Brüsszel nem szeretné, ha megsüketülnénk!

Pénzcentrum
2009. január 28. 11:00

Meglena Kuneva, az Európai Unió fogyasztóvédelmi biztosa szerint szükséges lenne valamiféle korlátozást előírni az MP3 lejátszókat gyártó cégek számára, hogy a zenehallgatás egészségkárosító hatásait csökkentsék. A gyártók, többek között a iPod-ot gyártó Apple azonban nem ért ezzel egyet.

Az Európai Bizottság szerint manapság a fiatalok igen nagy része szenved halláskárosodást a fülükből kilógó MP3-lejátszókból bömbölő zene miatt, amit Brüsszel szigorú szabályok felállításával szeretne megelőzni.

Szakértők szerint 80-85 decibelnek még nincs egészségkárosító hatása, sokan azonban 100 decibelen hallgatják a zenelejátszójukat, ami már maradandó károsodást is okozhat. Igazi problémát persze az jelent, ha valaki naphosszat a fülhallgatón keresztül hallgat zenét - figyelmeztet Kuneva.

A helyezet megoldására gyűltek össze kedden a bizottság képviselői, közgazdászokkal és az iparág képviselőivel tárgyalni, hogy miként lehetne megoldani a problémát, milyen korlátozások bevezetésére van szükség.

Kuneva szerint meg kellene szabni egy felső határt a lejátszók hangerejét illetően, valamint megfelelő információval kellene ellátni a fogyasztókat a káros hatásokról. A maximálisan elviselhető hangerő azonban egyénenként változik, általában 60-120 decibel között mozog, de még a környezeti tényezők is befolyásolják, hogy honnantól káros az egészségre.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Fontos lenne a fej-, illetve fülhallgatók minőségén is javítani, hiszen a készülékekhez gyárilag tartozó fülhallgatók általában nem épp csúcskategóriásak.

Nem ért egyet a javaslattal azonban a világ egyik legkelendőbb MP3-lejátszója, az iPod gyártója, az Apple. Tom Brookes szerint ugyanis minden használónak meg van a lehetősége, hogy lejjebb vegye a hangerőt, ha úgy érzi, az már káros a hallására, külön bürokratikus szabályozásra tehát nincs szükség - írja a die Presse.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 16. hétfő
Edit
38. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?