,7, a száraztésztáé 12,5, a sajté 9,6, a tejé 9,3, a kenyéré 9,0, a baromfihúsé 6,5%-kal csökkent.

Van egy kategória, amely az eddig felsoroltaknál is komolyabb mértékben kerül többe:

A benzinárcsökkenés nem segít

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője szerint semmi meglepetés sincs az inflációs adatokban. Az azonban nem jó hír, hogy a nyári hónapokban az egy évvel ezelőtti árakhoz képest még további emelkedésre is kell számítani.

Abszolút megfelel a várakozásoknak ez az adat, és az is biztos, hogy emiatt nem kell átírni az éves inflációs prognózisokat. A jövőre vonatkoztatva azt lehet mondani, hogy mostantól az őszi hónapokig biztosan felfelé tart majd az inflációs adat, az év legvégére körülbelül 5 százalék lesz az év/év érték. Ez egyben azt is jelenti, hogy a három százalékos célt, amit a kormányzat megszabott az év végére, biztosan nem érjük el ebben az évben, de valószínűleg a következőben sem

- fogalmazott Török Zoltán.

Azt is elmondta, hogy bár tényleg a mostani adatokat várták az elemzők, van egy főkategória, amelynek a drágulási üteme kimondottan ijesztő.

A szolgáltatások kiugróan magas ütemben drágulnak: míg a többi főkategória esetében nagyjából a 3-4 százalékos ütemet láthatjuk, a szolgáltatások inkább a tíz százalék felé közelítenek, és ez biztosan nem a jó irány. Ez is okozza egyébként az infláció visszagyorsulását, de én a pozitívabb szemléletűek közé tartozom: aggodalomra szerintem nincs ok, bár a fogyasztás visszarendeződését biztosan nem segíti az, hogy a szolgáltatások drágulnak, és egyhamar nem is várható a visszaugrása

- tette még hozzá az elemző. A benzinárakról pedig azt mondta: hiába indult el a jelentős áresés már április végén, a májusi inflációs adaton ezt biztosan nem segít.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Bár április vége óta mind a benzin, mind pedig a dízel jelentős árcsökkenésen ment keresztül, ettől még elkerülhetetlen, hogy a májusi inflációs adat 4 százalék közül, de inkább felette legyen majd. Egyrészt bele van kalkulálva, másrészt pedig a szolgáltatások már említett drágulását mindössze ezzel lehetetlen kompenzálni

- zárta gondolatait Török Zoltán.

Nem lehet meg a kormány által kitűzött cél

Trippon Mariann, a CIB vezető elemzője szerint sincs semmi meglepetés a legfrissebb inflációs adatban. Ennél ráadásul csak több lesz, az év végéig már csak egyszer számít visszapattanásra, de decemberre már ismét nagyobb mértékű lesz az előző évhez márt drágulás.

A három százalékos célt idén biztosan nem, de még 2025 első félévében sem tudjuk majd elérni. Az inflációs adat viszont tizedre pontosan megegyezik mind a CIB által várt adattal, mind pedig az elemzői konszenzussal. A nyári hónapok még további emelkedést fognak hozni, majd ősszel ugyan lesz egy pici visszapattanás, de összességében 5 százalék körül lesz a havi áremelkedés mértéke az év legvégére. Ennek leginkább az az oka, hogy már a jövő hónaptó a bázishatás sem lesz olyan támogató, mint az áprilisi adattal még az volt

- mondta a CIB vezető elemzője.

Ragadós lehet ez a típusú drágulás

Virovácz Péter, az ING vezető elemzője kommentárjában azt írta: a szolgáltatások árának rakétázása alaposan feladja a leckét a kormánynak.

Az éves bázisú inflációs mutatóra áttérve azt is fontos megemlíteni, hogy a 3,7 százalékos infláció 68 százalékát a szolgáltatószektor adja, vagyis a fejlett és a régiós országokhoz hasonlóan immáron ez a tétel okozza a legnagyobb fejfájást a monetáris politika számára. Annál is inkább, mert ez a fajta infláció ragadósabb, mint a maginflációs kosáron kívüli tételek árhatása. A legnagyobb pozitívum az éves bázisú indexben továbbra is az, hogy a tavalyi magas bázis következtében az élelmiszerinfláció alacsony maradt, messze átlag alatti, ami önmagában így visszafogja a fő inflációs mutatót. Az élelmiszerek éves bázisú áremelkedése csupán 1,0 százalékos. Emellett a tavalyi évhez képest továbbra is alacsonyabb az árszínvonal a tartós fogyasztási cikkek és a háztartási energia esetében

- írta Virovácz Péter.

Összességében tehát az elemzők egyáltalán nem lepődtek meg: mint elmondták, elkerülhetetlen az infláció további növekedése, és a kormánynak most főhet a feje, hogyan lesz meg a kitűzött három százalékos cél. Ráadásul közben folyamatosan drágulnak a szolgáltatások: a benzinárcsökkenés ezt biztosan nem képes ellensúlyozni még akkor sem, ha az április vége óta látott csökkenés továbbra is kitart.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 8. vasárnap
Mária, Adrienn
36. hét
Szeptember 8.
Kisboldogasszony
Szeptember 8.
A Magyar dal napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 7. 19:17