22 °C Budapest
Olaszország, Lazio (Latium), Roma (Róma) . Trevi-kút.

Most utazol Rómába? Lehet ennek nem fogsz örülni, de jó ha tudod: lezárják ezt a látnivalót

MTI
2024. október 8. 08:44

Megkezdődött hétfőn a római Trevi-kút felújítása, amelynek során a turisták a szökőkút medencéje fölé épített átjárón csodálhatják meg az emblematikus római műemléket - jelentette be Róma főpolgármestere, Roberto Gualtieri.

A látogatás a medence fölött elhelyezett üveglapokon történhet, miközben alant elvégzik a műemlék alsó részének tisztítását és renoválását, ahová a látogatók rendszeresen dobálnak aprópénzt a szökőkút zöldes vizébe. Az üvegpallók heteken belül elkészülnek. A szökőkút Federico Fellini Édes élet című filmje nyomán vált igazán népszerűvé, amelyben Anita Eckberg csalogatja a vízbe Marcello Mastroiannit. A szökőkút „sűrűn látogatott gyalogosnegyedben található, és rendkívüli mikroklíma-feltételeknek van kitéve, ami révén invazív növényzet és mészkőlerakódás alakult ki” - közölte a polgármesteri hivatal.

Kísérleti jelleggel korlátozni fogják az átjárón egyszerre áthaladó látogatók számát. Az intézkedés célja, hogy újabb adatokhoz jussanak „a műemlék túllátogatottságnak a megoldásához”. A Trevi-kutat naponta 10-12 ezer ember keresi fel. A kút vizét leeresztik, de a rituális pénzbedobás egy kosár segítségével folytatódhat. A munkákatok az év végéig tartanak, és a hatóságok ezt követően is ellenőrizni kívánják a látogatók számát. Roberto Gualtieri a hétfői sajtótájékoztatón közölte, hogy elképzelhető „kisebb belépődíj” bevezetése is a bejáratnál. A korlátozott látogatásra vonatkozó elképzelést már a múlt hónapban felvetették. Az olasz főváros az eddiginél is jóval több, 30 millió látogatóra számít 2025-ben, a jubileumi szentévben.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 8. kedd
Koppány
41. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?