6 °C Budapest

Milliókat kapnak a távozó miniszterek

Pénzcentrum
2006. június 8. 09:30

Állítólag több millió forintnyi végkielégítést lehet megspórolni a távozó miniszterek "továbbfoglalkoztatásával". A parlamenttől búcsúzó képviselőknek kifizetett bánatpénz viszont mindenképp nagyjából kétmillió forint dukál fejenként, ami több tízmilliós kiadást eredményez.

Állítólag több millió forintnyi végkielégítést lehet megspórolni a távozó miniszterek "továbbfoglalkoztatásával". A parlamenttől búcsúzó képviselőknek kifizetett bánatpénz viszont mindenképp nagyjából kétmillió forint dukál fejenként, ami több tízmilliós kiadást eredményez - írja a Magyar Hírlap.

A honvédelmi miniszterségtől búcsúzó Juhász Ferenc és Nagy Sándor, a Miniszterelnöki Hivatal távozó területfejlesztési államtitkára kaphatja a legmagasabb összegű végkielégítést a leköszönő kormánytagok közül. Mivel tisztségüket előzőleg mindketten három évnél hosszabb ideig töltötték be, a törvény szerint hathavi illetményüknek megfelelő összegű bánatpénzre jogosultak. A miniszterként havi 1,26 millió forintot kereső Juhász esetében ez 7,5 millió, Nagy esetében pedig 5,7 millió forintot jelent. Igaz, a parlamenttől is búcsúzni kénytelen államtitkár távozó képviselőként további 1,3 millió forintot is felvehet. A posztjukat kevesebb mint három évig betöltő tárcavezetőknek a törvény szerint csak félévi illetményük 50 százaléka jár végkielégítésként, így Rácz Jenő egészségügy-, Somogyi Ferenc külügy-, Bozóki András kulturális és Baráth Etele fejlesztési minisztert "csak" 3,6 millió forint bánatpénz illeti.

Ugyanekkora összegre lenne jogosult a megszűnő regionális fejlesztési miniszteri posztról távozó Kolber István illetve az informatikai államtitkárságtól búcsúzó Baja Ferenc is, mivel azonban a miniszterelnök felügyelete alatt működő Fejlesztési Kabinet vezetőiként mindketten államtitkári besorolású vezetőként dolgoznak tovább, nem jár nekik végkielégítés. Ugyanez a helyzet az informatikai miniszterből környezetvédelmi államtitkárrá avanzsáló Kovács Kálmánnal illetve a munkáját államtitkárként folytató munkaügyi miniszterrel, Csizmár Gáborral is.

A legtöbbet az ugyancsak a Fejlesztési Kabinetben posztot kapó Magyar Bálint továbbfoglalkoztatásával spórolta meg a kabinet, a volt oktatási miniszternek ugyanis Juhászéhoz hasonló, 7,5 milliós bánatpénz dukált volna. A miniszterek mellett tekintélyes végkielégítés illeti a távozó államtitkárokat is.

Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 18. péntek
Lukács
42. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?