15 °C Budapest
European Union flags at Berlaymont building of the European Commission in Brussels, Belgium

Komoly szabályozást rendelt el az EU, Magyarországot is érinti: nem lehet kibújni alóla

2024. október 18. 12:45

Az Európai Unió új kiberbiztonsági szabályozás bevezetését tervezi, amelyet idővel minden tagországnak alkalmaznia kellene. A tervezettel azonban gondok adódtak, mivel számos tagállam nem ültette át időben nemzeti jogrendjébe az Európai Uniós irányelvet - írta meg a CNBC.

Az EU NIS 2 kiberbiztonsági irányelve szigorú követelményeket támaszt a vállalatok belső kiberbiztonsági rendszereivel és gyakorlatával szemben. Az új szabályozás csütörtökön lépett hatályba, ami azt jelenti, hogy a cégeknek mostantól biztosítaniuk kell a megfelelést. A legtöbb uniós tagállam azonban még nem ültette át a NIS 2-t saját nemzeti jogszabályaiba, így a végrehajtás várhatóan csak szórványos lesz.

A Pénzcentrumon épp a tegnapi nap folyamán számoltunk be arról, hogy rengeteg magyar céget sújtanak ilyen támadások, komoly, milliárdos károkat okozva nekik. Sokan így sem hajlandók megtenni a szüksésges lépéseket.

A DNS Research Federation nyomon követési eszköze szerint két ország, Portugália és Bulgária még el sem kezdte az átültetési folyamatot. Az Európai Bizottság sürgeti a lemaradó tagállamokat, hogy mielőbb hajtsák végre a szükséges lépéseket.

"Eddig Belgium és Olaszország a teljes átültetésről, Horvátország, Lettország és Litvánia pedig a NIS2-irányelv részleges átültetéséről tett bejelentést" - közölte a Bizottság szóvivője. A Bizottság figyelmeztetett, hogy készen áll "a rendelkezésére álló ... eszközökkel" biztosítani a szabályok átültetésének befejezését.

A NIS 2 irányelv célja az informatikai rendszerek és hálózatok biztonságának növelése az EU-ban. Kiterjeszti elődje hatályát, hogy az újabb kiberbiztonsági kihívásokkal és fenyegetésekkel foglalkozzon. Az irányelv az EU-n belül működő és alapvető szolgáltatásokat nyújtó szervezetekre vonatkozik, beleértve a bankokat, energiaszolgáltatókat, egészségügyi intézményeket és közlekedési vállalatokat.

Az új szabályozás értelmében a vállalkozásoknak kötelességük lesz jelenteni és megosztani a kiberbiztonsági sebezhetőségekre és támadásokra vonatkozó információkat. Kiberbiztonsági incidens esetén 24 órán belül értesíteniük kell a hatóságokat, ami szigorúbb, mint az általános adatvédelmi rendelet 72 órás határideje.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Tim Wright, a Fladgate ügyvédje szerint a NIS 2 hatékonysága nagyban függ majd az uniós tagállamok következetes végrehajtásától és betartatásától. "A rossz szereplők a NIS 2 átültetésében lemaradó országokat célozhatják meg, vagy az ellátási láncok gyenge pontjait kereshetik" - figyelmeztetett.

Chris Gow, a Cisco uniós közpolitikáért felelős vezetője rámutatott, hogy a NIS 2 végrehajtásának hiányos voltát a törvény helyi adaptációja is súlyosbította, ami megnehezítheti a megfelelést, különösen a kisebb szervezetek számára.

A szabályozás nem tartása súlyos következményekkel járhat. Az alapvető fontosságú szervezetek akár 10 millió eurós vagy a globális éves bevétel 2%-ának megfelelő bírsággal is számolhatnak, míg a "fontos" vállalkozások esetében ez az összeg 7 millió euró vagy a bevétel 1,4%-a lehet.

Carl Leonard, a Proofpoint kiberbiztonsági stratégiája hangsúlyozta: "A NIS 2 egyértelművé teszi - a nagy összegű bírságokat, a szolgáltatás esetleges felfüggesztését és a megfelelés ellenőrzését eszközként használják, hogy a kritikus szolgáltatásokért felelős szervezeteket arra ösztönözzék, hogy figyeljenek oda a kiberbiztonsági fenyegetésekre és azokra adott válaszaikra."

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 18. péntek
Lukács
42. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?