18 °C Budapest
Low angle view of three young people using mobile phones outdoors. Addicted gen z friends holding smartphone outside. Blue sky. Copy space for text.

Tömegek kaptak ilyen szabálysértési SMS-t: ezt kell tudni a bírságról, sokan nézhetik be

2024. augusztus 5. 13:30

Újabb SMS-es csalás terjed Magyarországon: ezúttal egy norvég telefonszámról követelnek parkolási bírságot. Az üzenet adahalász linket tartalmaz.

Újabb SMS-es csalás terjed Magyarországon: a Pénzcentrum olvasója egy norvég telefonszámról kapott egy tört magyarsággal írt SMS-t, amely szerint "parkolási szabálysértés történt".

Az üzenet szerint az áldozatnak 48 órája van arra, hogy fizessen, vagy "a bírság túllépése esetén a bírság összege emelkedik". Az üzenet egy linket is tartalmaz, amire vélhetően nem tanácsos rányomni, mert ellopják az adatainkat.

Az újabb adathalász SMS. Forrás: olvasónkAz újabb adathalász SMS. Forrás: olvasónk

Rengeteg a banki csalás és átverés

Nem csak a parkolással próbálnak átverni, sőt, jellemzően inkább a bankok nevével élnek vissza. A pénzforgalmi visszaélések értéke tavaly 23 milliárd forint volt, míg idén az év első negyedévében az online csalások összege máris elérte a 9 milliárd forintot - mondta korábban a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közigazgatási államtitkára. Túri Anikó közölte tipikus esetnek nevezte, amikor az emberek e-mailben vagy sms-ben kapnak egy linket egy webáruházhoz, ahol amennyiben megadják az adataikat, akkor gyakorlatilag az érintettek összes adata, beleértve a bankszámláikat is a csalók birtokába kerül. Arra is kitért, amikor az emberek látszólag a rendőrségtől kapnak egy sms-t, hogy büntetést fizessenek be.

Korábban a rendőrség nevével éltek vissza

Június végén pedig ismét felütötte a fejét a rendőrség nevében küldött, rossz magyarsággal megírt adathalász sms-ek trendje. Sokan valamiféle "díjbekérő" sms-t kaptak a telefonjukra egy általuk ismeretlen számtól. Az üzenetben a "RENDORSEG" hívja fel arra a figyelmüket, hogy ez az "utolsó lehetőségük" befizetni egy kicsit több, mint négyezer gorintos bírságot. Ebben szintén egy adahalász link volt elhelyezve.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 9. hétfő
Ádám
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?