24 °C Budapest
St. Stephens basilica in autumn, Budapest, Hungary

Kezdődik a csillagászati ősz: mutatjuk, mit jelent az őszi nap-éj egyenlőség, melyik napra esik 2024-ben

2024. szeptember 22. 11:31

Az idei csillagászati ősz kezdete szeptember 22. , ami 2024. december 21-ig tart. Szeptember 22-én, vasárnap csillagászati értelemben is megkezdődik az ősz. A Nap éppen 90 fok magasan delel az Egyenlítő felett, így a nappal és az éjszaka is ugyanolyan hosszúságú ezen a napon.

A 2024-es csillagászati ősz szeptember 22-én kezdődik, amikor a nap-éj egyenlőség bekövetkezik, és december 21-ig tart, a téli napfordulóig. Ekkor a nappalok rövidülnek, az éjszakák hosszabbodnak, és csökken az átlaghőmérséklet.

A természet átalakul: a fák levelei hullani kezdenek, az állatok téli szőrt növesztenek, és befejeződnek az őszi betakarítási munkák. Ez az időszak a költözőmadarak vonulását is elindítja. Az őszi óraátállítás október végén várható, amely még mindig fontos téma az eltörlésről szóló viták miatt.

 Az ősz kezdetének (mint a többi évszaknak) három időpontja van:

  • naptári ősz szeptember elsején kezdődik, az ősz hónapjainak (Az északi féltekén szeptember, október, november) figyelembe vétele miatt,
  • meteorológiai ősz a lombhullató növények leveleinek elsárgulásával és az idő lehűlésével kezdődik,
  • az északi féltekén a csillagászati ősz kezdete az őszi napéjegyenlőség napja: szeptember 22. (olykor szeptember 23.)

Óraátállítás 2024-ben is

Idén október 27-ére (vasárnapra) esik majd az óraátállítás: ekkor állnak vissza az órák hajnali 3-ról 2-re Vagyis "egy órával többet alhatunk", ahogy sokan szokták értelmezni. Az óraátállítás eltörléséről már sok éve döntés született, a kivezetés azonban még mindig várat magára. Még 2018-ban történt az a népszavazás, amelnyek keretében megkérdezték az EU lakosságát, mi a véleményük az óraátállításról. A válaszadók többsége az óraátállítás eltörlését támogatta, köztük is a magyarok körében volt az egyik legmagasabb az időszámítás-váltásokat ellenzők tábora.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Az sem segít a helyzeten, hogy a lakosság inkább a nyári időszámítást, míg a tudomány inkább a télit támogatja. A Magyar Alvás Szövetség főtitkára, G. Németh György korábban elmondta, hogy az óraátállításhoz az emberi szervezet nehezen alkalmazkodik, sőt a biológiai ritmust vizsgáló szakemberek egyenesen azon a véleményen vannak, hogy igazából sohasem képes alkalmazkodni. Kutatások szerint a tavaszi óraátállítást követő első éjszakán mintegy 40 perccel alszunk kevesebbet, mely idővel 19 percre csökken, de az elveszett idő teljesen nem tűnik el. Azt pedig igenis megérzi a szervezetünk, ha mesterséges módon megbontjuk az évmilliók során kialakult biológiai ritmusunk, alvás esetében a cirkadián ritmusunkat.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 22. vasárnap
Móric
38. hét
Szeptember 22.
Európai autómentes nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?