18 °C Budapest
3D Motion graphic of AI or artificial intelligence Innovation Technology concept, AI Font 3D in digital cyber space, AI Chatbot and Generative AI technology, Futuristic abstract background for Business Science and technology.

Kiszivárgott a brüsszeli mesterterv: élesítik a mesterséges intelligenciát, ez vár a magyarokra

2024. október 23. 10:33

A mesterséges intelligencia etikus és fenntartható használatát biztosítanák, miközben különös figyelmet fordítanának ebben az induló vállalkozások és a kis- és középvállalkozások szerepére. A Régiók Európai Bizottsága (CoR) októberi plenáris ülésén egy olyan véleményt fogadtak el a döntéshozók Brüsszelben, amely hangsúlyozza az Európai Unió közelmúltbeli mesterséges intelligencia- törvényének jelentőségét. Ahogy fogalmaztak: a helyi és regionális hatóságok mozgósítása kulcsfontosságú az új alkalmazások iránti közbizalom kiépítésében.

Az Európai Bizottság még januárban indított el egy intézkedéscsomagot az európai induló vállalkozások és kis- és középvállalkozások (kkv-k) támogatására az uniós értékeket és szabályokat tiszteletben tartó, megbízható mesterséges intelligencia kifejlesztésében. Az Európai Unió mesterséges intelligenciáról szóló törvénye a világ első átfogó törvénye a mesterséges intelligenciáról, amely támogatja a megbízható mesterséges intelligencia fejlesztését, telepítését és elterjedését az unióban.

A mesterséges intelligencia hihetetlenül gyorsan fejlődik, és képes megváltoztatni az életünket az egészségügy, az oktatás és sok más területen, ám potenciális kockázatokat és egzisztenciális veszélyeket is hordoz magában. A mesterséges intelligencia iparágakat alakíthat, miközben ösztönzi az innovációt és megváltoztatja a jövőről való gondolkodásunkat. Amikor törvényeket alkotunk, akkor a korlátozására tett kísérletek helyett át kell helyeznünk a hangsúlyt arra, hogy megtanuljuk, hogyan profitálhatunk belőle. Az Európai Uniónak egyedülálló lehetősége van arra, hogy csökkentse a mesterséges intelligencia fejlesztésének költségeit azáltal, hogy a nagy teljesítményű számítógépek egyedülálló hálózatát teszi elérhetővé, minél szélesebb körben. Meg kell teremtenünk a feltételeket ahhoz, hogy a mesterséges intelligencia az egész emberiséget szolgálja, ne csak a kiváltságos keveseket

– mondta Emil Boc, Kolozsvár önkormányzatának polgármestere, a véleménytervezet előadója a Régiók és Városok Európai Hetén Brüsszelben, ami az uniós kohéziós politikának szentelt legnagyobb rendezvénysorozat, és ahol számos érdekelt fél vesz részt (politikusok, üzletemberek, civilek és a tudományos élet képviselői), hogy megbeszéljék, melyek az európai régiók és városok előtt álló közös kihívások, és áttekintsék az eddig elért eredményeket.

A kohéziós politika célja a tagállamok és régióik átfogó harmonikus fejlődésének előmozdítása és támogatása. Emil Boc ennek összefüggésében hangsúlyozta: „a mesterséges intelligencia nem csupán gépek építéséről, hanem az emberiség fejlesztéséről és az életek jobbá tételéről szól”. Szerinte a jövő attól függ, hogyan közelítjük meg mindezt.

Nélkülözhetetlen a bürokrácia csökkentése

A Régiók Európai Bizottságának tagjai hangsúlyozták: az innováció széles körű fellendítéséhez elengedhetetlen, hogy megkönnyítsék a szuperszámítógépes infrastruktúrához való hozzáférést az európai induló, start-up vállalkozások és kis- és középvállalkozások számára. Ráadásul annak érdekében, hogy globális szinten is képesek legyenek versenyezni a mesterséges intelligencia fejlesztésében, nélkülözhetetlen a bürokrácia csökkentése, az átláthatóság növelése és a rugalmasabb hozzáférés biztosítása a folyamatosan változó technológiai környezetben.

A mesterséges intelligencia szektorban az induló vállalkozások finanszírozásának gyorsnak kell lennie, ösztönözve a kezdeti befektetéseket, de az indulás után is támogatást kell nyújtania, a siker részeként elfogadva a kudarc kockázatát. Az olyan programok, mint a Regionális Innovációs Völgyek (Regional Innovation Valleys) vagy a Digitális Innovációs Központok (Digital Innovation Hubs) adaptálása és kiterjesztése megerősítheti az európai vállalatokat olyannyira, hogy versenyképesek legyenek a globális piacon

– szorgalmazták a plenáris ülésen a helyi és regionális vezetők, akik azzal érveltek, hogy a helyi hatóságok kulcsfontosságúak az innovatív és megbízható, helyi alapú mesterséges intelligencia-ökoszisztéma kialakításában az Európai Unióban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Olyan interregionális mesterséges intelligencia-projektek kidolgozását javasolták, amelyek az uniós finanszírozási mechanizmusok (például az Európai Regionális Fejlesztési Alap) támogatásával kapcsolják össze a határokon átnyúló erőforrásokat. A szakemberek az egyetemekkel együttműködve sürgették a regionális tehetségközpontok létrehozását, a mesterséges intelligenciával foglalkozó szakemberek megtartása és vonzása érdekében.

Jönnek a szuperszámítógépek

Az Európai Bizottság év elején indította el a mesterséges intelligenciával kapcsolatos innovációs csomagját. A kezdeményezés célja, hogy európai szuperszámítógépeket tegyen elérhetővé a mesterséges intelligenciával foglalkozó, innovatív európai induló vállalkozások számára. A csomag lehetővé teszi a mesterséges intelligenciával kapcsolatos gyárak létrehozását is, amelyek a várakozások szerint az uniós szuperszámítógépekkel foglalkozó közös vállalkozás tevékenységeinek új pilléreként szolgálhatnak majd.

Ez a következőket foglalja magában:

  • mesterséges intelligencián alapuló szuperszámítógépek beszerzése, korszerűsítése és üzemeltetése a nagy, általános célú MI-modellek gyors gépi betanításának lehetővé tétele érdekében;
  • a mesterséges intelligencián alapuló szuperszámítógépekhez való hozzáférés megkönnyítése, elősegítve az MI használatának kiterjesztését számos köz- és magánfelhasználóra, köztük az induló innovatív vállalkozásokra és a kkv-kra;
  • egyablakos ügyintézés biztosítása az induló vállalkozások és az innovátorok számára, támogatva a mesterséges intelligenciával foglalkozó induló vállalkozások és kutatás ökoszisztémáját olyan területeken, mint az algoritmikus fejlesztés, a nagyszabású MI-modellek tesztelése és validálása, a szuperszámítógép-barát programozási létesítmények és egyéb mesterséges intelligenciát támogató szolgáltatások;
  • különböző újonnan megjelenő mesterséges intelligencia alkalmazások fejlesztésének lehetővé tétele általános célú MI-modellek alapján.

Ezzel összefüggésben jelent meg a közelmúltban az úgynevezett „GenAI4EU” kezdeményezés, amelynek célja az újszerű felhasználási esetek és újonnan megjelenő alkalmazások fejlesztésének támogatása Európa tizennégy ipari ökoszisztémájában, valamint a közszférában. Az alkalmazási területek közé tartozik a robotika, az egészségügy, a biotechnológia, a gyártás, a mobilitás, az éghajlat és a virtuális világok.

Elkezdődik a közös európai adatterek fejlesztésének és alkalmazásának felgyorsítása, amelyeket hozzáférhetővé tesznek a mesterséges intelligenciával foglalkozó közösség számára, hiszen az adatok kulcsfontosságú erőforrást jelentenek modelljeik betanításához és feljavításához.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 23. szerda
Gyöngyi
43. hét
Október 23.
Mole Avogadro nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?