22 °C Budapest
hosszú expozíció

Magas sugárzást adnak ki ezek a mobiltelefonok: itt a 2024-es friss lista - a tiéd köztük van?

2024. augusztus 20. 13:02

A német sugárzásvédelmi hivatal legfrissebb mérései szerint jelenleg az Allview 7Pro mobilkészüléke bocsátja ki a legmagasabb rádiófrekvenciás sugárzást jelenleg, de dobogós a Motorola és a Telekom egyik saját készüléke is. A top20 legsugárzóbb mobil között pedig találhatunk Asus, OnePlus és Samsung készüléket is. Fontos persze kiemelni, hogy a listán szereplő legsugárzóbb mobil is az EU-ban meghatározott határértéke alatt van, bár vannak olyan készülékek, amik az Egyesült Államokban már nem mennének át a rostán. A legnagyobb itthoni kedvenc márkák közül átlagba a Xiaomi készülékei sugároznak legkevésbé.

A 100 lakosra jutó mobilelőfizetések száma 2024 első negyedévére elérte a 149-et Magyarországon. A fejlődés pedig dinamikus, ugyanez az arányszám például 4 éve még csak 131 volt. Egyre több magyarnak van tehát előfizetése, és bár egy mobilhoz több előfizetés is tartozhat, ahogy sok okostelefont használhatnak mobil-előfizetés nélkül is, amivel párhuzamosan egyre több a mobilok száma is.

Igen ám, csakhogy a mobiltelefonok sugároznak, ez persze nem újdonság, viszont az, hogy egyre többen, egyre több időn át, ráadásul egyre fiatalabbak is tömegével használják, aggodalomra adhat okot. Nem minden esetben meggyőzően, de a tudomány mai álláspontja szerint ugyanis a rádiósugárzás összességében nem éppen tesz jót az emberi szervezet számára, potenciálisan veszélyes is lehet rá.

De mi is pontosan ez a sugárzás? És egyáltalán hogyan mérik? Mostanra számos tanulmány készült arról, hogy a tudósok megértsék, az emberi szervezetre pontosan milyen kockázati hatása is van a rádiófrekvenciás sugárzásnak (RF sugárzás). A SAR (fajlagos elnyelési tényező) mérését pontosan azért vezették be, hogy szabályozzák az embereket érő sugárzási szinteket, és minimalizálják az esetleges kockázatokat. Magyarán mondva létezik egy szám, amivel megvizsgálhatjuk, hogy bizonyos mobiltelefonok mekkora sugárzást bocsátanak ki a fejünkre, miközben azok a közvetlen közelében vannak.

Melyek a legsugárzóbb mobilok 2024-ben?

A Német Szövetségi Sugárvédelmi Hivatal (BfS) hosszú idők óta frissíti mobilos listáját, amin az aktuális modellek mellett a korábbi készülékekről is közlik, azoknak mekkora a sugárzásuk. A SAR értéket watt per kilogrammban (W/kg) mérik, ami a fülön mérve azt jelzi, hogy mennyi energiát nyel el a fej, miközben a készüléket a fül mellett tartva használják. A hivatalos lista jelenleg (idén tavasszal frissítették utoljára) 609 modellről informál, ám a régi modellekkel együtt több mint 4000 készülékről lehet adatot találni.

A lista ismertetése előtt érdemes azt is tudni, hogy a SAR értéket laboratóriumi körülmények között mérik, ahol a telefon a maximális teljesítményen működik, és különböző helyzetekben tesztelik. Fontos megjegyezni, hogy az Európai Unióban a SAR határérték 2 W/kg (10 grammos testszöveten mérve), míg az Egyesült Államokban az FCC által meghatározott határérték 1,6 W/kg (1 grammos testszöveten mérve).

A listáról láthatjuk, hogy jelenleg az Allview P7 Pro készülék a leginkább sugárzó azok közül a készülékek közül, amiknek az értékét ellenőrizte a német sugárvédelmi hivatal. A sugárzás értéke 1,82 W/kg, ami például még az EU-s határérték alatt van, de az USA-ban már megbukna a telefon. A tengerentúlon ugyanígy járna a Motorola Edge (1,7949W/kg), a Telekom T Phone Pro (1,7649W/kg), az Allview X4 Soul és a WIKO Jerry 3 elnevezésű készüléke. Jelent pillanatban tehát ez az öt leginkább sugárzó készülék a hivatal szerint.

De a top20-ba befértek olyan neves gyártók készülékei, mint az Asus ROG vasai, amik gyakorlatilag nagyon erős gamer telefonok, de a top10-ben találjuk a népszerű OnePlus 6T-t is. Miközben az itthon legnépszerűbb Samsung készülékei közül egy került a 20 legsugárzóbb telefon közé, mégpedig a Galaxy A23 5g (1,49W/kg). Illetve a híresebb márkák közül megtalálható itt a HTC U12 life nevezetű készüléke is (1,48W/kg).

Mi a helyzet a legkapósabbakkal?

Az összesített listán túl kíváncsiak voltunk arra is, hogy Magyarország legkeresettebb márkái közül melyek a legsugárzóbbak, és hogy ezeken mekkora értéket mért a sugárvédelmi hivatal. A legfrissebb adatok szerint jelenleg a hazai mobilpark legnagyobb szereplője a Samsung, több mint 40 százalékos részesédessel, amit a Xiaomi követ közel 24 százalékkal. Harmadik helyen az Apple a maga megtépázott 14,3 százalékával. Mivel összesen ez a 3 gyártó szerepel itthon 10 százalék felett, ezért ezeknek néztük meg, melyik a top5 legsugárzóbb készülékük.

Kezdjünk az itthon piacvezető Saumsunggal, ahogy fentebb írtuk, náluk a legsugárzóbb telefon a Galaxy A23 5G, ami az összesített top20-as listába is befért a maga 1,49W/kg-os adatával. Második, harmadik és negyedik helyen sorrendben a gyártó Z Fold 4, 5, 6-os készüléke zárt, amit az S22 és az A14 5G követett.

A második Xiaomi legtöbb készülékének jelenleg 1-es a W/kg mutatója, ráadásul ezt rengeteg olyan termék követi, aminek vagy 0,99-es vagy 0,9-es. Ezzel a három gyártó közül összességében, átlagosan ők a legkevésbé sugárzók. Persze nem volt ez mindig így, például a már kifutott Mi A1 sugárzása sokkal magasabb, 1,75W/kg volt.

Az Apple készülékei közül sincs jelenleg olyan, ami akár az 1,4W/kg-s RF-sugárzást elérni, de a top5 legsugárzóbb mobil közül az iPhone 7-es különböző szériái közül ott van 4, az egyik iPhone 8-as modelljük mellett. Az iPhone 12-13 Pro viszont már csak 0,99 W/kg-s sugárzást bocsát ki, ahogy a legtöbb modell is megáll 0,98-0,99-nél.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mennyire veszélyes az RF-sugárzás?

A fülön (fejen) mért SAR azt méri, hogy a fej és a fül mennyi rádiófrekvenciás energiát nyel el, amikor a telefont a fülünknél használjuk telefonálás közben. Ez az érték különösen fontos, mivel a rádiófrekvenciás sugárzás leginkább a fejhez közeli részeket érinti. De pontosan mit tudunk ma? Az RF-sugárzással kapcsolatban számos tanulmány készült, hogy megértsék annak potenciális egészségügyi hatásait. Ám ezidáig az RF-sugárzás és az egészségügyi hatások közötti kapcsolatok nem mindig egyértelműek. De nézzük milyen potenciális negatív hatásai lehetnek:

Rákos megbetegedések

Agydaganat: Az egyik legnagyobb aggodalom az, hogy a mobiltelefonok használata növelheti az agydaganat kialakulásának kockázatát. Néhány tanulmány összefüggést talált a hosszú távú, intenzív mobiltelefon-használat és bizonyos típusú agydaganatok (például glioma vagy akusztikus neuroma) között, de ezek az eredmények nem egyértelműek, és más kutatások nem erősítették meg ezt a kapcsolatot.

Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC): A WHO alá tartozó IARC 2011-ben az RF sugárzást „lehetségesen rákkeltő” kategóriába sorolta (2B kategória), ami azt jelenti, hogy van némi bizonyíték a rákkeltő hatásra, de ez nem egyértelműen bizonyított.

Fejfájás, szédülés és egyéb neurológiai tünetek

Néhány felhasználó arról számolt be, hogy gyakori mobiltelefon-használat során fejfájást, szédülést, fáradtságot és koncentrációs nehézségeket tapasztalnak. Bár ezek az összefüggések nem bizonyítottak egyértelműen, és nehéz megállapítani, hogy a tünetek közvetlenül a sugárzásnak tulajdoníthatók-e.

Alvászavarok

Egyes tanulmányok arra utalnak, hogy a mobiltelefonok által kibocsátott RF sugárzás befolyásolhatja az alvásminőséget, különösen akkor, ha a telefont lefekvés előtt használják, vagy az ágy mellett tartják bekapcsolva. Az alvási mintázatokban bekövetkező zavarok hosszú távon egészségügyi problémákhoz vezethetnek.

Spermiumok minősége

Néhány kutatás azt sugallja, hogy a mobiltelefonok által kibocsátott sugárzás hatással lehet a férfiak spermiumainak minőségére és mennyiségére, különösen akkor, ha a telefont a nadrág zsebében hordják. Ezen eredmények megerősítése azonban további kutatásokat igényel.

Mit tudunk akkor pontosan?

Az eddigi kutatásokból sejthetjük, a mobiltelefonok sugárzása potenciálisan negatív egészségügyi hatásokkal járhat, különösen hosszú távú, intenzív használat esetén. Azonban a tudományos közösség még nem állapított meg egyértelmű ok-okozati összefüggést a mobiltelefonok használata és komoly egészségügyi kockázatok között.

Ettől függetlenül az ajánlások szerint érdemes figyelni az óvintézkedésekre, például olyan egyszerűekre, minthogy a készülékeket a testünktől tartsuk távol, ha nem használjuk azokat. Vagy ha telefonálunk, használjunk fülhallgatókat, vagy egyszerűen csak használjuk kevesebbet a készülékeket addig, amíg további kutatások fényt nem derítenek ezekre a kritikus kérdésekre.

Iskolakezdés 2024 felmérés

A Pénzcentrum oldalán rendszeresen végzünk nagymintás felméréseket, a mostani a 2024/2025-ös tanév legégetőbb kérdéseire adhat választ: miből teremtik elő a magyar szülők a pénzt az iskolakezdésre, hol milyen tanárokból van a legnagyobb hiány, mi a véleményük az oktatás színvonaláról és vajon jut-e még pénz idén különórára? Ha nevelsz általános iskolás vagy középiskolás gyermeket, kérünk, szánj 5-10 percet a kérdőívünk kitöltésére, ezzel is segíted a munkánkat és hogy valós képet kapjunk az ország helyzetérről.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 12. csütörtök
Mária
37. hét
Szeptember 12.
Programozók napja
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?