Közelkép a szilíciumcsipkéről, amelyet a félvezető ostyából kivesznek és a hordozóhoz rögzítenek a pick and place géppel. Számítógépes chipgyártás a gyárban. Félvezető csomagolási folyamat.

Nagy csatát nyert az EU ellen a techvállalat: persze még így sincs vége a dalnak

2024. október 24. 17:45

Az Intel győzelmet aratott az Európai Bizottság által kiszabott milliárdos bírság ügyében. Az amerikai chipgyártó vállalat sikeresen fellebbezett a több mint egy évtizede kiszabott büntetés ellen, amelyet állítólagos piaci erőfölénnyel való visszaélés miatt róttak ki rá. Az Európai Bíróság döntése azonban nem jelenti az ügy végét, mivel újabb jogi eljárások vannak folyamatban - közölte a The Guardian.

Az Európai Bíróság csütörtökön hozott ítéletében megerősítette a korábbi döntést, amely megsemmisítette az Intel ellen 2009-ben kiszabott 1,06 milliárd eurós bírságot. A bíróság részben elutasította a versenyellenes magatartás vádját is, ami győzelmet jelent az amerikai vállalat számára.

Az ügy gyökerei egészen 1999-ig nyúlnak vissza, amikor egy rivális chipgyártó panaszt nyújtott be az uniós versenyhatóságokhoz. Ez 2004-ben vizsgálat indításához vezetett, majd 2009-ben az Európai Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy az Intel visszaélt erőfölényével a számítógépes processzorok piacán.

A Bizottság állítása szerint az Intel rejtett árengedményeket adott számítógépgyártóknak, köztük a Dellnek, a Hewlett-Packardnak és a Lenovónak, azzal a feltétellel, hogy kizárólag az Intel processzorait vásárolják. Emellett azzal is megvádolták a vállalatot, hogy fizetett a gyártóknak a rivális chipeket tartalmazó termékek bevezetésének késleltetéséért vagy leállításáért.

Az Intel 2009 óta küzdött a bírság eltörléséért. Bár 2014-ben az EU általános bíróságán vesztett, 2017-ben sikerrel járt a fellebbezésben. A Törvényszék 2022-ben részben megsemmisítette a 2009-es határozatot, de fenntartotta a megállapítást, miszerint az úgynevezett "csupasz korlátozások" révén piaci visszaélés történt.

"Örülünk az Európai Unió Bírósága által ma hozott ítéletnek, és annak, hogy végre magunk mögött tudhatjuk az ügynek ezt a részét" - nyilatkozta az Intel szóvivője a döntést követően.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az ügy azonban még nem zárult le teljesen. Az Európai Bizottság tavaly szeptemberben 376 millió eurós bírságot szabott ki újra az Intelre a csupasz korlátozások alapján, ami ellen a vállalat ismét jogi kifogást emelt. Ez az eljárás jelenleg is folyamatban van.

Az Európai Bizottság szóvivője közölte: "Tudomásul vesszük az ítéletet, és természetesen gondosan értékelni fogjuk azt."

Az Intel-ügy az EU versenyjogi eljárásainak összetettségét és hosszadalmasságát is jól példázza. Mario Draghi volt olasz miniszterelnök nemrég közzétett jelentésében az ügyet a lassú döntéshozatal "látható példájaként" említette, rámutatva az európai gazdaságot érő kihívásokra az amerikai és kínai versennyel szemben.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 24. csütörtök
Salamon
43. hét
Október 24.
Az ENSZ világnapja
Október 24.
A magyar operett napja
Október 24.
Az origami világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?