12 °C Budapest
fiatal influencer és z generációs modell, aki az utcán áramlik

Ennyit kaszálnak a magyar sztárinfluenszerek a TikTok-on, YouTube-on 2024-ben

2024. szeptember 23. 05:33

Mivel a média és sokszor a tartalomgyártók maguk is fényűző életmódot folytató személyekként ábrázolják magukat, egyre több embernek fordul meg a fejében, hogy belépjenek a digitális tartalomgyártás világába, azt remélve, hogy egyszer talán megélhetésük jelentős részét, vagy akár teljes egészét ezzel a tevékenységgel tudják majd biztosítani. Sokan azt hiszik, hogy elég olyan tartalmat gyártani, amelyre sokan kíváncsiak, a valóságban azonban számos faktor van, ami befolyásolhatja, hogy mekkora bevételre tesz szert valaki.

Az influenszerek napjainkra a média és a marketingipar meghatározó szereplőivé váltak, akik képesek hatalmas tömegeket elérni és befolyásolni, különösen a fiatalabb generációk körében. Magyarországon is egyre többen választják ezt a karrierutat, hiszen a közösségi médiában aktív felhasználók, követőtáboruk méretének és aktivitásának köszönhetően akár jelentősebb bevételekre is szert tehetnek. Az ágazatban tevékenykedők tartalomgyárosok bevételi forrásai szerteágazók lehetnek: a szponzorált tartalmak készítésétől kezdve a saját termékek vagy szolgáltatások forgalmazásáig.

De pontosan hogyan alakulnak ezek a bevételek Magyarországon? Kik a legnagyobb nyertesek, és milyen tényezők befolyásolják az influenszer karrier jövedelmezőségét? Többek között ilyen témákról kérdezte a Pénzcentrum Farkas Dánielt, a Star Network influenszer-ügyönökség tartalmi igazgatóját. 

Ilyen módon juthatsz bevételhez a YouTube-on

Farkas Dániel először is azt tisztázta, hogy milyen platformok képesek szponzoráció nélkül is bevételt generálni a tartalomkészítőknek: mint kiderült, erre jelenleg egyedül a Google égisze alá tartozó YouTube biztosít lehetőséget.

Magyarországon már több mint tíz éve létezik az úgynevezett partner program, amelynek segítségével pénz tudnak keresni a tartalomgyártók. Ők döntő részt nem a megtekintések után kapják ezeket a bevételeket, hanem a tartalmaikon megjelenő reklámok után, amelyeket a felhasználók megtekintenek, rákattintanak. Nyilván azért valamilyen módon ez paritásban van azzal, hogyha sokan megnézik a videót, akkor valószínűleg több hirdetési bevétele lesz, mint egy olyannak, amit csak harmadannyian néznek – mondta el Farkas Dániel.

A másik része a bevételeknek, ami a hazai piacon is egyre meghatározóbbá válik, az a Youtube Prémiumnak köszönhető. Ha van egy csatorna, amin azt látjuk, hogy 15, 20, 25%-os előfizetői aránnyal rendelkezik, akkor ott már jó eséllyel látható összegeket oszt vissza a Youtube a tartalomgyártóknak. Tartalomgyártásból pénzt generálni más platformon jelen pillanatban nagyon-nagyon-nagyon korlátozottan lehet 

Ami viszont jó hír lehet a feltörekvő youtubereknek, hogy az elmúlt két-három évben megduplázódott az úgynevezett CPM, vagy RPM, ami az ezer megtekintés alapján befolyt bevételek értékét jelzi. Ugyanakkor nem elég kizárólag erre figyelnie a tartalomgyártóknak. A szakember elárulta, hogy

A Google már régen nem azt nézi, hogy hányszor néznek meg egy videót, hanem azt, hogy milyen hosszan nézik azt az adott videót a teljes hosszússágához képest. Tehát ha van egy 10 perces videó, de mindenki csak 20 másodpercet néz meg belőle, akkor az nem fog jelentős súllyal latba esni. Viszont ha mondjuk látszik, hogy nem olyan magas a megtekintési arány, de végignézik a tartalomgyártót az emberek, akkor nagyon baráti pénzt oszt vissza.

Rengeteget számít az is, hogy ki a célközönség

A hirdetésnél nagyon különböző számokról beszélhetünk életkor alapján. Például a 14 éves kortól 18-20 évig terjedő korosztállyal kereshető bevétel sokkal alacsonyabb, mint amennyit mondjuk egy 30 és 45 év közöttieket targetáló beszélgetős műsor tud hozni a konyhára. Ezzel párhuzamban a Google-nél is sokkal drágább hirdetni olyan közönségnek, akiknek magasabb jövedelmi státuszuk van, vagy nagyobb valószínűséggel költenek.

Így ebből is fakad, hogy lehet, hogy százezren megnézik egy vlogger videóját, szemben egy gazdasági elemzőjével, amit csak 15 ezren, mégis ugyanannyi pénzt fog keresni a két videó. Például a Pénzcentrum videói is ugyanebből az okból magasabb bevételt tudnak elérni, mint akkor, ha egy egyszerűbb, könnyedebb tartalmat sugároznának

– fogalmazott Farkas Dániel.

Nagyon sok gyártó komplett üzleti modellt épít a csatornája köré

Akik igazán ügyesek (és ez nemzetközileg azért megfigyelhető) a youtuberek közül, azoknál jellemző az, hogy tagságot hoznak létre. Ez azt jelenti, hogy létrehoznak egy belső kört, amelynek a tagjai hajlandók 2000-3000 forintot fizetni egy hónapban, egy feliratkozós szolgáltatás alapján, pont úgy, mint bármelyik streaming szolgáltatónál. 

Az erre feliratkozók előbb látnak tartalmakat, mint mások, a tartalomgyártóknak pedig egy plusz bevételi lábat tud építeni, így mindenki jól jár. Sokan a videósok közül kurzusokat csinálnak, vagy a saját népszerűségüket felhasználva létrehoznak egy olyan üzleti vállalkozást, amit aztán a saját nevükkel összekötnek. Erről számtalanszor írtunk mi is a Pénzcentrumon, a legszembetűnőbb példa ezek közül Magyarországon talán a Balogh Levente és Pachert Balázs "BalazsKicks" által közösen piacra dobott üdítőital lehet.

 A TikTok nem oszt vissza ilyen nagylelkűen, de erre rá is fázhat

Nagyon nagy hiányossága a Tiktoknak, hogy nem tud értelmezhető bevételeket visszaosztani, vagy legalábbis nem akar. Ráadásul már egy ideje megjelent a Youtube Shorts is, mint szolgáltatás, amelyre ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a hosszabb videókra. Elvileg tehát egy csatorna csak youtube shorts-okból is képes lehet komoly visszaosztott bevételre szert tenni – ettől a TikTok jelenleg nagyon távol áll – ecsetelte Farkas Dániel.

Ráadásul jelentős felhasználói bázistól is eleshetnek, hiszen az Egyesült Államok egyre közelebb kerül ahhoz, hogy betiltsa náluk ezt az appot. Jelenleg hatalmas a verseny a két szolgáltató között, és látható egy eltolódás a TikTok-os tartalomgyártók részéről is a YouTube platform felé.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ezekben a témákban a legkifizetődőbb tartalmat gyártani

A legnépszerűbb internetes tartalomgyártási kategóriák közé tartozik a gaming, amelynek továbbra is stabil, és növekvő piaca van. Különösen a streaming és élő adások dominálnak, ahol a streamerek folyamatosan új tartalmakat kínálnak, majd ezekből összevágásokat készítenek. Magyarországon is sokan élnek a gaming tartalomgyártásból, és egyre több ilyen alkotó található meg a YouTube-on.

Az életmód és szépségipar szintén kiemelkedő kategóriák. Ezek a tartalomgyártók főként szépségápolási termékeket népszerűsítenek, és sok követőt vonzanak az öngondoskodás, egészséges életmód és kozmetikai termékek köré épített tartalmaikkal. Ráadásul a különböző krémeket forgalmazó cégek és drogériák hirdetései nagy piaci részesedéssel is kecsegtetnek.

A harmadik, korábban már említett kategória az a beszélgetések, podcastok, tehát a közéleti tartalmakat feldolgozó műsorok. Ezt még így három-négy éve nem mondtam volna jellemzőnek, de ma már ide sorolható talán pl. a Fókuszcsoport vagy a Jólvanezígy is, amik ma már nagyon népszerűek.

Így fizet a YouTube

Magyarországon a YouTube tartalomgyártásból származó bevételek általában 1-2 dollár között mozognak ezer megtekintésenként, ami jelenlegi árfolyamon 350-700 forint körüli összeget jelent.

Ez az összeg az átlagot tükrözi, de egyes tartalomgyártók ennél magasabb bevételt is elérhetnek. A végleges összeg nagymértékben függ a megtekintési időtől és az egyes videókra optimalizált hirdetésektől. Például, ha egy videó egymillió megtekintést ér el, a tartalomgyártó hozzávetőlegesen 350 ezer és 700 ezer forint közötti bevételre számíthat ebből a megtekintési számból. Fontos megjegyezni, hogy ebben már benne vannak a videókban megjelenő reklámokból, valamint a YouTube Premium előfizetésekből származó jövedelmek is.

– ecsetelte Farkas Dániel.

Nyilván ez egy elit kategória, és sokaknak elérhetetlennek tűnik, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy ez csupán egyetlen videó. Ha valaki rendszeresen rak fel új tartalmakat, akkor azért összehozható ez a szám. Ha azzal számolunk, hogy valaki például rendszeresen tud 40 ezres megtekintéseket hozni a videóival, és havonta 8 videót posztol, ami egy rutinos tartalomgyártónak már egy tartható mennyiség, akkor tartalomtól függően akár többszázezer forintot is termelhet vele.

A szakértő szerint azonban a top tartalomgyártók és a top influencerek, akár 3, 4, 5 millió forintot is simán hazavisznek egy hónapban.

Így adóznak a tartalomgyártók

Az influenszerek 70-80 százaléka az egyéni vállalkozó, általában általános adózó vagy ÁFA mentes, attól függően, hogy az éves bevételei elérik-e a 12 millió forintot, vagy sem. Akiknek nagyobb bevételei vannak, azok általában már mind KFT. keretén belül állítják ki a számláikat, nyilván ehhez mérten fizetik az ehhez tartozó járulékokat is.

Ennyit fizet ki a hirdetésekért egy magyarországi "csúcsszponzor"

Van egy-kettő tartalomgyártó, aki több százezres megtekintést tud produkálni, náluk alapvetően nyolcszázezer, egymillió forint között szóródnak az egy videóban megjelenő szponzorációkért járó bevételek. Persze itt nem beszélhetünk általános irányelvekről, minden tartalomgyártónak egyéni díjszabása van. Mégis, a "tömeg" kb. 300-600 ezer forint körül keres a szponzorációkkal videónként.

Ez nem a top-kategória, hanem a második vonal, de nekik is nagy az elérésük. És ez a vonatkozik a Tiktokra és az Instagramra is tehát nagyjából olyan 5-600 ezer forint az átlagos. Farkas Dániel szerint ezen a területen a legmagasabb pénzt általában a szépségipari cégek fizetik ki.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 23. hétfő
Tekla
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?