23 °C Budapest
Életveszély élesedett a magyar erdőkben: ezeket a túraútvonalakat kerüld el, kiadták a figyelmeztetést

Életveszély élesedett a magyar erdőkben: ezeket a túraútvonalakat kerüld el, kiadták a figyelmeztetést

2024. október 8. 10:01

Veszélyes fákra figyemeztető jelzésekre lett figyelmes a Normafán a Pénzcentrum olvasója. Kérdésünkre a Normafa Park igazgatója közölte: mivel folyamatosan vonják ki a területet a gazdasági üzemmódból, és helyezik át a fakitermelésre nem szolgáló, örökerdő üzemmódba, a faállomány „túltartott”, jelentős része elérte a biológiai életkorának határát. A Pilisi Parkerdő kérdésünkre közölte, általános jelenség, hogy fák kidőlnek, ágak leszakadnak. Ősszel rengetegen indulnak túrázni, a katasztrófavédelem és az erdőfenntartók is arra hívják fel a figyelmet, hogy tisztában kell lenni az erdő veszélyeivel.

Veszélyes fákra figyemeztető jelzésekre lett figyelmes a Normafán a Pénzcentrum olvasója. Mint írta, egy több fát is magába ölelő területet feltűnő szalaggal zártak el, és figyelmeztető táblákat is kihelyeztek sokak kedvelt kirándulóhelyén - ráadásul szerinte a lezárás egy forgalmas területen volt.

Így nézett ki a kérdéses terület:

Az ügyben megkerestük a Normafa Parkot, többek között arra voltunk kiváncsiak, hogy mi történt a területen lévő fákal, illetve azt is megkérdeztük, hogy mire kell figyelnie annak, ha valaki a területen fut, túrázik.

A Normafa a budapestiek legnépszerűbb kirándulóhelye, évente több mint egymillió látogatóval. A Normafa Park Intézmény kezelésében 400 Ha erdőterület van, ez több százezer fát jelent. A kirándulók elvárása, hogy minél nagyobb fák között túrázhassanak, pihenhessenek. Amióta a Hegyvidéki Önkormányzat kezelésében van a terület (10 éve) folyamatosan vonjuk ki az erdőrészleteket a gazdasági üzemmódból, fakitermelést nem szolgáló "örökerdő" üzemmódba. Ez mára szinte teljesen megvalósult, kezelésünkben lévő területekről az elmúlt tíz évben már nem történt egyetlen köbméter fa kitermelése sem értékesítési céllal

- közölte kérdésünkre Mikó Gergely, a Normafa Park igazgatója. Szerinte ez azzal is jár, hogy a faállomány „túltartott” jelentős része elérte a biológiai életkorának határát.

A turistautak környezetében  erdészeink folyamatosan vizsgálják a faállományt és szükség esetén a veszélyes fákat eltávolítják. Heti rendszerességgel végigjárjuk turistautakat, de extrém időjárás után (vihar, jegesedés, jelentős csapadék) rendkívüli ellenőrzést is végzünk. Természetesen sok esetben a túrázók is értesítenek minket, amit köszönünk

- tette hozzá az igazgató, aki szerint biztonsági okok miatt átlagosan évente mintegy 100 fát kell kivágni. A kivágott fák jelentős része az erdőben marad, életteret biztosítva a korhadék lakóknak. A kisebb részét ezeknek fáknak feldarabolva a tűzrakóhelyek környékén helyezik el, megelőzve ezzel a piknikezők  általi erdőrongálást.

A mostani megnövekedett bejelentés számnak nem az az oka, hogy több fa vált veszélyessé, hanem egy fontos és népszerű turistaút mellet egy kb 150-170 éves tölgyfa földlabdástól félig rádőlt a mellette álló bükkfára, ebben a jelentős esőzés is szerepet játszhatott. A fa rendkívüli mérete és elhelyezkedése miatt hagyományos technológiával biztonságosan nem eltávolítható, ezért speciálisan képzett alpinista favágó segítségét kell igénybe vennünk

- részletezte az igazgató.

Mikó Gergely arról is tájékoztatott, hogy a múlt heti esős időt követően hétfőn elvégezték a szükséges munkálatokat, a veszélyes fát alpinista segítségével feldarabolták.

Ez természetes folyamat az erdőkben

Más erdőfenntartőket is megkérdeztünk arról, náluk tapasztalható-e hasonló jelenség a kirándulóutak közelében. Mint a Pilisi Parkerdő kérdésünkre közölte: a fák alkalmankénti kidőlése, egy-egy ág letörése nem egy friss, újkeletű jelenség, az erdőben mindig is volt ilyen. Sőt, ha az őserdők dinamikáját vesszük alapul, akkor az elöregedett, állékonyságukat vesztett fák kidőlése teremti meg az alapját az erdő önmegújulásának.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az ember által kezelt erdőkben általában 10-20 évente legalább egyszer van egy-egy erdészeti beavatkozás, mely során a láthatóan dőlésveszélyes fákat is eltávolítják a túraútvonalak mellől. Azonban ennek ellenére is dőlhetnek ki, törhetnek le fák alkalmanként, főleg időjárási körülmények okozta extrém terhelés miatt, de ide sorolhatjuk a klímaváltozás, vagy a globalizáció okán megjelenő újabb károsítók miatti meggyengülést, pusztulást. Ez esetben a beavatkozásokat a lehető leghamarabb elvégezik az erdészek

- részletezte a cég. Hozzátették: elmondható, hogy az erdő egy komplex, összetett ökoszisztéma, melyben kellő súlyozással mindennek jelen kell lennie. Nem kerülhető el, hogy az erdőben ne legyenek odvas fák, vagy helyenként korhadó – az élővilág számára rendkívül fontos – faegyedek.

Arra a kérdésünkre, hogy mire kell vigyáznia annak, aki ősszel túrázni indul, a Pilisi Parkerdő közölte: az erdő - mint minden természetes közeg  (folyók, tavak) – veszélyeket rejthet, melyek leginkább a kellő elővigyázatosság elvének betartásával lehet elkerülni. Például a viharos szél, vagy a fák koronáin ónos eső okozta jéglerakódás, nedves hó, monszunszerű esőzés esetén egy-egy terület időszakosan veszélyessé válhat. Ilyenkor ne túrázzunk ezeken a területeken! Szintén veszélyes lehet az éjszakai túrázás, hiszen nagyobb az eltévedés és az esetleges balesethelyzetek kialakulásának esélye.

Arra kérjük az erdőlátogatókat, hogy indulás előtt mindig tájékozódjanak honlapunkon a túrázási lehetőségekről, aktuális hírekről. E tekintetben szoros kapcsolatot tartunk fenn a Magyar Természetjáró Szövetséggel, így vonatkozó információink az általuk kezelt felületeken is (www.mtsz.org, www.kektura.hu) elérhetőek. Általánosságban elmondhatjuk, hogy aki nem tartja be az erdőben való viselkedés, túrázás általános szabályait az mindig nagyobb rizikót vállal: pl. letér a kijelölt túraútvonalról, nem használ megfelelő tájékozódási eszközt, nincs megfelelő meleg ruházata és túrabakancsa

- hívták fel a figyelmet. A Parkerdő területén és más erdőkben is alapvetően a kellő elővigyázatosság, az erdei túrázás írott és íratlan szabályainak betartásával biztonságosan lehet túrázni.

Sok dolguk van a katasztrófavédőknek is

Évente 5 és 10 ezer közé tehető azon esetek száma, amikor a tűzoltókat veszélyes, kidőlt fákhoz, letört ágakhoz riasztják. Idén 7496 ilyen esethez riasztották a tűzoltókat - közölte érdeklődésünkre az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Azt hozzátették: a fák állapotával kapcsolatban az adott erőterület tulajdonosa, illetve a NÉBIH Erdészeti Igazgatósága adhat részletes tájékoztatást. A tűzoltók jellemzően viharos időjárás esetén, közterületen avatkoznak be utakra, vasúti sínekre, autókra, házakra, kerítésekre dőlt, vagy azokra veszélyes fák miatt.

Mivel bárkivel előfordulhat baleset kirándulás közben, az alábbiakat javasolják a kirándulók számára:

  • Egy kirándulás előtt tanácsos felkészülni, így kisebb az esélye annak, hogy valamilyen meglepetés érjen bennünket.
  • A legfontosabb, hogy ne céltalanul kószáljunk az erdőben, hegyekben, hanem pontosan tudjuk, hol is vagyunk, hova is tartunk. Ne térjünk le a turistaútról.
  • Az esetleges lezárásokat vegyük komolyan, lezárt területre ne menjünk.
  • A kirándulásnak, túrázásnak az egyik legfontosabb kelléke a feltöltött mobiltelefon. A segítség sokkal gyorsabban a helyszínre ér, ha a segélyhívás során pontosan meg tudjuk jelölni a tartózkodási helyünket.
  • Ha többen kirándulnak és olyan helyen történik baleset, ahol nincs térerő, hátra kell hagyni a sérültet és a segélyhíváshoz olyan helyet kell keresni, ahol már van térerő.
  • Ha valaki egyedül kerül bajba, olyan helyet keressen, ahol már van térerő és segítséget tud hívni a 112-es segélyhívó számon.
  • Túrázás előtt tervezzük meg az utat, nézzük meg a www.met.hu weboldalon, hogy milyen az aktuális időjárási helyzet, van-e érvényben riasztás az adott területen.

Címlapkép: Normafa Park

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 8. kedd
Koppány
41. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?