Exhausted businesswoman having a headache in modern office. Mature creative woman working at office desk with spectacles on head feeling tired. Stressed casual business woman feeling eye pain while overworking on desktop computer.

Rengeteg magyart bankszámlája lehet veszélyben: ha ilyen program van a gépükön, könnyen feltörhetik azt

2024. szeptember 20. 20:28

Az online csalások terén ugyan már túl vagyunk a felfutási szakaszon, azonban a magyarok számláiról negyedévente még mindig több milliárd forintot tulajdonítanak el a bűnözők - számolt be a Portfolio. Bár az elkövetési módszerekben nem tapasztalható jelentős újdonság, szembetűnő, hogy jól szervezett, cégszerűen működő csoportok automatizált üzenetekkel bombázzák a lakosságot. Ebben nagy segítségükre vannak az AI-eszközök, amelyek megkönnyítették a belépést a csalások világába.

A kiberbűnözési trendekről és az elkövetők módszereiről Halász Viktorral, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztály Felderítő Osztályának vezetőjével, valamint Timoska Kingával, az ORFK Kiberstratégiai Osztályának nyomozótisztjével beszélgettünk. A szakértők az ITBN rendezvényen is előadóként vesznek részt, ahol részletesebben is kifejtik a témát.

Timoska Kinga elmondta, hogy Magyarországon az online csalások a legjellemzőbbek. Az elkövetők általában adathalász módszerekkel szerzik meg a banki belépési adatokat vagy bankkártya információkat, és ezekkel visszaélve követik el a bűncselekményeket. Ez a fajta csalás főként a háztartásokat és a lakosságot érinti, kisebb mértékben a cégeket.

Halász Viktor kiemelte, hogy bár új elkövetési módszerek nem igazán jelentek meg, az eszközök változtak, amelyek megkönnyítik a csalások végrehajtását. Gyakran találkoznak olyan külföldi call centerekkel, amelyek különböző legendákkal próbálják megtéveszteni a magyar állampolgárokat. Az elkövetők banki ügyintézőként vagy más szolgáltatók ügyfélszolgálatosaként hívják fel az embereket, és megpróbálják rávenni őket adataik megosztására vagy pénzátutalásra.

A szakértők szerint a lakosság tudatosabbá vált, és a bankok is tettek intézkedéseket a csalások megelőzésére. Halász Viktor úgy véli, hogy a felfutási szakaszon már túl vagyunk, de még mindig előfordulnak nagy kárt okozó esetek.

Az elkövetésben újdonságnak számít a szervezettség magas szintje. Halász Viktor elmondta: "Ezekben mindenkinek megvan a feladata - van aki telefonál, van aki kitalálja a legendákat, van aki strómanokat szervez be, van aki a pénzügyeket intézi." Ez a fajta szervezettség korábban nem volt jellemző.

Az AI-eszközök jelentősen megkönnyítik a bűnözők munkáját. Timoska Kinga szerint ezekkel álhírterjesztő hálózatokat hoznak létre, automatizálják a hamis profilok regisztrációját, és chatbotokkal kommunikálnak. Halász Viktor hozzátette: "Ezt egyetlen parancsszóra nem teszi meg a ChatGPT, de ha a megfelelő kérdéseket, promptokat fogalmazzák meg, akkor megírja a szoftvert."

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A szakértők hangsúlyozták a nemzetközi együttműködés fontosságát a megelőzésben és a felelősségre vonásban. Az Europol keretében együttműködnek más hatóságokkal, tapasztalatokat és adatokat cserélnek, és igyekeznek kapcsolatba lépni azokkal a cégekkel is, amelyek segíthetnek a bűncselekmények visszaszorításában.

A megelőzés és a tudatosítás kulcsfontosságú a védekezésben. Timoska Kinga kiemelte: "Ha már megtörtént a baj, két fő feladatunk van: elkapni a bűnözőt és visszaszerezni a pénzt. Egyik sem egyszerű, sokkal könnyebb megelőzni ezeket a bűncselekményeket."

A szakértők felhívták a figyelmet arra is, hogy a cégek esetében gyakran az alkalmazottak hibája vezet a legnagyobb károkhoz. Halász Viktor megjegyezte: "Volt olyan eset is, ahol zsarolóvírusos támadás ért egy céget. Itt egyszerűen nem használták a vírusirtót, mert az lelassította a gépeket."

Végezetül a szakértők óvatosságra intettek a kalózprogramok használatával kapcsolatban. Halász Viktor figyelmeztetett: "Minden kalózprogramban van hátsó ajtó. Ezeket nem jófejségből törik fel és teszik fel az internetre, hanem hasznot remélnek tőle." Az ilyen programok használata jelentős kockázatot jelent a felhasználók számára.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 20. péntek
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?