18 °C Budapest
Fiatal fiú rövid kék nadrágban, vizes zokniban és vizes csizmában gázol át a dagályon, miután az árvíz átszakította a gátat és elöntötte a mögötte lévő földeket.

Hetekig állhat vízben a népszerű magyar meteorológus Duna menti otthona: mégsem költözne el semmi pénzért

2024. szeptember 20. 16:11

Gyomorgörcs kerülgeti a népszerű magyar meteorológust, Pártai Luciát, nem tud enni és alig alszik - írja a Ripost.

Aigner Szilárd özvegye a Duna közelében él, ezért nem újdonság számára, ha árad a folyó. Ilyen nagy árvizet azonban még ő is ritkán tapasztalt meg, pedig már 22 éve él a természet közelében. "2002 óta ez lesz a hatodik árvíz, amelyik betör majd a házunkba... mit mondhatnék, gyomorgörccsel gondolok az elkövetkezendő órákra. Fontos kiemelnem, hogy nem az árvízzel van a gond, hiszen egy folyó természetes jellemzője, a gyakorisággal van probléma. A régi tudományos könyvekben arról írtak, hogy ilyen nagy árvizek évszázadonként egy vagy két alkalommal fordulnak elő... Évszázadonként! Az utolsó nagy árvíz a Dunán 2013-ban volt ugye" – magyarázta a meteorológus.

"Amikor mi a férjemmel megvettük ezt a házat, 1986-ban, akkor egyfelől még volt folyamkotró vállalat és rendszeresen tisztították a medret, az építésügy pedig nem adott engedélyt lábakon álló házra. Ahelyett, hogy erre köteleztek volna mindenkit, aki hullámtérre költözött. Vagyis a megváltozott klíma, a mederkotrás hiánya és a régi építkezési lehetőségek összessége eredményezi a mostani helyzetet: nagyon sok hullámtérben álló házat önt el a víz órákon belül. Köztük a miénket is" - mondta a lapnak.

Az időjós házának alja is akár hetekig állhat elöntve. Párta Lucia természetesen már erre is felkészült: "Bármennyi tapasztalatom van, most is a gyomorgörcs kerülget, nem tudok enni és alig alszom. Féltem az értékeinket, és sajnálom mindazokat, akik hasonló cipőben járnak, mint mi. Ezzel együtt is azt tudom mondani, hogy semmi pénzért nem költöznék el a házból. Mert amikor nyugodt a folyó, akkor nincs ennél gyönyörűbb környezet" - mondta el.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 20. péntek
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?