Laptop computer showing its screen with blue screen when it has a system error

Gigantikus IT-leállás 2024-ben: kiderült, így bénította meg valójában egyetlen frissítés a világot

2024. július 20. 14:54

A számítógépes rendszerek történetében csak néhány alkalommal fordult elő, hogy egyetlen kóddarab világszerte azonnal tönkretette a rendszereket - tudósított a Wired. Azt a kérdést járták körül, hogy hogyan tudta egyetlen frissítéssel a világ eddigi legnagyobb IT-leállását okozni a CrowdStrike.

Soha nem volt akkora leállás az IT-rendszerekben, mint amit a héten a CrowdStrike frissítés okozott a Windows rendszereiben. A lap emlékeztetett a 2003-as Slammer féregre, az Oroszország által Ukrajnában végrehajtott NotPetya kibertámadásra vagy az észak-koreai WannaCry zsarolóprogramra. Azonban a jelenlegi digitális katasztrófát nem hackerek által kibocsátott rosszindulatú kód, hanem éppen ellenkezőleg, egy biztonsági szoftver frissítése okozta - írják.

A CrowdStrike nevű kiberbiztonsági vállalat egyik szoftverfrissítése véletlenül világszerte megzavarta az informatikai rendszereket. Két internetes infrastruktúra-katasztrófa ütközött össze pénteken, ami repülőtereken, vasúti rendszerekben, bankokban és még sok más helyen okozott fennakadásokat, ahogy arról lapunk is beszámolt. Csütörtök este a Microsoft Azure felhőplatformja széles körű leállást szenvedett el. Péntek reggelre pedig a CrowdStrike hibás szoftverfrissítése miatt Windows számítógépek milliói kerültek újraindítási spirálba.

A probléma forrása egy hibás kód volt, amelyet a CrowdStrike Falcon felügyeleti termékének frissítéseként terjesztettek ki. Ez lényegében egy vírusirtó platform, amely mély rendszereléréssel fut laptopokon, szervereken és útválasztókon, hogy felismerje a rosszindulatú szoftvereket és gyanús tevékenységeket. Az ilyen mély hozzáférés azonban azt jelenti, hogy ha valami rosszul sül el, az egész rendszer összeomolhat.

Mikko Hyppönen, a WithSecure kiberbiztonsági vállalat kutatási igazgatója szerint ez "a történelem legnagyobb esete". A CrowdStrike ügyvezető igazgatója, George Kurtz elmondta az eset kapcsán, hogy azonosították és elkülönítették a problémát, valamint bevetették a javítást. Hangsúlyozta továbbá, hogy nem kibertámadásról van szó. Az érintett gépeket azonban manuálisan kell újraindítani és javítani.

Costin Raiu szerint azonban még ennek a magyarázatnak ellenére is meglepő, hogy egy kernel vezérlő frissítése ekkora globális számítógépes összeomlást tud okozni. Raiu korábban 23 éven keresztül dolgozott a Kaspersky orosz biztonsági szoftvercégénél, és vezette annak fenyegetéselhárítási csapatát. A Kasperskynál töltött évei alatt a Windows szoftverekhez tartozó vezérlő frissítéseket alaposan ellenőrizték és hetekig tesztelték, mielőtt kiadták volna azokat.

Sőt, a kód ellenőrzése és annak kriptografikus aláírása kötelezte a Microsoft is - ez arra utal, hogy a Microsoft is könnyen elkerülhette a CrowdStrike Falcon vezérlőjében kiváltó hibát. A szakértő szerint meglepő, hogy ennyi biztontonsági előírás ellenére megtörtént a tegnapi világméretű kékhalál. „Egy egyszerű vezérlő mindent le tud dönteni. Ezt láttuk itt” - mondja Raiu. 

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Microsoft szóvivője elmondta a WIRED-nek, hogy a "CrowdStrike frissítés felelős volt több IT rendszer globális leállításáért", és hozzátette, hogy "a Microsoft nem felügyeli a CrowdStrike által a rendszereiben végrehajtott frissítéseket". Arra nem adtak magyarázatot, hogyhogy nem ellenőrzi a Microsoft a kernel vezérlő frissítéseket.

Raiu emlékeztetett, hogy máskor voltak már hasonló esetek és hogy nem egyetlen cég kezében van a globális kibervédelem. A feladatok megoszlanak különböző kibervédelmi vállalatok között. „Minden biztonsági megoldásnak vannak saját Crowdstrike pillanatai” - mondja Raiu. „Ez nem újdonság, de az esemény mérete igen.”

Azt írják, a katasztrofális helyzet tükrözi az internet törékenységét és mély összefonódottságát. Számos biztonsági szakember elmondta a lapnak, hogy előre láthatók voltak az esetleges összeomlás jelei és azon dolgoztak ügyfeleikkel, hogy minél jobb védelmet építsenek ki ez ellen a hiba ellen: amikor a védelmi rendszer maga okoz leállást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 6. péntek
Zakariás
36. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?